2018-12-14 07:52


DIICOT a călcat pe „iarbă”. Droguri de risc şi mare risc vândute în „magazine de vise” din Bucureşti şi Galaţi

 |  19:15
DIICOT a călcat pe „iarbă”. Droguri de risc şi mare risc vândute în „magazine de vise” din Bucureşti şi Galaţi

ProcuroriiDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism au descins, ieri, în mai multe magazine etnobotanice din Capitală şidin municipiul Galaţi. Acest din urmă oraş este celebru ca fiind locul în cares-a deschis primul magazin de vise.

Maimulte percheziţii au avut loc, ieri dimineaţă, în Bucureşti şi Galaţi, vizânddestructurarea unei grupări infracţionale formate din peste 20 de persoane careau introdus în ţără droguri de risc şi de mare risc, pe care le-au vândut prinintermediul unor magazine de produse etnobotanice. Acţiunea a fost coordonatăde procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de CriminalitateOrganizată şi Terorism - Structura Centrală şi a vizat destructurarea unui grupinfracţional organizat, constituit din peste 20 de persoane şi specializat însăvârşirea infracţiunii de trafic de droguri. Potrivit DIICOT,procurorii au făcut 25 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Galaţi.

Conformsursei citate, în perioada iulie 2010-martie 2011, prin intermediul unorsocietăţi comerciale de comercializare a produselor etnobotanice, membriigrupării infracţionale au introdus pe teritoriul României şi au comercializatdroguri de risc şi de mare risc.

Deşisocietăţile respective au fost în repetate rânduri sancţionate şi, urmare acontroalelor succesive, reprezentanţilor acestor societăţi li s-a adus la cunoştinţăcă produsele comercializate au conţinut psihotrop, activitatea infracţională acontinuat.

Droguri, bani şi pistoale

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penalefaţă de 20 de persoane fizice şi 13 persoane juridice, respectivsocietăţile comerciale prin intermediul cărora au fost comercializatesubstanţele stupefiante şi psihotrope supuse controlului naţional, pentruinfracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic ilicitinternaţional de droguri de risc şi trafic ilicit internaţional de droguri demare risc. Cercetările au fost făcute împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrulBrigăzii de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti.

PotrivitDIICOT, în urma celor 25 de percheziţii făcute luni dimineaţă de poliţiştii dela Crimă Organizată şi de procurorii DIICOT în Bucureşti şi Galaţi, au fostridicate aproximativ 6 kilograme de droguri, 2.400 de plicuri conţinânddroguri, 218.000 de lei şi 25.000 de euro,şapte cântare electroniceutilizate pentru cântărirea substanţelor stupefiante şi psihotrope, o presăelectrică utilizată pentru ambalarea drogurilor şi trei pistoale cu gaz.

Majoritateadrogurilor vândute de membrii grupării prin mai multe firme de etnobotaniceproveneau din China, dar şi din Spania şi Franţa.

Gălăţeanul Alin Rotaru, creditat ca fiind „tatăl”magazinelor de etnobotanice

Apariţia magazinelor de vise (spice shop-uri) estedisputată de două oraşe. Cei mai mulţi susţin că primul magazin a apărut pentruprima dată în România, în anul 2008, la Galaţi, iar afaceristul care a deschispiaţa ierburilor etnobotanice, Alin Rotaru, a început vânzând acest tip desubstanţe halucinogene pe internet. Sunt şi voci care vorbesc despre apariţiaprimului spice shop în Bacău, tot în anul 2008.

Certeste că, în scurt timp, afacerea cu etnobotanice a explodat, sute de magazinede vise fiind înfiinţate în toate marile oraşe ale ţării. În paralel, aproliferat şi comercializarea online, mult mai greu de interzis.

Înluna februarie, din cauza creşterii numărului de victime în rândulconsumatorilor de „ierburi legale”, înregistrându-se chiar şi decese, Guvernula emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 6, care interzice 36 de produse etnobotanice,dintre care 27 de substanţe şi nouă plante cu efect halucinogen. A avut efectdoar temporar, pentru că, aşa cum era de aşteptat, magazinele închise auimportat alte substanşe ce nu se aflau pe lista Guvernului. Astfel, după olună, spice shop-urile au revenit cu marfă nouă, legală.

Maimult, au apărut ca ciupercile după ploaie, în special în jurul unităţilor deînvăţământ, cunoscut fiind faptul că sunt preferate în special de tineri cuvârste cuprinse între 16 şi 30 de ani. Acesta a fost motivul pentru careprimăriile din ţară au început prigoana, interzicându-le mai ales la mai puţinde 2.000 de metri de unităţi culturale.

Firmalui Alin Rotaru, Spice Group SRL, a fost înfiinţată în toamna anului 2006.La început, a oferit servicii online de găzduire, înregistrare domenii şi webdesign. În vara anului 2008, Spice Group SRL a deschis primul magazin dinRomâniacare oferă spre vânzare plante etnobotanice. Dupa un an de activitate îndomeniul plantelor etnobotanice, firma a fost preluatăde compania americană Spice Group LLC, firma românească rămânând partenerstrategic. Pe 1 ianuarie 2010, compania americană a devenit producător oficialpentru România, iar clienţii sunt preluaţi de Ro Spice Group LTD - Cyprus.Spice Shop Distribution are în prezent o reţea naţională, de peste 100 demagazine şi parteneriate cu cei mai importanţi furnizori internaţionali. Firmadeţine primul lanţ de distribuţie de plante etnobotanice (, ),o staţie de radio (Spice FM) şi un magazin virtual de plante etnobotanice ().


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-24

Mai multe imagini:
DIICOT a călcat pe „iarbă”. Droguri de risc şi mare risc vândute în „magazine de vise” din Bucureşti şi Galaţi
zoom
DIICOT a călcat pe „iarbă”. Droguri de risc şi mare risc vândute în „magazine de vise” din Bucureşti şi Galaţi
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...