2018-12-13 04:39


Dinel Nuţu, capturat în Ungaria de poliţişti. Afaceristul craiovean va fi prezentat instanţei din Budapesta în vederea extrădării

 |  19:50
Dinel Nuţu, capturat în Ungaria de poliţişti. Afaceristul craiovean va fi prezentat instanţei din Budapesta în vederea extrădării
Dinel Nuţu, fost Staicu va fi prezentat, astăzi, instanţeiungare în vederea luării unei decizii privind extrădarea în România. Dat în urmărireinternaţională, Staicu a fost prins, în urmă cu două zile, în parcarea unuisupermarket din localitatea Mako, Ungaria şi nu s-a opus reţinerii, fiind dusla Budapesta.

Directorul general de comunicare al MAE, Doris Mircea, a precizat că “în cursul zilei deastăzi (ieri - n.red.), autorităţile maghiare au informat ambasada României laBudapesta că mâine (azi - n.red.), cetăţeanul român va fi prezentat în faţainstanţei în vederea luării unei decizii privind extrădarea în România.Ambasada României va îndeplini procedurile necesare în asemeneacircumstanţe". Potrivit sursei citate,"misiunile României la Budapesta şi Szeget au fost contactate de membriifamiliei acestuia în vederea obţinerii de informaţii şi pentru realizarea uneicomunicări directe cu persoana reţinută". "Solicitările nu pot fiînsă soluţionate până când instanţa competentă nu se va pronunţa", aadăugat oficialul MAE.

Staicu, arestat înlipsă de Judecătoria Sectorului 2

Ministerul Justiţieiarată că mandatul european de arestare în cazul lui Dinel Nuţu este emis doarde instanţa de executare sau de cea care are pe rol judecarea cauzei în primăinstanţă, MJ fiind doar informat cu privire la act şi eventuala traducere şitransmiterii acestuia autorităţilor judiciare. "Referitor la arestarea înRepublica Ungară a cetăţeanului român Nuţu (fost Staicu) Dinel, MinisterulJustiţiei face următoarele precizări: Din informaţiile pe care le deţinem,Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a emis, la data de 6 aprilie 2011, un mandateuropean de arestare pentru executarea pedepsei de 7 ani închisoare, dispusăprin sentinţa penală 1240/15 iunie 2010 a Judecătoriei Sectorului 4, definitivăprin decizia penală 741/4.04.2011 a Curţii de Apel Bucureşti", informeazăBiroul de presă al MJ. De asemenea, pe rolul Judecătoriei Sectorului 2Bucureşti se află un dosar, în care Nuţu (fost Staicu) Dinel este judecatpentru asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni. "Potrivitlegislaţiei în vigoare, mandatul european de arestare este emis doar deinstanţa de executare sau cea care are pe rol judecarea cauzei în primăinstanţă. Instanţa emitentă a mandatului european de arestare poate proceda latraducerea şi transmiterea mandatului direct autorităţii judiciare deexecutare", explică MJ. Ministerul precizează că în materia mandatuluieuropean de arestare, Ministerul Justiţiei este doar informat de instanţaromână cu privire la emiterea mandatului şi eventuala traducere şi transmiterea acestuia ca urmare a localizării/arestării persoanei solicitate."Subliniem faptul că regula în aceastămaterie o constituie contactul direct între autorităţile emitente şi cele deexecutare, Ministerul Justiţiei intervenind, în sprijin, în cazul în carecontactul direct nu este posibil", arată MJ.

Filat de SRI

Poliţia Română asolicitat Ministerului Justiţiei iniţierea procedurilor de preluare a lui DinelStaicu, căutat pentru a fi încarcerat ca urmare a unei condamnări de 7 ani dedetenţie, el fiind capturat de poliţişti, marţi, în Ungaria, în urma uneiinformări a Serviciului Român de Informaţii. Instanţa Curţii de Apel Bucureştia redus de la 12 la 7 ani de închisoare cu executare şi pedepasa primită laTribunalul Bucureşti de fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor(BIR) Ion Popescu, în dosarul în care este acuzat de o fraudă de 5 milioane de euro. De asemenea, Radian Răceală,fost director al Direcţiei de creditare din BIR, a fost condamnat definitiv la 5ani de închisoare cu executare, pedeapsa în cazul acestuia fiind redusă cu unan. În cazul Vioricăi Duţu, fost şef serviciu creditare la BIR, Curtea de ApelBucureşti a dispus condamnarea la 4 ani de închisoare cu suspendare, cu termende încercare de nouă ani. La Tribunalul Bucureşti, Viorica Duţu fusesecondamnată la 6 ani de închisoare cu executare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...