2017-01-20 22:15

EVENIMENT


Decimarea angajaţilor din MAI, amânată în Parlament. La mitingul poliţiştilor au fost mai multe forţe de ordine decât protestatari

 |  19:09
Decimarea angajaţilor din MAI, amânată în Parlament. La mitingul poliţiştilor au fost mai multe forţe de ordine decât protestatari
Peste 100 de poliţişti au protestat înPiaţa Constituţiei, cerând parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege cares-a aflat ieri pe ordinea de zi privind măsurile de încadrare a MAI în bugetulaprobat pentru 2011, care prevede disponibilizarea a peste 9.500 de poliţişti,jandarmi şi pompieri. Somaţiile poliţiştilor au fost auzite în parte, iar IoanOltean, cel care a condus ieri ostilităţile în Camera Deputaţilor, a săritpeste punctul 37 de pe ordinea de zi la care era trecut proiectul de legepentru restructurarea MAI.

Restructurarea MAI a fost amânată cuîncă o săptămână şi asta pentru că, din motive care încă nu au fost elucidate încăde aleşii neamului, nu a fost supus votului deputaţilor proiectul de lege princare se propune reducerea numărului angajaţilor MAI cu peste 9.500 de oameni.

Deşi proiectul figura pe ordinea de zi a şedinţei de votfinal, preşedintele de şedinţă, pedelistul Ioan Oltean, s-a făcut că nu îlobservă. Oltean a supus la vot toate proiectele de legi organice aflate peordinea de zi până la punctul 37 la care figura legea respectivă, după care atrecut la legile ordinare. Pentru adoptarea unei legi organice, aşa cum esteactul normativ de concediere a angajaţilor MAI, este nevoie de cel puţin 167 de voturi, or, ieri Puterea nu avea decât144 de voturi. Oltean a trecut rapid peste ordonanaţă, iar la sfârşitul şedinţeis-a făcut că nu înţelege întrebările jurnaliştilor.

La scurt timp după încheierea şedinţeidin Camera Deputaţilor protestatarii poliţişti au plecat.

Vicepreşedintele "CartelAlfa" şi fost preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi PersonaluluiContractual (SNPPC), Toader Paraschiv, a declarat că protestul celor 100 deangajaţi MAI s-a încheiat după ce parlamentarii au amânat pentru a doua oarădezbaterea proiectului de lege care prevede disponibilizarea a 9.500 deangajaţi din MAI. "Nu au reuşit să se mobilizeze suficient pentru a facesă treacă acest proiect de lege. Vor suporta presiunea străzii mai ales dacăvor disponibiliza oamenii", a spus Paraschiv. Sindicaliştii au depus, ieri-dimineaţă,o moţiune la Camera Deputaţilor, semnată de toţi membrii, iar fiecare deputat agăsit pe pupitrul său această moţiune care conţine argumentele pentru a nu fifăcute disponibilizări.

Toader Paraschiv a spus că secretarulgeneral al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, i-a împiedicat să depună acelmemoriu, dar până la urmă au fost ajutaţi de Tudor Chiuariu şi Adrian Solomonpentru ca fiecare deputat să primească un exemplar din această moţiune.

Protestul s-a spart cu o oră maidevreme

Liderul sindical a menţionat că dacăacest proiect de act normativ va fi votat, SNPPC va organiza un miting deprotest cu cei 10.000 de oameni care vor fi disponibilizaţi.

Protestul s-a încheiat cu o oră maidevreme, el fiind programat a se desfăşura între orele 9.30 şi 14.00. Sindicaliştiiau adus în Piaţa Constituţiei poliţişti cu feţele din carton blurate, desprecare spun că simbolizează poliţiştii din carton pe care îi vrea ministrul Igaş,care să nu vorbească, să nu comenteze, să nu participe la mitinguri, să accepteorice, chiar să stea fără salarii.

"Am devenit o ţintă, noi cei carestăm în stradă pentru apărarea cetăţeanului, am devenit victime aleinfractorilor din cauza numărului insuficient", a zis Paraschiv.

Protestatarii spun că au venit înstradă pentru a atrage atenţia deputaţilor că sunt puşi în faţa unui "faptinedit" şi pentru a le cere să-i respecte pe cetăţenii care i-au ales şipentru a respinge acel proiect de lege.

"Sunt mai multe javre ordinare,nu doar una", a mai spus Paraschiv.

Vicepreşedintele "CartelAlfa" şi fost preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şiPersonalului Contractual, Toader Paraschiv a adăugat că poliţiştii nu au greşitanul trecut când i-au strigat lui Băsescu "javră ordinară", acestlucru fiind demonstrat de actualii guvernanţi. "Sunt mai multe javreordinare, nu doar una", a mai spus Paraschiv.

La rândul său, preşedintele Sed Lex,Vasile Lincu, a susţinut că poliţiştii nu trebuie să mai aibă culoare sindicală,ci trebuie să se unească într-o singură forţă de care cei din MAI să se teamă. Înopinia lui, conducerea MAI nu a fost în stare nici să găsească soluţii pentruevitarea disponibilizărilor, nici să analizeze soluţiile primite, ocupându-sede doi ani de divizarea mişcării sindicale.

Surse din rândul poliţiştilorprotestatari au declarat că data viitoare nu vor mai răspunde prezent lachemarea Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractualpentru că, preşedintele acestei organizaţii, Nelu Gruia, nu a binevoit să vinăla protest, el fiind plecat în vacanţă în Grecia.

Într-adevăr Nelu Gruia se află înGrecia, dar nu în vacanţă, ci la Congresul Confederaţiilor Europene aSindicatelor care are loc în perioada 16 – 19 mai.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image