2017-01-22 20:37


UPDATE. CNCAN: Centrala de la Cernavodă nu este în pericol de a fi oprită

 |  12:47
UPDATE. CNCAN: Centrala de la Cernavodă nu este în pericol de a fi oprită

Deşi nivelul Dunării este foarte scăzut în acest moment, nu se pune problema opririi controlate a vreunui reactor de la Centrala Nuclear Electrică (CNE) Cernavodă. „Centrala Cernavodă ar putea fi oprită din punct de vedere al exploatării comerciale numai dacă nivelul apei Dunării mai scade cu cel puţin un metru”, ne-a declarat preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Vajda Borbala. “Centrala ar putea fioprită numai dacă nu mai plouă cel puţin 30 de zile. Trebuie să mai scadă nivelul Dunării cu cel puţin o jumătate de metru pentru a se putea pune problema închiderii primei unităţi. Apoi, dacă nivelul Dunării ar mai scădea cu încă 20-30 cm s-ar putea pune problema opririi şi celei de-a doua unităţi”, ne-a explicat Vajda Borbala.

Ariton cere Hidroelectrica informări cu privire la situaţia de pe Dunăre

Ministrul economiei, Ion Ariton, a solicitat conducerii companiei Hidroelectrica să informeze periodic conducerea ministerului cu privire la situaţia creată în urma scăderii debitelor pe râurile interioare, şi în special pe fluviul Dunărea. Potrivit unui comunicat al MECMA, conducerea ministerului urmăreşte cu prioritate funcţionarea capacităţilor energetice ale Hidroelectrica şi asigurarea funcţionării în condiţii de securitate a sistemului energetic naţional. Hidroelectrica a informat Ministerul Economiei că CHE Porţile de Fier este disponibilă şi furnizează energie electrică în limita debitului afluent. Vineri, valoarea debitului înregistrat la Porţile de Fier a fost de numai 2.400 mc/s, adica 63% din debitul mediu multianual aferent lunii septembrie (3.800 mc/s), dar acest lucru nu creează probleme legate de exploatarea nodului hidrologic Portile de Fier 1 şi 2. Ca urmare a scăderii hidraulicităţii, Hidroelectrica livrează în prezent o putere medie de 1.800 MW, echivalentul a 24% din producţia totală de energie electrică a României, în scădere de la 2.100 MW (28%) în săptămânile anterioare. Scăderea debitului pe Dunăre în aceastăperioadă a determinat reducerea cantităţilor de energie produse, dar nu a fost afectată capacitatea Hidroelectrica de a furniza serviciile de sistem necesare funcţionării în condiţii de securitate a Sistemului Energetic Naţional. Zilnic, la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, Hidroelectrica a acoperit dezechilibrele consumului sau producţiei cu puteri medii orare între 100 şi 300 MW. “Exploatarea lacurilor de acumulare se desfăşoară în parametrii stabiliţi de comun acord cu Apele Române pentru luna septembrie. De asemenea, sunt asigurate în totalitate cerinţele de alimentare cu apă atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie”, informează Hidroelectrica.

Cotele apelor Dunării au început să crească

Cotele apelor Dunării au înregistrat joi prima creştere de nivel, după aproape două luni de scăderi dramatice, care au provocat, în urmă cu zece zile, imposibilitatea asigurării tranzitului navelor fluviale către Canalul Dunăre-Marea Neagră. Directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN), Valentin Zeicu, a declarat vineri,  că, în urmă cu o zi, mira hidrografică de la Cernavodă a înregistrat o creştere de trei centimetri a apelor Dunării, informează Agerpres. “Indiscutabil, pe 15 septembrie am primit un semnal îmbucurător legat de nivelul Dunării. Nu înseamnă foarte mult 3 centimetri, dar lucrurile se vor ameliora în zilele următoare. Conform prognozei hidro-meteorologice, până pe data de 22 septembrie cotele Dunării vor creşte cu 30 cm şi asta înseamnă ceva dacă ţinem cont de faptul că, în urmă cu o zi, în avant-portul de la Cernavodă, deci în zona canalului de acces din Dunăre către ecluză, cota era de minus 123, faţă de limita normală pentru navigaţie”, a precizat Zeicu. Potrivit directorului general al CNACN, cotele scăzute ale fluviului au dus, până în prezent, la imposibilitatea tranzitării pe Canalul Dunăre-Marea Neagră a peste 130.000 de tone de marfă, ce ar fi trebuit transportată la bordul vaselor fluviale blocate acum pe fluviu.

Peste 100 de turişti străini care călătoreau pe un vas de croazieră sub pavilion maltez au rămas blocaţi, în cursul nopţii de joi spre vineri, pe un banc de nisip pe Dunăre, la aproximativ 60 de kilometri de Calafat. Turiştii au fost duşi la Calafat şi urmează să fie preluaţi de mai multe autocare pentru a fi transportați în Bucureşti.

O altă navă de croazieră, care se deplasa în aceeaşi direcţie cu vasul maltez, şi-a întrerupt drumul şi s-a întors la Calafat, după ce căpitanul a aflat că sunt probleme cu nivelul apei pe Dunăre. Turiştii nu au fost însă debarcaţi şi se aşteaptă creşterea nivelului apei pentru continuarea excursiei.

Nivelul scăzut al Dunării din ultimele zile a blocat mai multe convoaie pe Dunăre în porturile din Drobeta Turnu Severin şi Calafat şi la Orşova. Potrivit specialiştilor, Dunărea a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Din cauza cotelor foarte mici ale Dunării, 15 convoaie nu îşi pot continua călătoria spre destinaţie şi sunt blocate în Porturile din Drobeta Turnu Severin şi Calafat (km fl. 795). Şi la Orşova sunt blocate două împingătoare. În Portul din Drobeta Turnu Severin, la kilometrul fluvial 932, sunt ancorate 11 convoaie care au în componenţă 53 de barje încărcate cu fier vechi, tablă şi cereale (orz, grâu). Împingătoarele sunt ancorate în port, iar şlepurile în rada portului.  „Cu această situaţie ne confruntăm de vineri (9 septembrie - n.r.), când în Portul din Severin au oprit patru convoaie, şi iată că acum au ajuns la 11. Aşteaptă să crească apa, lucru care nu se va întâmpla însă în următoarele două săptămâni. Foarte posibil vor descărca marfa la vagoane. Majoritatea au ca destinaţie Portul Constanţa”, a declarat Mihai Ghiba, şeful Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin.

În urmă cu două zile, 257 de nave erau blocate pe cursul fluviului. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă întrunit la Ministerul Administraţiei şi Internelor, la solicitarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare, a cerut emiterea unei hotărâri de Guvern pentru alocarea sumei de 4 milioane de lei necesară deblocării traficului naval.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image