2017-01-24 15:15


Dan Pereţianu: CNAS trebuie desfiinţată

 |  21:00
Dan Pereţianu: CNAS trebuie desfiinţată

Cum am putea să scăpăm de ciubucul dat doctorilor, cum am putea să reducem subfinanţarea sistemului medical şi care este misterul ce a planat pnă acum în ceea ce priveşte pachetul de bază al asigurărilor private de sănătate, sunt doar câteva din chestiunile clarificate de către dr. Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor, într-un interviu acordat ziarului “Puterea”.

Ce părere aveţi de faptul că dl Arafat a demisionat din Ministerul Sănătăţii, iar mai apoi a decis să se revină? Consideraţi că a procedat bine? A fost întoarcerea domniei sale o strategie de a opri protestele?

Eu nu discut despre oameni. Să se înţeleagă clar că această lege nu are legăturăcu SMURD. Chestia cu SMURD e făcută pe lângă. Ea are legătură cu sistemul românesc de sănătate. Nu ştiu de ce s-a făcut această paralelă.

La ora actuală, care sunt propunerile dvs. pentru un nou proiect de lege a sănătăţii?

În primul rând, trebuie să stabilim care sunt punctele critice. După ce am făcut asta, trebuie să stabilim cum să le modificăm. Să vedem unde vrem să ajungem.

Ce ar trebui să conţină pachetul de bază în asigurările private de sănătate? Au existat controverse şi neclarităţi legate de el.

Acest pachet de bază există şi acum. Nu contează noua lege. Ea nu are treabă cu pachetul de bază. Iarăşi s-a făcut o greşeală. El este un ordin de ministru, care aplică o hotărâre de Guvern. Hotărârea de Guvern se numeşte contract-cadru. Guvernul stabileşte cadrul contractual. Ca urmare a acestui contract-cadru, există normele lui, unde găsim ce se face în sistemul de asigurări. Ce au voie să facă medicii de familie, cum se înregistrează pacienţii, cum se punctează consultaţiile şi câte au voie să facă medicii de policlinică, de exemplu un medic ca mine nu are voie să facă mai mult de 200 de consultaţii pe lună. Eşti obligat să vezi o dată pe lună un pacient să îi dai o reţetă, tot acolo sunt trecute analizele care intră în sistemul de asigurări. Ca atare, foarte multe analize de endocrinologie nu sunt trecute în sistemul de asigurări. Tot acolo e o listă cu cât trebuie să plăteşti pentru un tomograf sau RMN, în sensul că nu ţi se dau toţi banii pentru aceste servicii, iar tu trebuie să plăteşti un rest care nu e cuprins în pachet. Găsim acolo şi ce drepturi au salvările, cu cât se plătesc fizioterapiile, ce drepturi au pacienţii pentru diferite proteze şi orteze, ce fel de proteză auditivă ai voie să îţi iei, dacă vrei un alt tip, evident trebuie să plăteşti în plus. De exemplu, în pachetul de servicii nu sunt trecuţi ochelarii.

În plus de asta, în aceste norme sunt trecute şi clasificările spitalelor, pentru că fiecare e clasificat în funcţie de complexitatea pe care o are. Deci pachetul de bază există. Problema noastră este dacă îl luăm în considerare şi asta se face la nivel ministerial în momentul de faţă, împreunăcu CNAS, dar preşedintele casei nu are nici un drept să emită ordine pentru ţară care să apară în Monitorul Oficial. Deci este falsă abordarea că nu ştim ce e cu pachetul de bază. Acesta nu este o chestiune care să ţină de lege. E ceva care oricum se schimbă tot timpul. S-a făcut atâta tevatură, deoarece nu se ştie ce e cu noua lege, cine va avea dreptul să schimbe pachetul de bază.

Legat de asigurarea complementară ce ne puteţi spune?

Şi în momentul de faţă fiecare om din ţara asta este liber să se asigure suplimentar unde vrea. Nimeni nu te împiedică să te asiguri unde vrei să beneficiezi de ceea ce nu există în pachetul de bază. Anumite instituţii, de exemplu, îşi asigură oamenii prin intermediul unor asigurători privaţi pentru anumite lucruri care nu intră în pachetul de bază. Nu asta este esenţa schimbării legii.

În cât timp consideraţi că se va putea creiona un nou proiect de lege?

