2019-02-19 02:56


Dispută pe pielea pacienţilor. Medicii de familie cer intervenţia premierului Emil Boc în dezamorsarea conflictului cu CNAS

 |  17:41
Dispută pe pielea pacienţilor. Medicii de familie cer intervenţia premierului Emil Boc în dezamorsarea conflictului cu CNAS
Nu a fost găsită încăo soluţie prin care pacienţii să beneficieze de medicamente compensate, fără camedicii de familie să semneze contractul cu Casa Naţională de Asigurări deSănătate (CNAS). În aceste condiţii, reprezentanţii medicilor de familiesolicită intervenţia premierului Emil Boc. Cu toate că medicii sunt hotărâţi sănu semneze contractul-cadru, oficialii Ministerului Sănătăţii (MS) se laudă căau rezolvat toate problemele acestora.

Mediciide familie cer intervenţia premierului Emil Boc în dezamorsarea conflictului cuCasa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind contractul-cadru pentru2011-2012, a declarat, ieri, preşedintele Federaţiei Naţionale a PatronatelorMedicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă. “Cerem oficial medierea primului ministru, pentru ca situaţia să seîndrepte pe drumul bun”, aprecizat Mihăilă, în cadrul unei dezbateri publice privind asigurareaasistenţei medicale în România, în absenţa CNAS. De asemenea, medicii defamilie au precizat că vor cere în instanţă anularea actelor adiţionale defurnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru 2010,în baza cărora casele de sănătate au anuţat că se va desfăşura activitatea înluna iunie. “Am trimis deja onotificare Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care solicitămanularea actelor adiţionale încheiate ulterior datei de 1 iunie. Prevederileacestora sunt nule şi acest lucru rezidă din faptul că de la 1 la 5 iunie nuexistă un contract în vigoare pe care actul adiţional să îl modifice sau să îlcompleteze”, a mai spus Doina Mihailă.

Prezentla dezbatere, fostul ministru al sănătăţii Eugen Nicolăescu a sfătuit mediciide familie să nu semneze contractul-cadru în forma actuală. El a opinat că dacămedicii vor ceda şi îl vor semna vor ceda pentru mulţi ani. Făcândreferire la tema dezbaterii, Nicolăescu a apreciat că, în opinia sa, CNAS artrebui desfiinţată şi ar trebui făcut un pachet minim de servicii de sănătatesuportat de bugetul de stat, iar pacienţii să apeleze la asigurări private desănătate pentru a beneficia de servicii medicale de calitate. În opiniamedicilor de familie, modificările aduse contractului-cadru, publicate la 31mai 2011 în Monitorul Oficial, rezolvă câteva dintre numeroasele probleme cucare se confruntă sistemul medical, însă, proiectul de norme înrăutăţeşte osituaţie dezastruoasă a medicinei de familie din România şi consfinţeşte lipsatotală de contact cu realitatea a decidenţilor din sănătate.

Pede altă parte, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, consideră că doleanţelemedicilor de familie privind modificarea contractului-cadru au fost luate înconsiderare de către minister, astfel încât nu există justificări pentrurefuzul semnării acordului. Ministrul a mai spus că doleanţele medicilor aufost preluate aproape toate de către ministerul său. “Vă rog să faceţi comparaţie cu ce probleme auridicat medicii de familie şi dacă ele sunt soluţionate sau nu pe planlegislativ. Peste 95% dintre ele sunt deja soluţionate”, a declarat Cseke.

Principalanemulţumire a medicilor este legată de sumele alocate pentru 2011, care, înopinia lor, sunt insuficiente. Medicii spun că, dacă ar accepta noileprevederi, şi-ar semna practic falimentul cabinetelor.

Ministerul Sănătăţii se culcă pe-oureche

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, CristianIrimie, a declarat ieri că solicitările medicilor de familie au fost rezolvate şişi-a exprimat încrederea că aceştia vor semna contratele-cadru pentru anul 2011astfel încât pacienţii să nu fie afectaţi. "Din punctul devedere al Ministerului Sănătăţii solicitările medicilor de familie au fostrezolvate", a spus Irimie. Acesta a spus că a fost abrogat articolul 144care prevedea înlocuirea acestora cu medici de specialitate dacă nu vor semnacontractul-cadru, eliminarea bugetelor orientative şi reducerea numărului şi a tipurilorde sancţiuni la care erau expuşi medicii de familie. Irimie a mai spus căMinisterul Sănătăţii a făcut demersuri şi s-a inclus în contractul-cadru un spor de sută la sută pentru medicii de familie din Delta Dunării. "În plus, valoarea punctului a crescut la trei lei pe pacient la serviciu percapita, de la 2,1 lei,cât era prevăzut, iar la plata pe serviciu a crescut de la 0,9 la 1,80. Deasemenea, pe lista de servicii au mai fost incluse unele noi, care până în 2011erau trecute la plata per capita", a adăugat Cristian Irimie. Secretarulde stat a explicat că bugetul unui cabinet de medic defamilie se constituie din 50 la sută plata pacienţilor asiguraţi înscrişi pelista medicului de familie şi 50 la sută din plata serviciilor,iar în contextul în care în timpul a cinci ore de program un medic poaterealiza 20 de consultaţii, la un număr maxim de consultaţii, într-o lună, poatecâştiga brut, numai din plata pe servicii, 4.950 de lei. "Noi am decisintroducerea acestui contract-cadru pe doi ani pentru că am considerat că estenevoie de predictibilitate în sistem. Normele de aplicare ale acestui contract-cadruse fac anual tocmai pentru că bugetul alocat este anual şi pot apărea diferenţede la un an la altul, diferenţe care, noi suntem convinşi că în sistemul desănătate vor fi în plus şi nu în minus", a spus secretarul de stat înMinisterul Sănătăţii. Irimie a mai declarat că vor mai avea loc discuţii cu reprezentanţii medicilor defamilie la Ministerul Sănătăţii şi la CNAS şi că se aşteaptă decizia acestora."Ar fi benefic pentru sistem ca acest contract să fie semnat cât mairepede pentru ca să nu sufere pacienţii", a spus Irimie. El a subliniat căun alt aspect în cadrul medicinii primare este organizarea centrelor depermanenţă, unde medicii de familie pot să-şi rotunjească veniturile,menţionând că alocarea bugetară a fost crescută şi la plata pe ora de gardă lacentrele de permanenţă.

PreşedinteleCNAS, Lucian Duţă, a anunţat joi că medicii pot veni să semneze noilecontracte de servicii şi le-a recomandat doctorilor de familiesă-şi calculeze veniturile după noile norme, pentru a vedea că mulţi auvenituri mai mari. În replică, reprezentanţii Societăţii Naţionale de MedicinaFamiliei/Medicină Generală (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a PatronatelorMedicilor de Familie (FNMPF) au criticat afirmaţiile lui Lucian Duţă privindcreşterea finanţării pentru medicii de familie. De altfel, SNMF şi FNPMF autransmis că afirmaţiile preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, cu privire la mediciide familie, sunt răuvoitoare şi calomnioase.

Medicii din Bucureşti s-aureunit, miercuri, la Spitalul Universitar de Urgenţă, unde audecis în unanimitate să se alieze colegilor din ţară şi să nu semnezecontractul-cadru pe 2011-2012.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...