2018-12-13 09:21


Dosarul "Diplome de LICENȚĂ fără studii". Percheziții la profesori și studenți de la universitățile "Aurel VLAICU" și "Vasile GOLDIȘ" din ARAD

 |  10:07
Dosarul "Diplome de LICENȚĂ fără studii". Percheziții la profesori și studenți de la universitățile "Aurel VLAICU" și "Vasile GOLDIȘ" din ARAD

Peste 100 de percheziții domiciliare la cadre didactice și studenți din cadrul a două universități, cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție într-o cauză denumită generic "Diplome de licență fără studii", sunt efectuate miercuri dimineață.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, cele două universități sunt "Aurel Vlaicu" și "Vasile Goldiș" din Arad.

Parchetul General susține că mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.

Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.

 

Cum funcționau rețelele infracționale

Din cercetările efectuate au rezultat următoarele modalități de comitere a infracțiunilor: primirea de către studenți în timpul examenelor susținute on-line, în schimbul unor sume de bani, a răspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS); modificarea notei de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea; intervenția informaticienilor în contul electronic al studentului și modificarea răspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră și achiziționarea de către studenți, direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format Power Point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.

Toată lumea era implicată

Din probatoriul administrat a reieșit că în respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi.

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice.

În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de 36 de persoane ce au calitatea de suspect. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-26

TAGURI: aurel vlaicu, vasile goldis, universitati, arad, studenti, profesori, perchezitii, diplome de licenta fara studii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...