2017-01-19 13:02

EVENIMENT


Deputaţii au aere... de lux

 |  21:00
Deputaţii au aere... de lux

Cele mai scumpe instalaţii de aer condiţionat din ţară au fost achiziţionate recent de Camera Deputaţilor. Pentru 10 astfel de aparate, aleşii neamului au plătit, ca de la ei din buzunar, preţuri de trei ori mai mari chiar şi faţă de cele mai scumpe echipamente identice de pe piaţă.

Este ciudat modul în care orice obiect, fie el de birotică, electrocasnic sau de orice altă natură, de care au nevoie vajnicii noştri deputaţi, ajunge să fie cumpărat la preţuri cu mult peste cele ale pieţei. Este şi cazul a 10 aparate de aer condiţionat de care se pare că deputaţii noştri duceau mare lipsă. În urma unei licitaţii demarate în data de 18 iulie, din patru societăţi înscrise, în data de 5 septembrie, a fost desemnată drept câştigătoare societatea Astra Bucureşti & Co Prod SRL. Nimic neobişnuit până aici. Atât doar că preţul plătit pentru cele 10 unităţi de climatizare este unul cu mult peste orice altă ofertă de pe piaţa liberă. Peste 170.000 de lei, adică peste 40.500 de euro au plătit cei care se ocupă de confortul deputaţilor pentru cele 10 aparate de aer condiţionat, respectiv puţin peste 4.000 de euro per bucată.

Ne-am interesat la secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, cum s-a ajuns la aceste sume. Acesta ne-a explicat că este vorba despre nişte aparate mai performante, de 60.000 BTU (puterea termică a aparatelor), capabile să răcorească aerul din săli de foarte mari dimensiuni, aşa cum sunt cele din Casa Poporului, în numai câteva minute. La o simplă privire aruncată pe site-urile de specialitate se poate vedea însă că un astfel de aparat nu depăşeşte 2.500 de euro, deşi sunt produse de firme de prestigiu, nu aduse din China. Rezultă o diferenţă de 1.500 de euro pentru fiecare aparat, care ar putea fi explicată cu greu altfel decât prin dezinteres faţă de banii publici sau altfel de interese personale.

Pentru a vedea cât costă în realitate respectivele echipamente am sunat chiar la firma care a câştigat licitaţia, Astra Bucureşti & Co Prod SRL, pretinzând că suntem o companie interesată în a achiziţiona o unitate de climatizare pentru o sală de conferinţe. Un personaj extrem de amabil ne-a spus că firma cu pricina este doar reprezentantul unui producător chinez şi că o singură unitate costă 1.770 de dolari SUA plus TVA, adică undeva pe la 1.500 de euro cu tot cu taxe. Se pune atunci întrebarea cum de echipamente vândute de o firmă, la liber, cu 1.500 de euro au fost achiziţionate de Camera Deputaţilor, de la aceeaşi societate, cu 4.000 de euro?

Firmă de panificaţie până anul trecut

Aceeaşi Astra Bucureşti & Co Prod SRL a mai fost blagoslovită de Camera Deputaţilor cu un alt contract bătător la ochi. În data de 19 august, firma care are sediul pe o stradă de la periferia Bucureştiului, a câştigat o licitaţie pentru lucrări de „reparaţii instalaţii climatizare şi cabine traducere”. Firma cu lipici la contractele Camerei Deputaţilor a fost desemnată câştigătoare în dauna altor trei societăţi, şi nu ar fi de mirare ca toate ofertantele să aibă acţionariat comun. Suma alocată de administratorii Camerei Deputaţilor pentru operaţiunea de reparare a instalaţiilor de climatizare: 216.992,74 lei, fără TVA, adică aproximativ 61.500 de euro. Cu alte cuvinte, reparaţia sistemului de climatizare costă cu 20.000 de euro mai mult decât achiziţionarea unui sistem în sine, format din 10 aparate noi-nouţe. Ar mai trebui menţionat şi că Astra Bucureşti & Co Prod SRL a avut până anul trecut drept principal obiect de activitate „produse din pâine şi panificaţie”. Poate de aceea, după derularea încrengăturii de acţionari, se ajunge în vârful lanţului trofic la preşedintele de la Pajura SA, Florin Eugen Vârlan, care şi el este asociat într-o firmă ce se ocupă cu instalaţiile de climatizare, Air Cond Instal SRL. La un moment dat, el a fost împuternicit să reprezinte interesele firmei Astra Bucureşti într-un litigiu mediat de Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image