2017-01-17 11:18

EVENIMENT


Diplomaţie cu ţigări de contrabandă. DIICOT a dat o lovitură pe piaţa neagră a ţigărilor, alimentată din Serbia de un consilier al Ambasadei Congo la Belgrad

 |  19:54
Diplomaţie cu ţigări de contrabandă. DIICOT a dat o lovitură pe piaţa neagră a ţigărilor, alimentată din Serbia de un consilier al Ambasadei Congo la Belgrad

Soţiasecretarului II al Ambasadei Congo din capitala Serbiei, Belgrad, alături dealţi trei cetăţeni sârbi, a fost reţinută de procurorii Direcţiei deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, după ce afost prinsă introducând ţigări de contrabandă cu un autovehicul al corpuluidiplomatic.

Potrivit procurorilor DIICOT, ţigările erau introduse înţară, prin Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa, de cătreBombeto Pascaline Esther, respectiv de soţul acesteia, învinuitul Marc Marius IrelaElombola, având funcţia de secretar II în cadrul Ambasadei Republicii Congo înSerbia. Învinuiţii foloseau un autovehicul aparţinând corpului diplomatic,pentru a evita controlul la frontieră. Ţigările erau depozitate în diverse locuridin judeţul Timiş, deţinute de către membrii grupării. În noaptea de 12 spre 13iunie, Bombeto Pascaline Esther a fost depistată în flagrant delict, înautoturismul de teren, marca Chrysler, fiind gasite 18.500 pachete ţigariintroduse ilegal pe teritoriul ţării.

ProcuroriiDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism - Serviciul Teritorial Timişoara au reuşit astfel să destructureze ungrup infracţional organizat, constituit din 14 persoane, cetăţeni români şisârbi, specializat în contrabandă. Procurorii au efectuat nouă percheziţii domiciliare înmuninicipiul Timişoara şi în judeţul Timiş.

10 transporturi, înultima lună

Reţeauade contrabandişti a traficat ţigări cel puţin în cursul acestui an. Numai înultima lună au avut loc 10 asemenea transporturi care au fost monitorizate de ofiţeriiServiciului Român de Informaţii.

Încursul zilei de ieri, a fost prins şi unul dintre liderii români ai filierei detrafic de ţigări de contrabandă în care este implicat diplomatul de la AmbasadaRepublicii Congo la Belgrad. Este vorba de Florin Bărbos, zis Bighi, care afost reţinut de către trupele speciale ale Ministerului Administraţiei şiInternelor în Lugoj. Acesta se ocupa cu plasarea pe piaţa neagră a ţigărilornetimbrate introduse în ţară cu ajutorul diplomaţilor congolezi.

Maşina diplomaticăavea antemergători

Anchetaa relevat că Dobrijevic Damir, Vrcelj Milan, Vojosevic Miljan, Janjovic Dejan,Marc Marius Irela Elombola, Bombeto Pascaline Esther se ocupau de procurarea şiintroducerea în ţară a ţigărilor procurate din Serbia. Produsele de contrabandăerau introduse în România, prin Punctele de Trecere a Frontierei Naidăş şiStamora Moraviţa, de către Marc Marius Irela Elombola, consilier al AmbasadeiRepublici Congo din Republica Serbia, şi de către soţia acestuia, BombetoPascaline Esther. Ţigările erau preluate de fraţii Dumitru şi Eugen Cârstea şidepozitate în diferite locaţii din judeţul Timiş.

În14 mai, Bombeto Pascaline Esther şi Vojosevic Miljan au intrat în ţară cuautoturismul Chrysler Voyager şi au fost însoţiţi de către Vrcelj Milan şiDobrijevic Damir, cu rol de antemergător, cu autoturismul cu numărul VS105672. Aceştiaau ajuns la un imobil din localitatea Giroc.

Dupăo săptămână, Bombeto Pascaline Esther şi Vojosevic Miljan, aflat la volanulautoturismului marca Chrysler Voyager de culoare neagră, nr. de înmatriculareBG 99A004, au intrat în ţară prin PTF Moraviţa şi s-au deplasat spre Timişoara.Anterior, dintr-o parcare situată între localităţile Voiteg şi Jebel, FlorinMarius Bărbosu s-a îndreptat cu un Audi A6 negru la un cafebar din Voiteni, undes-a întâlnit cu Vrcelj Milan şi Dobrijevic Damir. La scurt timp, Bărbosu aplecat spre Timişoara, circulând cu viteză redusă şi inspectând cu atenţieautoturismele din trafic, oprindu-se la o benzinărie de pe Calea Şagului din Timişoara.La ora 21.20, autoturismul în care se aflau Pascaline Esther şi VojosevicMiljan a intrat în Timişoara, iar Bărbosu a ieşit din benzinărie în faţaacestora şi în coloană, deplasându-se pe mai multe străzi din Timişoara, pânăîn localitatea Ghiroda. Aici, autoturismul în care se aflau Pascaline Esther şiVojosevic Miljan a intrat în curtea unui imobil, iar Bărbosu şi-a continuatdeplasarea.

