2017-01-16 21:48

EVENIMENT


Documente clasificate, dispărute din arhivele de la Piteşti ale regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare

 |  18:38
Documente clasificate, dispărute din arhivele de la Piteşti ale regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare
75 de documente clasificate, constând în propuneride invenţii, planuri de testare a fabricaţiei diferiţilor combustibili,propuneri de contracte de colaborare şi o serie de documentaţii au dispărut dinarhivele Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare - Sucursala CercetăriNucleare Piteşti. Lipsa documentelor a fost constatată cu ocazia unui inventarde rutină, însă conducerea unităţii susţine că siguranţa naţională nu este pusăîn pericol.

Documentele lipsă sereferă la specificaţia şi condiţiile de probare a pulberii sinterizabile de bioxidde uraniu, specificaţia pentru pulbere de UO2, cereri brevete invenţie,planul de testare şi inspecţie al fabricaţiei combustibililor centralei BRUCE,propunere privind contractul de cercetare şi obţinere bioxid de uraniu nuclearpur interizabil, proiectul caietului de sarcini nr. 3/1980 privind concentratulchimic de uraniu tip „R”, documentaţia proiectare obiectiv E1.1, propunere invenţie „Fascicul combustibilnuclear”, Propunere invenţie „Sistem de transfer”, Propunere invenţie „Motor termic”,proces-verbal al definitivării fluxului tehnologic la Uzina E1 şi obiective decercetare ştiinţifică dezvoltare tehnică şi de introducere a progresului tehnicpe anii 1986-1990.

O echipă a SRI aajuns imediat la faţa locului, unde a demarat cercetările. Echipa de control s-a prezentat la SCN Piteşti în data de 12 iulie2011, fiindu-i pus la dispoziţie un spaţiu pentru efectuarea controlului."Echipa de control a pus accentul pe lipsa de personalitate juridică a SCNPiteşti, pe aspectele privind delegarea de competenţă a directorului SCN faţăde problematica controlată", spune sursa citată.

Echipa de controlsusţine unilateral că trebuiau făcute propuneri de încadrare în noi clase şiniveluri de secretizare a informaţiilor secrete de stat stabilite, potrivit HCM19/1972, şi deţinute, dar nu şi emise de unitate, informaţii secrete de statemise de alte instituţii care există şi funcţionează şi la această dată.

“Nu s-aconstatat faptul că persoane neautorizate ar fi avut acces la aceste documente.Datele de emitere a documentelor acoperăo periodă de circa 30 ani, se referă la diferite categorii de informaţii dispărute.Cel mai probabil acestea au fost predate, în baza unor dispoziţiiadministrative verbale interne, persoanelor responsabile pentru problemelerespective din institut fără a avea grija necesară să completeze registrele şi/sausă le recupereze. Nu se găsesc inventare din perioada 1979-2002, probabil că nus-au efectuat acţiuni de inventariere. Nu se pot atribui responsabilităţipentru persoane care au lucrat înaintea apariţiei Legii 182/2002”, au declaratoficiali ai SCN.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image