2019-01-22 21:31


Directorul DSVSA Botoşani, după cazul de antrax de la Săveni: Nu există pericol de transmitere

 |  10:19
Directorul DSVSA Botoşani, după cazul de antrax de la Săveni: Nu există pericol de transmitere

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, Minodora Vasiliu, dă asigurări că nu există niciun pericol pentru transmiterea infecţiei generate de Bacillus anthrachis după înregistrarea unui caz de antrax la un porc dintr-o gospodărie din oraşul Săveni.

Minodora Vasiliu a declarat că, după înregistrarea suspiciunii, pe 25 iulie, atât proprietarul gospodăriei, cât şi alte patru persoane care au intrat în contact cu carcasa, respectiv cu resturile provenite de la porcul respectiv, au fost anchetaţi epidemiologic, nemanifestând nicio simptomatologie ce ar putea fi atribuită antraxului, potrivit Agerpres.

De asemenea, celelalte 16 animale din gospodărie au fost verificate, acestea fiind vaccinate anticărbunos.

"Nu sunt pericole nici la persoanele care au intrat în contact, nici la celelalte animale, pentru că totul este vaccinat. S-a verificat vaccinarea încă o dată pe Săveni. Nu avem probleme. Un animal vaccinat anticărbunos nu are cum să fie receptiv la boală", a afirmat Minodora Vasiliu.

Agenţia de presă Reuters a transmis, marţi seară, că un porc de la o fermă mică din România este infectat cu antrax, bacil care ucide mii de animale în zonele tropicale şi subtropicale în fiecare an, dar care este mai rar întâlnit în regiunile cu climă temperată.

Potrivit Reuters, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) cu privire la antrax, bacil care poate ucide în câteva ore, şi este mai des întâlnit la erbivorele domestice şi la animalele sălbatice, dar poate afecta şi omul.

Simptomele includ febră ridicată, splină mărită şi edem la nivelul gâtului la anumite animale. Odată ce simptomele apar, tratamentul cu antibiotice nu mai are efect.

România a raportat zeci de mii de cazuri de pestă porcină africană începând din primăvară şi până în luna iulie, şi a anunţat uciderea a peste 50.000 de porci de la o fermă din Tulcea, comentează Reuters.

Antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic, dată fiind rezistenţa deosebită a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

Antraxul sau dalacul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecţia. Boala este comună omului şi animalelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-08-08

TAGURI: dsva botosani, antrax, saveni,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PESTA PSD
08 Aug 2018

Dupa pesta mafiei psd vine antraxul psd. Ciuma rosie si-a batut joc de Romania. Au murit in spitale 59 de copii de rujeola din vina mafiei psd. Au fost sacrificati peste 50000 de porci si distruse afaceri de milioane de euro de catre mafia psd. Inflatia a ajuns la 5,6% din incompetenta psd, pretul gazelor a crescut cu 5,6 din incompetenta psd. Romania distrusa in totalitate de mafia psd-alde. MUIE PSD.
Random imageUltimele stiri

loading...