2018-12-12 21:52


Dinel Nuţu a fugit din ţară. Şeful Poliţiei Române a anunţat că fostul patron al Universităţii Craiova a părăsit România cu o zi înainte de condamnarea la închisoare

 |  17:52
Dinel Nuţu a fugit din ţară. Şeful Poliţiei Române a anunţat că fostul patron al Universităţii Craiova a părăsit România cu o zi înainte de condamnarea la închisoare

ŞefulPoliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a declarat, miercuri seară, la postul deteleviziune B1 TV, că poliţiştii au informaţii potrivit cărora Dinel Staicu arfi părăsit ţara în cursul zilei de duminică, respectiv cu o zi înainte depronunţarea sentinţei, plecând în Ungaria „şi de acolo mai departe cu avionul”.

LiviuPopa a precizat că DinelStaicu nu a apucat să obţină şi un paşaport pe noul nume - Dinel Nuţu-, ci doar o carte de identitate, cu două zile înainte de a pleca, în 1aprilie. „O să-l prindem şi o să-l aducem în ţară”, a mai declarat şeful PoliţieiRomâne.

Omulde afaceri craiovean Dinel Staicu a fost condamnat definitiv, luni, de Curteade Apel Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul privindfalimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor. După pronunţarea sentinţei,poliţiştii l-au căutat pe Dinel Staicu la domiciliu, unde nu a fost găsit, elfiind dat, marţi, în urmărire naţională.

Un nume nou, pe 1aprilie

DinelStaicu şi-a schimbat numele în Dinel Nuţu, el făcând o solicitare pe caleadministrativă de schimbare a numelui, care a fost aprobată de Consiliul Localşi publicată în Monitorul Oficial. Noul nume al lui Dinel Staicu a devenitlegal de la 1 aprilie, când omul de afaceri şi-a ridicat noua carte deidentitate, însă autorităţile au fost informate de această schimbare miercuri,6 aprilie, solicitând informaţii de la Centrul Naţional de Administrare aBazelor de Date.

Reprezentanţiai Poliţiei Capitalei au precizat că autorităţileau emis, în 5 aprilie, mandatul de urmărire pe numele "Dinel Staicu",pentru că nici instanţa, nici Poliţia nu fuseseră informate că proceduraschimbării de nume a fost dusă la bun sfârşit înainte deemiterea mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea.

PoliţiaCapitalei a făcut o solicitare, miercuri, la Centrul Naţional de Administrare aBazelor de Date, din subordinea Prefecturii Capitalei, reprezentanţii acesteiinstituţii confirmând schimbarea de nume în "Nuţu Dinel". Astfel,s-au început demersuri pentru ca toate actele de urmărire, inclusiv mandatul deexecutare a pedepsei cu închisoarea să fie modificate pe noul nume.

Şapte ani cuexecutare

Curteade Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, luni, pe Dinel Staicu la 7 ani deînchisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor(BIR), instanţa reducând cu 5 ani pedeapsa primită de acesta la TribunalulCapitalei. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a redus de la 12 la 7 ani deînchisoare cu executare şi pedepasa primită la Tribunalul Bucureşti de fostulpreşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor Ion Popescu, în dosarul încare este acuzat de o fraudăde cinci milioane de euro. De asemenea, Radian Răceală,fost director al Direcţiei de creditare din BIR, a fost condamnat definitiv la 5ani de închisoare cu executare, pedeapsa în cazul acestuia fiind redusă cu unan. În cazul Vioricăi Duţu, fost şef serviciu creditare la BIR, Curtea de ApelBucureşti a dispus condamnarea la 4 ani de închisoare cu suspendare, cu termende încercare de 9 ani. La Tribunalul Bucureşti, Viorica Duţu fusese condamnatăla 6 ani de închisoare cu executare.

Îndosarul fraudării BIR, TribunalulBucureşti i-a condamnat, în 16 decembrie 2010, pe Dinel Staicu şi Ion Popescula 12 ani de închisoare cu executare, iar pe Radian Răceală şiViorica Duţu la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia Tribunalului a fostcontestată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care luni a decis definitivîn acest dosar.

În15 iunie 2010, la Judecătoria Sectorului, 4 Dinel Staicu şi fostul preşedinteal BID Ion Popescu au primit pedepse de 4 ani de închisoare cu executare, eifiind obligaţi şi la plata a peste opt milioane de lei. Totodată, RadianRăceală şi Viorica Duţu au primit atunci pedepse de 3 ani de închisoare cususpendare, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, înformă calificată. Celor doi instanţa de fond le-a impus termene de încercare decâte 5 ani.

Fraudă de cincimilioane de euro

DirectorulSIF Oltenia şi fost patron al clubului Universitatea Craiova, Dinel Staicu, afost trimis în judecată în 9 noiembrie 2006, de către procurorii anticorupţie,alături de el fiind inculpaţi Ion Popescu, fostul preşedinte al BănciiInternaţionale a Religiilor, Radian Răceală, fost director al Direcţiei decreditare din BIR, şi Viorica Duţu, fost şef serviciu creditare la BIR, pentruo fraudă de peste cinci milioane de euro. Potrivit procurorilor anticorupţie, din banii obţinuţi fraudulos de la BIR,Staicu a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, în valoare de pesteun milion de euro, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Staicua fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcţia depreşedinte-director general pe Vasile Şalapa.

Staicua solicitat şi a obţinut încheierea unor convenţii de cesiune de creanţă şi aunor contracte de credit, iar banii i-a utilizat în interesul altor societăţipe care le controla. În termenul de graţie pentru efectuarea plăţii unorcreanţe cesionate şi înainte de expirarea perioadei de un an prevăzută pentruutilizarea unei linii de credit, Staicu a utilizat integral sumele de baniîmprumutate de la bancă fără a achita ratele scadente creanţelor cesionate, adispus reorganizarea prin absorbţie a societăţilor cesionare şi apoi le-adeclarat falimentare. Ulterior, el a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiserăgaranţii, astfel că executarea garanţiilor nu s-a mai putut realiza, notauprocurorii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...