În28 mai, autoturismul marca Chrysler Voyager condus de Vojosevic Miljan a intratîn ţară prin PTF Moraviţa, în autoturismaflându-se şi Marc Marius Irela Elombola. La ora 20.35, autoturismul a fostaşteptat în aceeaşi benzinărie de pe Calea Şagului de Ion Martinescu şi EugenCârstea, care se aflau într-un autoturism marca VW Golf negru. Când s-aapropiat autoturismul Chrysler Voyager, cei doi au ieşit din benzinărie şi încoloană s-au deplasat în Giroda, îndeplinind rolul de antemergător. Aici, ca şiîn cazul precedent, autoturismul Chrysler Voyager a intrat pe poarta unui imobil.Autoturismul VW Golf a oprit în faţa imobilului, iar Cârstea a intrat în curte.La scurt timp, autoturismul Chrysler Voyager a ieşit din curte cu luminilestinse. Cârstea a ieşit şi el, s-a urcat în autoturismul condus de Martinescuşi împreună cu autoturismul Chrysler Voyager s-au deplasat în coloană pe CaleaŞagului, unde s-au despărţit. În ziua următoare, Cârstea s-a întâlnit cu maimulţi distribuitori de ţigări. Ulterior, aceştia din urmă au fost opriţi de unechipaj de poliţie care le-au descoperit în maşină 4 baxuri de ţigări marcaMarble cu timbru sârbesc.

Percheziţie în forţă

Duminică,la ora 20.20, Bombeto Pascaline Esther şi Vojosevic Miljan au intrat în ţarăprin PTF Moraviţa, cu acelaşi autoturism Chrysler Voyager, şi s-au deplasatspre Timişoara, urmaţi de un autoturism marca Seat Ibiza, în care se aflauVrcelj Milan şi Dobrijevic Damir. După 20 de minute, Bombeto Pascaline Estherşi Vojosevic Miljan au fost opriţi de poliţişti pentru a le testa reacţiile.După ce li s-a permis să plece, au fost aşteptaţi de către Vrcelj Milan şiDobrijevic Damir, cu autoturismul menţionat, şi în coloană şi-au continuatdeplasarea spre Timişoara, sesizând că erau supravegheaţi de anchetatori. Înaceste condiţii, la sensul giratoriu din faţa magazinului Real, de pe CaleaŞagului, Vrcelj Milan şi Dobrijevic Damir au întors maşina şi s-au deplasatspre Moraviţa, fiind apoi opriţi în trafic, în localitatea Jebel, de poliţişti.Autoturismul Chrysler Voyager şi-a continuat deplasarea până la sensulgiratoriul dintre Calea Şagului şi str. Reşiţei, unde a întors, spre ieşireadin oraş. După o oră, când au ajuns în localitatea Şag, au fost opriţi depoliţişti. Cei doi s-au blocat în maşină, refuzând să deschidă, astfel că afost necesară intervenţia în forţă a poliţiştilor, care au spart un geam. Dupădeschiderea portierelor, în autoturism au fost găsite 1.800 de cartuşe deţigări de contrabandă. Prejudiciulcauzat bugetului de stat este de 156.209 lei.

Două milioane de ţigăride contrabandă urmau să tranziteze România

Aproximativdouă milioane de ţigări de contrabandă provenind din Grecia au fost confiscateduminică seară la frontiera bulgaro-elenă, a anunţat, ieri, Agenţia Vămilor,citată de Agenţia Frace-Presse, ştire preluată de Agerpres. Ţigările decontrabandă erau ascunse într-un camion frigorific cu destinaţia Budapesta, viaRomânia. Confuzia dintre numele capitalei româneşti, Bucureşti, şi al celeiungureşti, Budapesta, pe documentele încărcăturii a trezit suspiciuneavameşilor. Camionul, înmatriculat în Bulgaria, era condus de un cetăţean grecde 40 de ani însoţit de un alt grec de 60 de ani. Directorul vămilor, VanioTanov, a declarat recent că „sumele provenite din contrabanda cu ţigăridepăşesc de un an pe cele din traficul de droguri, iar acest trafic este maipuţin riscant”. El a estimat la 600 de milioane de leva (peste 300 de milioanede euro) cifra de afaceri anuală a contrabandei de ţigări via Bulgaria. Peste124 de milioane de ţigări de contrabandă, din care 70% originare din Grecia, aufost capturate în perioada ianuarie-mai în Bulgaria, potrivit DirecţieiVămilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image