2019-01-17 17:19


DNA pune punct dosarului Microsoft. Șapte foști MINIȘTRI scapă de acuzații

 |  20:33
DNA pune punct dosarului Microsoft. Șapte foști MINIȘTRI scapă de acuzații

Şapte foşti miniştri acuzaţi de tunul din afacerea Microsoft scapă pentru totdeauna de anchetă. Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris.

Acuzațiile la adresa a șapte foști miniștri ai educației au fost clasate. Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu, foști miniștri ai educației, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor, anunță Digi24.

Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. În cazul lui Daniel Funeriu, s-a constatat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată în dosarul Microsoft, pentru spălare de bani. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

DNA amintește că fostul ministru al comunicațiilor Valerian Vreme a fost trimis în judecată în septembrie 2017, pentru abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, „în perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Țicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educației și cercetării), au inițiat și susținut după caz, proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 și nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft.

În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft.

Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat.

Aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale, s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licențele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.

Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte - un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers.

Suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte (aproximativ o treime) din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani.

Concret, în vederea disimulării originii ilicite a sumei de 22.787.515 USD, a fost încheiat un contract de consultanță fictiv între Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG.

În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG, suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 și suma de 7.233.510,86 USD la data de 30.11.2004.

În perioada mai – decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanță, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd).

Persoanele implicate în operațiunile privind disimularea originii ilicite a sumei totale de 22.787.515 USD, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, au fost inculpații Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, acesta din urmă fiind și beneficiarul final al unei părți din această sumă.

Prin contribuția la înființarea firmelor offshore Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, precum și la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, inculpații au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menționate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente.

În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asigurător asupra sumelor de bani aparținând inculpatului PESCARIU DINU MIHAIL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-01

TAGURI: dna, dosar, microsoft, ministri, acuzati, pescariu, claudiu florica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NIșTE MUIȘTI!
01 Feb 2018

Cum dracu să scapi MAFIOȚII?!?
Să VăD COMENTATORII!!!
01 Feb 2018

Că mulți se dau cu curu de pământ cu DNA în sus, DNA în jos, unii dintre ei fiind la fel de CURVE ca și unii din Justiție...restul , dintre ei cu ”ciocul mic și joc de glezne”...pe loc, pe loc...să miroasă-a busuioc, nu a cadavru aflat în putrefacție, colcăind de viermi și împrăștiind pestilențial NEDREPTATEA, CORUPȚIA, ȘANTAJUL, LAȘITATEA ori PARANOIA, MANIA GRANDORII!
ANONIM
02 Feb 2018

Procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga i-a făcut scăpați pe mahării PSD din Dosarul Microsoft! Iată de ce este apărată și promovată ea cu îndârjire la televiziunile penalilor! PRINTRE PUSCARIABILI DIN DOSAR ESTE VORBA despre Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu, foști miniștri ai educației, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor.
COCINA PSD
02 Feb 2018

justitie infestata de masoni...normal
ANONIM
02 Feb 2018

Ba, futuva mort ziii in gura de comentatorii puliii mele!!!!!!!!!!!!! Dar de faptul ca in dosarul puliii mele "Microsoft", hotia companie Microsoft nu apare nici PE PERSOANA FIZICA , NICI PE PERSOANA JURIDICA, de ce nu ziceti nimic?!?! Sau cand e vorba de jefuitorii straini nu trebe sa zicem nimic?!?! Cu Bectel care mai e faza? Cate zeci de miliarde de Ieuro au furat din RRRomania?
Bă REVOLTATULE ANONIM!
02 Feb 2018

Dacă te-a apucatără dracii, pune faianță-n baie și nu mai ne fute morții, că-s pământ de flori demult! Bechetel-ul de la americani, a fost POMANA dată de muiștii din politică, CA CAdou pt.intrarea în NATO! DECI, cum o dăm, cum o întoarcem...tot politicul s-a făcut IUDĂ pentru poporul ăsta amârât! P.S. S-a dezbătut/para-dezbătut în dracii ăia mari AICI, la PUTEREA, de către fostul director al ziarului - MIHAI PÂLȘU - despre hoțomanii, borfașii dinăuntru și din afara frontierelor noastre! Așa că, MUCLES dacă nu știi!
Random imageUltimele stiri

loading...