2017-01-19 23:57

EVENIMENT


''Delincvenţa română'' ia amploare în Franţa

 |  18:54
''Delincvenţa română'' ia amploare în Franţa
Unraport întocmit de poliţia pariziană arată că „delincvenţa română” dă bătăi decap autorităţilor franceze. Potrivit documentului, în capitala Franţei numărulcetăţenilor români a crescut, în primele şase luni ale acestui an, cu peste 70%faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, relatează Le Figaro.

Raportulfăcut de prefectul Poliţiei din Paris, Michel Gaudin, pune accentul pediversificarea activităţilor ilicite ale acestor delincvenţi sau „micidelincvenţi hiperactivi”, coordonaţi de persoane mai în vârstă. El a dat caexemplu cazul unei familii care a adus „mâini mici” din România, câştigând 100de euro de persoană din cerşit sau din furat. Copiii, care în cea mai mareparte sunt atât agresori, cât şi victime, sunt pedepsiţi dacă nu strângsuficienţi bani.

Sedezvoltă furtul de cupru

Potrivitpoliţiei, aceastădelincvenţă, de cele mai multe ori comisă de tineri, ia toate formele, de lafurtul de portofele la escrocherii care au la bază acte caritabile, trecând lafurtul din diferite spaţii, la prejudicii cauzate persoanelor în vârstă careutilizează bancomatele. Mai nou, aceasta vizează telefoanele mobile lăsateimprudent pe mesele de pe terase sau din bistrouri şi, în acelaşi timp, sedezvoltă furtul de cupru, al cărui preţ este în creştere pe piaţă.

Autorităţilelocale au notificat ministrului de interne agravarea fenomenului, pe fondulimigraţiei ilegale, în special în Lyon, Lille şi Marsilia, unde s-au instalatpână la 1.500 de români în ultimele luni. Acest lucru determină autorităţile săcreadă că este vorba despre sosirea unui „al doilea val”, la un an după mareaoperaţiune împotriva celor care locuiau în tabere, lansată de Brice Hortefeux,în urma discursului lui Grenoble.

Reţinuţişi de 50 de ori

ÎnParis, este suficient să traversezi cartierele turistice pentru a constataschimbarea climatului. Băieţişi fete se învârt în jurul marilor magazine şi siturilor istorice, unii părândcă-şi urmăresc prada, alţii traversând prin mulţime în toate direcţiile, de peun trotuar pe altul. „Unii au fost reţinuţi de 20, 30 sau chiarde 50 de ori, după ce au fost prinşi în flagrant delict”, spune comisarulGilles Beretti, care lucrează cu normă întreagă pe acest segmen de populaţie. „Ammultiplicat alertele privind riscul de furturi de telefoane mobile de peterasele cafenelelor sau de la bancomate”, a afirmat prefectul Gaudin. Dificultateaconstă în identificarea copiilor care nu-şi dau niciodată numele adevărat sauvârsta atunci când sunt prinşi.

Ajutaţide poliţişti români

Astfel,a fost introdusă o echipă de opt ofiţeri de poliţie români pentru a ajutapoliţia franceză. „Ei au ajutat deja, în câteva săptămâni, la identificarea a130 de copii, majoritatea fete, care până acum au scăpat”, spune Michel Gaudin.

ComisarulBerettti este neliniştit însă de noul comportament al minorilor români. „Cum ei ştiu că sunt protejaţi delege, dezvoltă comportamente agresive şi nu ezită să arunce la pământ o bătrânăpentru câţiva euro, nici să lovească poliţiştii care îi reţin”, a declaratBeretti.

Pentrujustiţie e dificil să descurejeze recidiva. Duşi în centre de plasament, aceşticopii scapă după câteva ore. Ei nu pot rămâne, legal, mai mult de trei luniîmpreună cu părinţii în Franţa. Dar, în 2014, România va fi un membru cudrepturi depline al Uniunii Europene. Cooperarea judiciară cu Bucureştiul adevenit indispensabilă, notează presa franceză.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image