2018-12-19 03:51


Deputatul Dan Păsat a fost trimis în judecată pentru şantaj

 |  15:39
Deputatul Dan Păsat a fost trimis în judecată pentru şantaj
DeputatulDan Păsat a fost trimis în judecată, vineri, de DNA, pentru trei infracţiuni deşantaj şi pentru şapte operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cufuncţia pe care o persoană o îndeplineşte în scopul obţinerii pentru sine saupentru altul de bani sau bunuri.

ProcuroriiDirecţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată, alături de DanPăsat (fost membru al PDL) şi pe Constantin Marin, pentru două infracţiuni deşantaj şi pe primarul comunei giurgiuvene Vărăşti, Vasile Preda, pentrumărturie mincinoasă.

PotrivitDNA, în perioada octombrie-noiembrie 2009, Dan Păsat, sprijinit de ConstantinMarin, i-a ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, iar la data de 29octombrie 2009, a exercitat acte de violenţă asupra unui număr de doireprezentanţi ai firmei SC AGRO CLAS SRL Teleorman - ameninţări ce vizauintegritatea fizică a părţilor vătămate sau a membrilor familiilor acestora -pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilorde aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu. Totodată, prinameninţări şi sprijinit de coinculpatul Marin Constantin, Păsat a încercat săîl convingă pe unul dintre cei doi reprezentanţi ai firmei menţionate să meargăla sediul primăriei din comuna Toporu şi să facă demersurile necesare pe lângăprimar în vederea încasării unor sume de bani, 290.000 lei, bani care s-ar ficuvenit firmei AGRO CLAS SRL din executarea unui contract de aducţiune apăpotabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi urmat să fie remişi lui Păsat. Anterior,în cursul lunii noiembrie 2009, inculpatul Păsat exercitase presiuni psihice,ameninţându-l pe primarul comunei Toporu - judeţul Giurgiu, pentru ca acesta sărezilieze un contract cu SC AGROCLAS SRL şi implicit să efectueze plăţileaferente derulării contractului către firma lui Dan Păsat - SC PROD INVEST SRL,în condiţiile în care aceasta din urmă efectuase numai anumite lucrărisubcontractate. Era vorba despre derularea unui contract în valoare totală de3.848.719 lei având ca obiect "alimentarea cu apă potabilă a comuneiToporu".

Constrângerepentru un contract

Pede altă parte, Dan Păsata încercat să îl constrângă pe primarul comunei Toporu să facă demersuri iliciteprin care să favorizeze firma deputatului la câştigarea licitaţiei publice careavea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive încomuna Toporu. Procedura de achiziţie publică urma a fi desfăşurată îndecembrie 2009-martie 2010. De asemenea, în perioada noiembrie2009-februarie 2010, Dan Păsat a efectuat demersuri, în calitate deadministrator de facto în reprezentarea intereselor societăţii sale - SCPRODINVEST SRL, pe lângă primarii mai multor localităţi din judeţul Giurgiu(Toporu, Bulbucata, Bucşani, Vărăşti, Letca Nouă, Valea Dragului) pentru a-idetermina să efectueze plăţi, cu prioritate, către firma sa ori să favorizezeaceeaşi firmă în obţinerea unor contracte privind lucrări de interes public(baze sportive, extindere sediu primărie). În acest fel, inculpatul adesfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu calitateade deputat în Parlamentul României, obţinând foloase necuvenite în sumă de1.836.608,59 lei.

Fiindaudiat pe parcursul urmăririi penale în calitate de martor, la data de 17 martie2010, Vasile Preda, primarul comunei Vărăşti, a făcut afirmaţii mincinoase saunu a spus tot ce ştie cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora afost întrebat. Concret, este vorba despre lămurirea circumstanţelor în care DanPăsat a făcut demersuri pentru a obţine foloase necuvenite pentru firma în carefigura ca asociat - SC PROD INVEST SRL. Demersurile vizau pe de o parteobţinerea unor plăţi efectuate de primăria Vărăşti şi cele în vedereacâştigării, de către SC PRODINVEST SRL, a contractului având ca obiect"construirea unei Baze Sportive în Vărăşti". Respectivul contract, învaloare de 1.517.705 lei, a fost încheiat între Primăria Vărăşti şi SC PRODINVEST SRL, la data de 21.12.2009.

Cercetărilecontinuă

Ladata de 7 octombrie 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat CamereiDeputaţilor, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din ConstituţiaRomâniei, art. 193 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţareareţinerii şi arestării deputatului Păsat Dan, pentru infracţiunile menţionate,reţinute în sarcina sa. La data de 8 februarie, plenul Camerei Deputaţilor arespins prin vot solicitarea DNA.

Prinurmare, procurorii au dispus faţă de inculpaţii Dan Păsat şi MarinConstantin, prelungită până la data de 11 aprilie 2011, inclusiv. În cauză s-adispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinândinculpaţilor Păsat Dan şi Constantin Marin, în vederea reparării pagubeicauzate prin săvârşirea infracţiunii şi în vederea confiscării speciale, pânăla concurenţa sumei de 1.836.608,59 lei. Dosarul a fost înaintat spre judecarela Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată,DNA a separat faptele reţinute în sarcina lui Dan Păsat, care fac obiectularticolului 13 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie, pentru continuareacercetărilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PAPA
10 Apr 2011

Asta se intampla cand unul ca Pasat incerca sa pasytreze spagile doar pt el si nu contribuie la pusculita de partid . Era normal ca basescu, dusmanul celor care nu contribuie la fondul prezidential sa ia masuri drastice. Altfel ce ar fi facut bietul prezident, ar fi trait doar din leafa mizera de presedinte ? Altfel cum ar fi fost cel mai bogat roman si unul dintre cei mai bogati europeni? Pasat este doar o victima sistemului portocaliu, el credea ce poate insela ochiul vigilent al PDL
Random imageUltimele stiri


loading...