2018-10-15 20:36


Dezbinare de Ziua Unirii. Sărbătoare la Iași, proteste la Chișinău

 |  21:01
Dezbinare de Ziua Unirii. Sărbătoare la Iași, proteste la Chișinău

Aproximativ 6-7.000 de persoane, conform Mediafax, s-au adunat, duminică, în Piaţa Unirii, din Iaşi, la manifestările organizate cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române, eveniment produs acum 157 de ani. La Iași s-au deplasat șeful statului, Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. În lungul său discurs, Iohannis nu a rostit niciun cuvânt despre situația din țara-soră vecină, în condițiile în care, la Chișinău, mii de persoane continuă să protesteze, cerând alegeri anticipate, iar în tribuna oficială se afla și primarul Capitalei Moldovei, Dorin Chirtoacă. În schimb, Cioloș a avut un discurs chiar revoluționar: „Suntem alături de frații de peste Prut (...) Guvernul pe care îl conduc își propune să valorifice generoasa idee a unirii, în jurul unor principii generale și obiective larg împărtășite”.

Iohannis, în campanie electorală

Iohannis și-a exprimat speranța că „vom avea un an electoral decent”: „Urmează perioada în care clasa politică are șansa de a se reconecta la așteptările cetățenilor, de a reconstrui încrederea știrbită în timp și de a asuma responsabilități. Cred că cetățenii noștri își doresc lucruri simple de la politicieni: să se țină de cuvânt, să-și pună puterea și priceperea în slujba interesului public și să respecte legile. Partidele au obligația să probeze că au înțeles aceste lucruri prin modul de conduită, prin oamenii pe care îi vor propune în competițiile politice și prin acțiunile lor din acest an. (...) Vocea mea se va face auzită în tot acest an, dar nu pentru a intra în campanie, ci pentru a vorbi despre înnoirea clasei politice și continuarea schimbării modului în care se face politică. Avem nevoie de abordări, idei și oameni noi, care au înțeles că metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului, că nu putem continua înșelând speranțele oamenilor”, a declarat președintele, citat de Agerpres.

Dacă tot a vorbit în fața ieșenilor, Iohannis a invocat și necesitatea unei autostrăzi care să lege Moldova de restul țării, obiectiv care ar trebui să fie prioritar pentru guvernanți. Amintim că CNADNR a anunțat că își propune ca anul acesta să finalizeze 95 de kilometri de autostradă, dar fondurile sunt alocate Coridorului IV: Sibiu-Nădlac şi Cernavodă-Constanţa.

Președintele și-a adus aminte și de promisiunea din campania electorală referitoare la prioritizarea Educației: „Lecția Micii Uniri este mai actuală ca niciodată. Una din marele reforme din Principatele Unite a fost o nouă lege a școlii românești, cea din 1864. Suntem conștienți de importanța rolului pe care îl are educația în viața unei națiuni. Sunt determinat să împlinim împreună marele proiect pe care l-am numit «România educată». Chem toți oamenii politici responsabili să mi se alăture în viitor în acest demers. Piatra de temelie a unei națiuni o reprezintă educația, iar prin intermediul unui sistem de învățământ eficient și performant se construiește viitorul unei țări. Nu voi ceda tentației de a face lucrurile în grabă. Vreau să clădim cu înțelepciune și atenție”, afirmă șeful statului.

Cioloș, accente unioniste

Premierul Dacian Cioloș a reiterat sprijinul României pentru „aspirațiile cetățenilor Moldovei”, un semn că, deși a salutat desemnarea lui Pavel Filip ca prim-ministru, iar acesta este așteptat, marți, în vizită oficială la București, nu vrea să se distanțeze nici de protestatari. „Frații de peste Prut trec prin profunde provocări sociale și politice. Suntem alături de ei în această perioadă și le reconfirm sprijin pe care Guvernul îl acordă aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova pentru o societate care să respecte adevăratele valori civice și europene. (...) În fiecare an, venim de 24 Ianuarie la Iași, pentru a evoca primul pas important în devenirea României moderne. Ideea sub care se desfășoară această sărbătoare este unire, o idee nobilă atunci, utilă și generoasă și acum. Unirea a făcut ca Principatele Române de acum 157 de ani să prindă forță în jurul unui proiect de țară. La un proiect de țară, pe alte coordonate, pornind de la alte premise, lucrăm și acum. Guvernul pe care îl conduc își propune să valorifice generoasa idee a unirii, în jurul unor principii generale și obiective larg împărtășite”, a menționat Cioloș.

Și fostul premier moldovean incită la proteste

Dezbinare de Ziua Unirii. Sărbătoare la Iași, proteste la Chișinău
zoom

În capitala Republicii Moldova continuă şi duminică proteste de amploare. Mii de oameni veniți în Chișinău din toată țara cer dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate, informează Mediafax.

Fostul premier Ion Sturza, unul din liderii opoziţiei pro-europene, le-a cerut oamenilor să iasă în stradă, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook: „Cum poţi să guvernezi, fiind detestat de propriul popor, cum poţi să te impui, fiind ilegitim? Noi trebuie să-i scoatem la lumină! Prin protest, paşnic, dar protest!".

Ministerul moldovean de Interne, Alexandru Jizdan, a mobilizat toate efectivele şi a anunţat că e posibili ca printre demonstranţi să fie infiltraţi agitatori şi provocatori: „Noi facem un apel către organizatorii protestelor să-şi asume ceea ce se va întâmpla în stradă”.

La Unire, cu plăcinte înainte!

Mihai Chirica, viceprimarul Iașului cu atribuţii de primar, a anunțat că municipalitatea renunţă să mai organizeze de Ziua Unirii tradiţionala masă cu fasole şi cârnaţi (ca de 1 Decembrie, când edilul a împărțit personal mâncare), pentru ca evenimentul „să nu fie luat în derâdere”. Totuşi, primăria ieşeană va oferi participanţilor 5.000 de plăcinte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-24

TAGURI: dezbinare, ziua unirii, sarbatoare, iasi, proteste, chisinau, dorin chirtoaca
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...