Depinde ce vrei să rezolvi prin noua lege. Dacă pleci de la ideea de SMURD, poţi să rezolvi într-o zi totul. Dacă pleci de la ideea că vrei Case de Asigurări private, tot într-o zi. Dacă pleci de la ideea punctelor critice, atunci poate că ai de discutat doi ani. Deci nu au importanţă, în acest context, nici urgenţa, nici pachetul de bază.

În contextul legii propuse, s-a discutat despre spargerea monopului CNAS. Cum vedeţi dvs. acest lucru?

Acesta este primul aspect dintre cele ce trebuiesc rezolvate. Preşedintele a avut dreptate când a spus că există monopol al Casei Naţionale, pentru că ea este unicul cumpărător de servicii. Şi atunci cum rezolvi problema?Introduci un intermediar între asigurat şi cel ce deţine monopolul. Iar atunci nu faci decât să rămâi cu aceeaşi structură. Nu se schimbă nimic. Prin acel proiect de lege, CNAS devenea minister, pentru că se specifica în acel proiect clar, că preşedintele Casei Naţionale are titlul de ministru delegat. Cel mai important lucru care se poate face în România, în sistemul de sănătate, este desfiinţarea Casei Naţionale. Asta voi propune eu la discuţiile cu ministerul.  

O altă problemă pusă în dicuţie de dvs. este politizarea sistemului. Ce înseamnă acest lucru?

Unii se gândesc că directorii de spitale sunt numiţi de prefect, alţii spun că în Consiliul de administraţie al spitalelor intră consileri locali numiţi de primărie. Păi nu e normal aşa? Ca în Consiliul de administraţie al spitalului să intre reprezentantul patronului, care este primăria sau Consiliul Judeţean. E foarte normal. Pentru că aşa îşi fac treaba. Politizarea e la nivel înalt. Să nu mai fie numit preşedintele Casei de către primul- ministru şi atunci desfiinţezi Casa. Iată cum, printr-o singură acţiune, rezolvi două lucruri: monopolul Casei şi politizarea sistemului.

Ineficienţa administrativă se pune în dicuţie de fiecare dată când vine vorba despre sistemul de sănătate. E o chestiune care se poate rezolva?

Sistemul românesc este unul dintre cele mai eficiente sisteme din punctul de vedere al administrării. Faptul că constatăm că, există bani în ultimul timp în sistem, ei nu se revăd în serviciile de sănătate, arată de fapt că banii se pierd la nivelul spitalelor.

Putem să sperăm că va dispărea corupţia?

Corupţia poate fi considerată la două niveluri:macro şi micro. Cetăţeanul de rând nu percepe amploarea corupţiei macro, cum sunt, de exemplu, licitaţiile. La nivel micro vorbim despre „tips”, de „bacşişul” dat doctorilor, care a devenit insuportabil pentru buzunarul omului de rând. Pentru a putea rezolva ceva trebuie să analizăm de ce a apărut corupţia la un anumit nivel şi să vedem cum putem face să diminuăm acest fenomen. Ciubucul dat medicilor este un fenomen comunist. Atât timp cât sistemul în care trăim este unul comunist, el va genera “ciubuc”.

Ce înseamnă subfinanţarea sistemului sanitar?

Înseamnă două lucruri: incapacitatea cetăţenilor acestei ţări de a finanţa sistemul prin Casa Naţională de Asigurări şi, al doilea, incapacitatea politicienilor de a vota mai mulţi bani pentru sistemul de sănătate. Să zicem că banii pe care noi îi dăm, adică 5,2% plus 5,7%, ajung la sănătate. Noi nu ştim sigur acest lucru. Noi ştim că aceşti bani ajung la Ministerul de Finanţe. Noi nu ştim sigur că se duc toţi la sănătate.

„Atât timp cât sistemul în care trăim este unul comunist, el va genera «ciubuc»”

Dan Pereţianu

C.V.

Dr. Dan Pereţianu

Data naşterii06.04.1952

Competenţe: Medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale

Funcţie: preşedinte al Camerei Federative a Medicilor din România din 1998 până în 2012, preşedinte al Sindicatului “Esculap”-Camera Medicilor din Judeţul Ilfov şi Bucureşti-2010, Expert al Băncii Mondiale în probleme legislative pentru Reforma Sistemului de Îngrijiri de Sănătate din România - 1998, medic secundar în Endocrinologie la institutul de Endocrinologie  “C.I. Parhon” Bucureşti  1980-1983


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-14

TAGURI: dan peretianu, cnasComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image