2017-01-18 16:16

EVENIMENT


Diplomele universitare riscă anularea în UE

 |  21:00
Diplomele universitare riscă anularea în UE

Articolul intitulat „Made in Romania: Dentişti italieni, fără diplome şi cu banii luaţi”, publicat în ediţia noastră din data de 23 ianuarie, ascunde în fapt un război fără miză între rectorul Universităţii „Titu Maiorescu, Iosif Robi Urs şi fostul decan prof. univ. dr. Dan Dumitru Slăvescu, respectiv fostul prodecan prof. univ. dr., academician Mircea Ifrim Chen, ambii de la Facultatea de Stomatologie din Bucureşti a UTM.

Aşa după cum ne spunea la data publicării articolului sus-menţionat Giovanni Bacci, unul dintre cei care au rămas fără diplomă, toţi italienii care au absolvit stomatologia la Universitatea „Titu Maiorescu“ şi ale căror diplome au fost anulate la câţiva ani după ce au fost eliberate şi parafate de UTM şi Ministerul Educaţiei (fiind introduse şi în circuitul civil ) par a fi, de fapt, victimele colaterale ale unui război absurd dus între actualul rector Iosif  Robi Urs şi conducătorii fostului decanat de la Facultatea de Stomatologie.

În noiembrie 2011, Slăvescu şi Ifrim au depus plângeri penale împotriva rectorului şi l-au dat pe acesta în judecată, contestându-i inclusiv calitatea de rector,motivând că „rectorul Urs Iosif Robi nu a dat niciodată concurs pentru ocuparea vreunui post de profesor la Universitea „Titu Maiorescu“ - Facultatea de Drept, condiţie obligatorie pentru postul de prorector sau rector”. Cei doi profesori universitari invocă în cerere inclusiv actele comise de rector considerate de aceştia ca fiind discreţionare, susţinând că Urs ar fi anulat fără motiv peste 20 de diplome ale unor cetăţeni italieni, la ani de zile după emiterea acestora. Avocaţii unora dintre italienii rămaşi fără diplome spun că în mod normal actele de absolvire a studiilor nu pot fi anulate decât prin instanţă, ca şi permisul de conducere, de exemplu. Oficial, rectorul Urs ar fi constatat că cei ale căror diplome au fost anulate nu ar fi întrunit condiţiile de a studia doi ani într-unul singur. Ceea ce, susţin cei doi contestatari, nu s-a aplicat şi după anul 2006, atunci când Iosif Urs a devenit rector şi practica „doi ani într-unul”, a continuat. Războiul dintre rector şi decanat este confirmat şi de un alt cetăţean italian care a absolvit stomatologia la UTM în anul 2010. Acesta ne-a povestit că rectorul le-a propus să înainteze plângeri penale împotriva lui Slăvescu şi Ifrim pentru a scăpa cu diplomele neanulate. Conform sursei noastre, rectorul le-a spus italienilor că dacă fenomenul nu se produce în bloc şi există un singur “trădător” le va anula diplomele tuturor absovenţilor din acel an.

Rectorul neagă toate acuzaţiile

În replică, rectorul Iosif Urs susţine că studenţii care au rămas fără diplomă nu au acumulat 5.500 de ore de studiu, aşa cum prevăd directivele europene, iar anularea diplomelor s-a făcut conform prevederilor Legii 1 din 2011, mult contestata Lege a educaţiei naţionale.

Cât priveşte faptul că italienii au avut aprobarea Senatului Universităţii şi a fostului rector de a efectua doi ani de studiu în unul singur, Urs spune că este vorba despre acte administrative ilegale. „Am găsit cataloage cu pagini false, xeroxate, adăugate la sfârşit sau lipite pe la mijloc, avem carnete de student cu note false, descoperim acum zeci de cazuri în care nu şi-au plătit taxele…”. Legat de faptul că studenţii care au absolvit în mandatul de rector al lui Urs au scăpat cu diplomele neanulate, acesta susţine că a avut grijă ca toţi cei care au beneficiat de această facilitate să corespundă tuturor cerinţelor din regulamente (note peste 9, cunoaşterea limbii române, prezenţă la ore etc.). Rectorul susţine că nu a dus şi nu duce nici o luptă cu fostul decan Slăvescu (care între timp şi-a recâştigat postul pe calea justiţiei) şi că va respecta hotărârile instanţelor dacă se va decide că diplomele italienilor sunt perfect valabile. Între timp, spune Urs, riscăm ca din cauza scandalului toate diplomele emise în România să nu mai fie recunoscute pe plan european.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-03

TAGURI: Iosif Urs, Funeriu, diplome anulate, dentisti italieni, stomatologie Titu MaiorescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image