2017-01-16 21:31

EVENIMENT


DNA nu ştie cum să procedeze cu Severin

 |  18:39
DNA nu ştie cum să procedeze cu Severin

Procuroriianticorupţie precizează că Parlamentul European nu a informat în scris DirecţiaNaţională Anticorupţie cu privire la decizia ridicării imunităţii lui AdrianSeverin şi nici nu a comunicat dacă îşi dă acordul cu privire la percheziţionareaspaţiilor şi datelor informatice aparţinând Parlamentului European sau dacă s-aluat măsura conservării probelor, informări absolut necesare instrumentăriicauzei penale referitoare la europarlamentarul Adrian Severin.

ReacţiaDNA vine după ce directorul Oficiului European Antifraudă (OLAF), GiovanniKessler, a declarat, într-un interviu pentru postul public de televiziune TVR,că autorităţile române nu ar fi solicitat, încă, dreptul de a percheziţionabirourile lui Adrian Severin. "În privinţa birourilor deputaţilor, pentrucă Parlamentul nu ne-a permis accesul singuri,vom intraîmpreună cureprezentanţii autorităţilor naţionale", a spus Kessler, care a adăugat căAdrian Severin va fi chemat, în curând, la audieri de către OLAF.

Pede altă parte, DNA a prezentat procedurile pe care le-a urmat în cazul ancheteipenale instrumentate în cazul europarlamentarului Adrian Severin. Astfel, pe 5aprilie 2011, Direcţia Naţională Anticorupţie, prin intermediul MinisteruluiJustiţiei, a solicitat preşedintelui Parlamentului European ridicareaimunităţii lui Adrian Severin, membru al Parlamentului European, cât şi oopinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute înProtocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene. În 12 mai 2011, preşedinteleParlamentului European a confirmat în scris primirea solicitărilor şi acomunicat că cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţiilui Adrian Severin a fost transmisă Comisiei pentru afaceri juridice din cadrulParlamentului European.

Procurorii au cerut aviz pentrupercheziţia biroului şi a calculatorului

Înplus, în 12 aprilie 2011, procurorul-şef al DNA a solicitat preşedinteluiParlamentului European să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor,documentelor, computerelor şi a altor mijloace de probă aflate în birourileParlamentului European, cât şi datele stocate în serverele instituţiei,necesare desfăşurării anchetei penale. Cu aceeaşi ocazie, Direcţia NaţionalăAnticorupţie a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cuunele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţileUniunii Europene. În şedinţa din 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărâtridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedinteluiParlamentului European sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilorcompetente şi lui Adrian Severin. "Ca urmare a luării la cunoştinţă, exclusivdin spaţiul public, a deciziei Parlamentului European de ridicare a imunităţiilui Adrian Severin, la 4 iulie 2011, Procurorul-şef al Direcţiei NaţionaleAnticorupţie a solicitat Preşedintelui Parlamentului European să comunice dacăs-a procedat la sigilarea spaţiilor aparţinând Parlamentului European utilizatede Adrian Severin şi dacă măsura sigilării este încă în vigoare în scopulconservării unor eventuale probe necesare soluţionării cauzei penale", searată în poziţia DNA.

Deasemenea, mai arată procurorii antiucorupţie, pentru a putea obţine autorizaţiilenecesare efectuării percheziţiilor, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitatPreşedintelui Parlamentului European să îşi dea acordul referitor la percheziţionareabirourilor europarlamentarului Adrian Severin, accesul la sistemul informatical instituţiei şi ridicarea de obiecte, înscrisuri sau date informatice, însă pânăîn momentul de faţă nu a primit nici un răspuns.

Autosesizaţi din Sunday Times

În21 martie, în urma unor materiale audio-video date publicităţii de ziarulbritanic Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire laposibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în ParlamentulEuropean. Sunday Times a scris că europarlamentarii Adrian Severin, ErnstStrasser (fost ministru austriac de interne) şi Zoran Thaler (fost ministru deexterne sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dădeaudrept lobbyişti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive aleUE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, ziarul a publicat cazul unui alpatrulea europarlamentar implicat în scandalul "bani contraamendamente", fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membrual Partidului Popular European. În urma scandalului, Adrian Severin şi-aprezentat demisia din PSD la 28 martie, dar a refuzat să demisioneze din PE, înpofida cererii exprese în acest sens adresate de preşedintele PE, Jerzy Buzek, şia aluziilor evidente venite dinspre propriul grup socialist. În prezent,Severin figurează ca europarlamentar neafiliat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-25

Mai multe imagini:
DNA nu ştie cum să procedeze cu Severin
zoom



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image