2017-01-18 12:09

EVENIMENT


DNA îl spală pe mâini de Ponta şi pe Blejnar

 |  20:16
DNA îl spală pe mâini de Ponta şi pe Blejnar
AgenţiaNaţională de Administrare Fiscală a înaintat o sesizare la DNA care îl vizeazăpe preşedintele PSD, Victor Ponta, privind nereguli constatate, în urma unorverificări, în cazul contractele de la Turceni şi Rovinari.

ŞefulANAF, Sorin Blejnar, a declarat că nu există o sesizare penală a ANAF către DNAcu referire la Dan Şova sau la Victor Ponta, ci este o sesizare generală carevizează activitatea derulată de complexurile Tuceni şi Rovinari între 2007 şi 2009,unde ar exista un prejudiciu de 16-17 milioane euro.

PreşedinteleANAF a explicat că a fost finalizat recent un control financiar la cele douăcompanii de stat şi s-a constatat că în perioada 2007-2009 conducerilesocietăţilor au cauzat prejudiciide 16-17 milioane euro. „Ca urmare aacestor constatări, a fost sesizată DNA - Biroul Teritorial Târgu-Jiu, pentru avedea dacă sunt întrunite şi elementele constitutive ale unor infracţiunieconomice. (...) Printre societăţile care au concurat, în opinia noastră, larealizarea acestui prejudiciu se află şi o societate de avocatură, cea adomnului Şova, actual senator, care, în opinia noastră, a încheiat niştecontracte care nu îndeplinesc condiţiile de legalitate", a explicatBlejnar. Cât priveşte implicarea firmei Şova, Blejnar a acuzat că dinverificări a rezultat că de exemplu avocaţii facturau 27-28 de ore de muncă pezi. „Este hazliu, dar este adevărat”, a adăugat Blejnar. El a precizatînsă că nu există sesizări penale penumele lui Victor Ponta sau DanŞova.„Nu există o sesizare specială pentru cabinetul de avocatură al luiŞova, există o sesizare care vizează întregul fenomen, întreaga activitateaderulată pe perioada anilor 2007-2009.”

„ANAFnu face vendete politice”

„Aceastăsesizare nu-l vizează deloc pe domnul Ponta, pentru că nu are nici o legăturăcu acest subiect, el nu a avut contracte cu Rovinari şi cu Turceni”, asubliniat Blejnar. El a adăugat că ANAF nu face vendete politice împotrivapreşedintelui PSD. „Noi derulăm o acţiune de verificare la cabinetul deavocatură al domnului Ponta. Deocamdată nu ne-au fost puse actele ladispoziţie, iar când vom avea acces la documente vom putea constata dacă oparte din bani a ajuns acolo sau nu. Noi nu facem vendete politice şi nuîncercăm să speculăm. Nu încerc să îl asociez pe Ponta cu acest aşa-zis scandalde la Rovinari şi Turceni", a precizat Blejnar, adăugând că, dacă vor fielemente care vor conduce către o ipoteză că anumite sume s-au scurs de laRovinari "prin intermediul domnului Şova sau al domnului Ponta, iar acestesume se vor dovedi că sunt nelegale", se va face o completare a sesizării.

