2018-11-19 16:07


DNA cere urmărirea penală pentru Alexandru Athansiu, Dan Nica, și Adriana Țicău

 |  20:05
DNA cere urmărirea penală pentru Alexandru Athansiu, Dan Nica, și Adriana Țicău

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu (foto), pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul-șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unor persoane care au deținut calitatea de membri ai Guvernului  - Dan Nica, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2000 - iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Silvia Adriana Țicău, secretar de stat în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie - decembrie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; Alexandru Athanasiu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003 - 2005, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit", se arată într-un comunicat al DNA.

Prejudicii de zeci de milioane de dolari

Procurorii susțin că, în calitate de ministru, Dan Nica, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele HG nr.1.473/ 11.12.2003 și nr.470/ 01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft.

"În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. Astfel, s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", se spune în comunicat.

DNA precizează că, în calitate de secretar de stat, respectiv de ministru, Adriana Țicău, cu încălcarea dispozițiilor privind Statutul funcționarilor publici și privind achizițiile publice, a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvern, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la HG nr.1.473 /11.12.2003.

Anchetatorii susțin că aceasta a inițiat și susținut proiectul HG nr.1.778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

"În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", menționează sursa citată.

DNA mai menționează că, în calitate de ministru, Alexandru Athanasiu, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul HG nr.1778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului fără a exista un necesar fundamentat.

"În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", potrivit sursei citate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-23

TAGURI: dna, urmarire penala, alexandru athanasiu, dan nica, adriana ticau
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BĂĂĂĂĂ....
23 Noi 2016

SE SFÂRȘEȘTE DRACULUI LUMEA,ȘI P-ĂȘTIA NU-I MAI BAGĂ NICI DRACU ÎN CAZANUL CU SMOALĂ, NUMAI ZIC LA ÎNCHISOARE! E DEJA PENIBIL!!!! RUȘINE!!!!!
CROCODILUL FLAMAND
23 Noi 2016

ASTIA AU FOST DE FAPT MAFIA LUI NASTASE.....TICAU ERA AMANTA DE LUX A LUI NICA-OMUL LUI NASTASE...AU FURAT BANII CU MICROSOFT CA SA SE LAFAIE IN LUX MAFIOTII IN CAMPANIA ELECTORALA 2004....PE CARE AU SI PIERDUT-O...DUPA CARE AU FURAT UITE-ASA...CA VOR MUSCHII LOR....SI CA NU AVEA CINE SA-I TRAGA LA RASPUNDERE....EI CONTROLAU TOTUL...SI NICI NU VISAU CA O SA DEA SOCOTEALA VREODATA.....DAR CE NU PRICEP E URMATOAREA CHESTIE...MARII MAFIOTI NASTASE SI BASESCU ERAU UNA SI ACEEASI MAFIE..MICROSOFT-EADS SUNT TOT EI..TOT FELUL DE MARMOTE-CIOCIOLINE SI TREPADUSI DE RANGUL DOI AJUNG LA PUSCARIE....DAR PE CAND SI MARILE DIHANII CARE AU DIRIJAT ORCHESTRA???
ANONIM
23 Noi 2016

MAFIA BOLSEVICA DIN GUVERNAREA DE TRISTA AMINTIRE A PUSCARIASULUI nastase MERGE INCET DAR SIGUR ACOLO UNDE-I ESTE LOCUL ADICA LA PUSCARIE PLAGIATORUL CORUPT A FACUT SI EL PARTE DIN ACEA GUVERNARE MIZERABILA. IN CURAND VA MERGE SI EL DUPA EI LA PUSCARIE ACOLO UNDE-I LOCUL CIUMEI ROSII ( P.S.D. )
Random imageUltimele stiri


loading...