2018-10-17 14:53


Dosarul lui Oprea bagă în corzi Parchetul General. Procurorul general Tiberiu Niţu ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială, la fel ca şi fostul ministru de Interne

 |  21:01
Dosarul lui Oprea bagă în corzi Parchetul General. Procurorul general Tiberiu Niţu ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială, la fel ca şi fostul ministru de Interne

Situaţie aproape incredibilă, luni, la Parchetul General, după ce procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, i-a trimis procurorului general Tiberiu Niţu cererea de sesizare a Senatului pentru începerea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu. Una dintre infracţiuni vizează faptul că a fost încheiat un protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

Niţu şi Licu, cu musca pe căciulă

În aceste condiţii, în care numele lui său este implicat direct în acest dosar, procurorul general Tiberiu Nițu a anunțat că se abține de la soluționarea solicitării DNA privind sesizarea Senatului, urmând ca aceasta să fie realizată de prim-adjunctul său. "Având în vedere obligația de rezervă specifică magistraților și consecvent poziției adoptate întotdeauna în cazul dosarelor aflate în curs de soluționare, Tiberiu Mihail Nițu - procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) - apreciază că nu este oportun să facă niciun fel de declarații în ceea ce privește aspectele de la punctul 2 al comunicatului Direcției Naționale Anticorupție. Totodată, procurorul general dorește să sublinieze faptul că activitatea procurorilor este guvernată de principiul independenței, astfel încât nimeni nu poate interveni în deciziile procurorului de caz", se arată într-un comunicat de presă.

Culmea este că, aproape imediat după difuzarea comunicatului, s-a aflat că şi Bogdan Licu, prim-adjunctul lui Niţu, se abţine în acest dosar, urmând ca soluţionarea solicitării DNA să-i revină lui Codruţ Olaru, adjunct al procurorului general. În cele din urmă, acest lucru s-a şi întâmplat, hârtia de la DNA ajungând în cursul după-amiezii de luni la Senat.

Potrivit Hotnews.ro, Bogdan Licu ar fi fost unul dintre doctoranzii coordonaţi de Gabriel Oprea în calitatea sa de profesor universitar. Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, există suspiciuni că teza de doctorat a lui Licu ar fi de fapt un plagiat.

Coloana oficială, folosită privat

"În perioada ianuarie 2014 - noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 și pe cea de viceprim-ministru pentru securitate națională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoțire permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cu încălcarea condițiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere președintele României, președinții celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrul)", se precizează într-un comunicat al DNA.

Procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că poliția rutieră îl însoțea pe Oprea în deplasări la destinații cu vădit caracter privat, precum vizite particulare la sediile unor partide politice, restaurante sau revenirea zilnică la locuința personală. Ministrul ar fi beneficiat de coloană oficială inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență.

Din probele administrate rezultă că Oprea efectua, în medie, cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, între 2 ianuarie și 21 octombrie 2015 s-au realizat 1.607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de Interne pe raza municipiului București.

“Folos necuvenit” pentru Niţu

Cealaltă infracțiune de abuz în serviciu de care este suspectat Gabriel Oprea are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

Protocolul privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost înregistrat pe 4 aprilie 2014 la Ministerul Afacerilor Interne, potrivit DNA.

"În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor HG nr. 1391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", se precizează în comunicat.

Oprea: “Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Senatorul Gabriel Oprea a declarat, luni, după anunţul DNA de solicitare a avizului pentru urmărirea sa penală, că a respectat şi respectă legile acestei ţări, că se consideră nevinovat şi că va sprijini toate demersurile pentru aflarea adevărului, iar în egală măsură îşi va apăra drepturile.

”În primul rând, respect şi am respectat legile României în toată activitatea mea. Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu”, a afirmat Oprea, spunând că este obligaţia procurorilor să verifice orice suspiciuni privind posibile încălcări ale legii.

El a precizat că, "după cum a anunţat DNA în comunicatul de presă", beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi că îşi va apăra drepturile ''prin toate pârghiile şi mecanismele la îndemâna unui cetăţean român''.

Oprea a mai susţinut că orice activitate politică presupune riscuri, inclusiv acela de a deveni o ''victimă colaterală'' în lupta pentru putere a unora sau altora. ''Aşa să ne ajute Dumnezeu'', şi-a încheiat fostul ministru declaraţia, făcându-şi semnul crucii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-25

TAGURI: dosar, gabriel oprea, parchetul general, tiberiu nitu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


STELICA
27 Ian 2016

MORTII DE LA REVOLUTIE SI DE LA MINERIADE SE RAZBUNA IMPOTRIVA TIRANILOR CE SE VOR NISTE SFINTI SI CARE I-AU DESPARTIT PENTRU TOTDEAUNA DE AI LOR CEI DRAGI MAI DEVREME. CE NU STIU TICALOSII E CA DUMNEZEU NU BATE CU PARU, AU SI EI FAMILII CARE VOR RASPUNDE PT PACATELE COMISE MISELESTE DE PARINITII ORI BUNICII LOR.CE SE DEZBATE PUBLIC ACUM E NUMAI VARFUL ICEBERGULUI DIN IMENSITATEA NELEGIUIRILOR COMISE DE ACESTI DOI IMPOSTORI.
Random imageUltimele stiri


loading...