ŞOVA: Nucred că sesizarea are legătură cu mine

SenatorulPSD Dan Şova nu este convins că sesizarea ANAF către DNA privind contractele dela Rovinari şi Turceni are legătură cu el sau cu Victor Ponta, ci mai degrabăcu directorii de acolo, însă a declarat că va merge dacă va fi chemat deprocurorii anticorupţie. „Dacă cineva ţine neapărat să mă duc la DNA, mă voiduce. Nu uitaţi că sunt un om care vine din sistemul de justiţie, sunt unom care colaborează cu organele statului şi mi se pare normal ca oricenelămurire pe care o are cineva să o tranşăm. Dacă actuala putere crede căpoate să ne mişte din tot ceea ce am decis noi - de a face bine României - prinasemenea lucruri, se înşală. Ne vom prezenta la DNA. Eu cel puţin mă voiprezenta dacă voi fi chemat - pentru că nu am convingerea în acest moment căsesizarea este făcută în legătură cu mine şi cu dl Victor Ponta, este posibilsă fie făcută în legătură cu directorii, nu cu noi - dar dacă este făcută înlegătură cu noi, mă voi prezenta, mă voi duce, voi da toate explicaţiile caremi se vor cere şi veţi vedea că lucrurile se vor lămuri fără nici un fel deproblemă”, a spus Şova la Realitatea TV. Senatorul PSD a explicat şi de ce nucrede că sesizarea ANAF are legătură cu el, şi anume pentru că ANAF l-aînştiinţat recent că nu are "calitatea" care să-i permită să vadăactul de control efectuat la cele două complexuri energetice. "Fosta meafirmă a primit o adresă de la ANAF pentru că toţi colegii din fosta firmă amcerut ANAF să ni se pună la dispoziţie actul de control - înţeleg că este actulîn temeiul căruia a fost sesizată DNA. Şi s-a primit o adresă acum trei saupatru zile în care ANAF scrie negru pe alb că nu avem calitate să vedem acelact de control. Deci, dacă ţi se spune că nu ai calitatea, înseamnă că nu ailegătură cu el. De aceea şi spun că am rezerve că sesizarea este făcută înlegătură cu mine sau cu dl Victor Ponta", a mai susţinut el.

Fostdirector la Turceni: Fisculşi DNA, interesate doar de cabinetul lui Şova şi Ponta

Fostuldirector al Complexului Energetic Turceni, Laurenţiu Ciurel, a spus că, încomplexul pe care l-a condus, după rezilierea contractului cu firma Şova s-ausemnat contracte de asistenţă juridică de cinci ori mai scumpe, dar DNA şi ANAFau fost interesate doar de cele cu fosta firmă a senatorului PSD.

Ciurela explicat la Realitatea TV că acel contract semnat cu Şova şiasociaţiis-a derulat în perioada 2007-2009, fiind semnat de conducerea cea urmat după el. "Contractul a fost necesar în vederea obţinerii unorfinanţăriîn vederea lucrărilor demediu: s-au obţinut 80 de milioanede euro de la o bancă comercială în condiţii foarte bune, cu ajutorul acesteifirme de avocatură. (...) Acel contract a fost extrem de benefic pentru ambelepărţi, ne-a adus zeci de milioane de euro", a spus fostul director.

Ela povestit că înţelegerea parafată de Turceni cu firma de avocatură Şovaprevedea acordarea de asistenţă juridică la un preţ avantajos, 156 de lei, iarcu TVAcu tot 171 de lei pe oră. Ulterior, după 2009, în urma rezilieriiacelui contract, complexul a semnat altecontracte de acest fel, dar cumult mai scumpe. Cu toate acestea, autorităţile nu au vrut să verifice decâtcontractele cu Şova, a adăugat Ciurel.„Văpot spune căimediatdupă rezilierea acestui contracts-au încheiat alte contracte, cu Nemoianuşi Gheorgina, din câte îmi aducaminte, la preţul de 900 de lei pe oră,deci de cinci ori mai mult. ANAF n-a făcut control şi asupra acestor contracte.Ştiu de la foştii mei colegi de acolo, care când au pus la dispoziţie toatecontractele de asistenţă juridică, ANAF le-a spus «asta nu ne interesează, neinteresează doar cel cu Şova»”, a povestit el.

Fostuldirector spune că şi el a fost întrebat de aceste contracte în mod special deautorităţi în ultimii doi ani de cătrecei de la DNA. "Am primit vreo20 de întrebări pe o foaie de hârtie la care am răspuns. (...) Mie mi s-atrimis un chestionar la care să răspund, din care din 20, 16 întrebări eraunumai despre Şova", susţine Laurenţiu Ciurel. "În 2009, DNA a fostsesizată în legătură cu contractul Şova, de către puterea de atunci, de domnulManţog, care conducea PDL la acea vreme la Gorj, depunând contractul,înfebruariesau martie, la DNA(...)", a adăugat Ciurel.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17

Mai multe imagini:
DNA îl spală pe mâini de Ponta şi pe Blejnar
zoom
DNA îl spală pe mâini de Ponta şi pe Blejnar
zoom
DNA îl spală pe mâini de Ponta şi pe Blejnar
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image