2019-01-22 21:01


Directorul UCM Reşiţa, cercetat în libertate pentru o evaziune de 60 milioane de euro

 |  18:35
Directorul UCM Reşiţa, cercetat în libertate pentru o evaziune de 60 milioane de euro

Preşedintele-directorgeneral al Uzinei Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa, Adrian Chebuţiu, reţinutde DNA într-un dosar vizând o evaziune fiscală de 60 milioane de euro, va ficercetat în libertate, potrivit deciziei de ieri a instanţei supreme, care ahotărât însă ca directorul executiv al UCM, Adrian-Coriolan Preda, să fiearestat preventiv pentru 29 de zile. Procurorii anticorupţie au atacat curecurs decizia de cercetare în libertate a lui Chebuţiu, dar şi Preda pe cea dearestare.

Sursejudiciare au afirmat că în dosar este vizat şi un senator, iar numele acestuiachiar apare în actele procurorilor. Cu toate acestea, avocaţii lui Chebuţiu audeclarat, pentru Mediafax, că, deşi la dosarul cauzei figurează numele unuisenator, dar care nu ar avea nici o legătură cu clientul lor, acesta nu esteurmărit penal, drept pentru care ICCJ nu avea competenţă în acest dosar. Laieşirea din sala de judecată, Adrian Chebuţiu a declarat că, în realitate, afost vorba despre vânzarea de către UCM Reşiţa a "unui utilaj complex careavea valoarea facturată" şi nu a patru motoare, infirmând astfel uneleinformaţii apărute în presă. "E o experienţă despre care nu aş vrea săvorbesc foarte mult şi pe care nu o doresc nimănui. Sunt cinci capete deacuzare care mi s-au adus în cadrul unui dosar din care am constatat astăzi, întimpul discuţiilor din sala de judecată, că este un dosar mult mai amplu în carenoi nu considerăm că avem un rol important", a mai spus Chebuţiu laieşirea din sala de judecată. Întrebat care este legătura sa cu senatorul PDLde Constanţa Mircea Banias, al cărui nume a fost vehiculat în ultimul timp caapărând în dosar, directorul Chebuţiu a declarat: "Am auzit de numele luiastăzi. Este prima dată când aud de numele dânsului în acest dosar şi într-unfel îmi explic complexitatea subiectului. Domnul procuror a venit şi a invocatfaptul că în cauză există indicii clare că e săvârşită o faptă penală de cătreun domn senator al cărui nume l-aţi aflat înaintea noastră".

Contractefictive

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţieau început urmărirea penală faţă de Said Baaklini, uniculacţionar şi administratorul firmei Libarom Agri SRL, sub acuzaţiile de evaziunefiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşiriiinfracţiunii de evaziune fiscală. Alături delibanez, urmăriţi penal sunt şi Adrian Chebuţiu, preşedinte-director general alUCM Reşiţa, şi Adrian-Coriolan Preda, directorul executiv, acuzaţi de evaziunefiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală,complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual.

Potrivitanchetei, la data de 31 august, în urma unei înţelegeri anterioare, UCM Reşiţaa emis o factură în valoare de 250 milioane de euro plus TVA către Libarom AgriSRL, care a cumpărat de la uzină patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pestoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ5 milioane de euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da oaparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţaa mai încheiat cu Libarom Agri SRL trei contracte în valoare totală de 245milioane de euro, plus TVA, care nu au la bază operaţiuni reale. În bazafacturii supraevaluate, Said Baaklini a cerut, în luna septembrie, restituireade la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică, suma de253.749.507 lei, echivalentă a 60 milioane de euro. Adrian Chebuţiu a acceptatsă semneze contractele sus-menţionate şi să dispună facturarea acestora pentruprestaţii fictive, iar Adrian Predaa întocmit efectiv contractele şi a dispus efectiv facturarea sumelor aferenteacestora, deşi ştia caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractelerespective.

Fuga libanezului

La26 noiembrie, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de Libarom Agri SRL de la UCMReşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea. Exportulefectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicatde intervenţia Parchetului.

Înnoaptea de 27/28 noiembrie 2010, Said Baaklini a fugit dinţară ştiind că este urmărit penal. Prin urmare, procurorii au cerut emiterea penumele său a unui mandat de arestare naţional, precum şi a unui mandat dearestare european, solicitare admisă de ICCJ. Baaklini a fost prins deautorităţile bulgare în seara zilei de 28 noiembrie şi, în prezent, suntderulate procedurile necesare în vederea predării libanezului autorităţilorromâne.

Senatorul PDL MirceaBanias: „Nu-i cunosc pe cei anchetaţi de DNA”

SenatorulPDL Mircea Banias susţine că nu are nici un fel de legătură cu persoaneleimplicate în dosarul de corupţie privind UCM Reşiţa şi avertizează că se vaîndrepta împotriva celor care folosesc numele său în acest context şi îi aducatingere imaginii publice. "Am constatat cu surprindere că numele meu afost asociat, fără nici un fel de fundament, cu ale unor persoane din oraşulReşiţa, bănuite de acte de corupţie. Doresc să precizez ferm că nu le cunosc,nu am auzit de persoanele respective şi, evident, nici nu am derulat activităţicomerciale împreună. Prin urmare, orice folosire a numelui meu într-un asemeneacontext mă face să mă îndrept împotriva celor care îmi aduc atingere imaginiipublice", se arată într-un comunicat semnat de senatorul PDL MirceaBanias.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-28

Mai multe imagini:
Directorul UCM Reşiţa, cercetat în libertate pentru o evaziune de 60 milioane de euro
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...