2017-01-17 23:42

EVENIMENT


Dosarul “Revoluţiei”, cercetat în continuare de parchetul civil

 |  19:53
Dosarul “Revoluţiei”, cercetat în continuare de parchetul civil

Cercetările îndosarul Revoluţiei vor fi continuate de Secţia de Urmărire Penală şiCriminalistică a Parchetului General, după ce Secţia Parchetelor Militare şi-adeclinat competenţa, se arată într-un răspuns al Parchetului trimis Asociaţiei21 Decembrie şi dat publicităţii ieri de Teodor Mărieş.

"Prin ordonanţanr. 97/P/1990, din data de 18.04.2011, a Parchetului de pe lângă Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie-Secţia Parchetelor Militare, în temeiul art. 45 rap. la42 C.pr.pen., s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a dosarului nr.97/P/1990, privind faptele comise în contextul evenimentelor din decembrie1989, fapte care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertatea unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri, în favoarea Secţiei deUrmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie", se arată în răspunsul Secţiei ParchetelorMilitare, din data de 18 aprilie 2011,remis Asociaţiei 21 Decembrie. TeodorMărieş consideră că din 2007, când dosarul Revoluţiei a fost împărţit printr-odecizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-o parte civilă şi o partemilitară - aflată în competenţa Secţiei Parchetelor Militare, şi până înprezent, cercetările au stagnat. "Firesc ar fi ca acest dosar să sereunească prin conexare, militar şi civil, şi să se continue cercetările pânăla intrarea termenului de prescripţie, care va fi anul viitor", a spusMărieş, care a considerat că inactivitatea procurorilor din ultimii ani sepoate justifica tocmai prin apropierea termenului de prescripţie.

Mărieşvrea să trimită dosarul preşedintelui Băsescu

Potrivit lui Mărieş,singura soluţie pentru ca cercetările în dosarul Revoluţiei să continue şi dupăprescripţie este adoptarea în Parlament a unei legi prin care faptele de carese fac vinovaţi cei din dosar să fie declarate imprescriptibile. La rândul său,fostul procuror Dan Voinea, a declarat că, în opinia sa, infracţiunile dinacest dosar sunt prin natura lor imprescriptibile. "Dacă ne uităm înrezoluţia de începere a urmăririi penale vom vedea că sunt infracţiuniimprescriptibile, pentru că e vorba despre acte săvârşite împotriva umanităţii,a păcii şi omeniei. Nu mai avem nevoie să mergem pe infracţiuni prescriptibilede drept comun, pentru că deja le aveam pe acestea imprescriptibile", asusţinut Voinea.

Totuşi, Voinea aafirmat că nu se aşteaptă ca, odată cu declinarea dosarului către Secţia deUrmărire Penală şi Criminalistică, cercetările în acest caz să avanseze."În crimele din decembrie 1989 sunt complici foarte mulţi dintredemnitarii de astăzi, de aceea eu nu mă aştept la o soluţie favorabilăvictimelor Revoluţiei. Sunt convins că nu vor merge mai departe cu cercetăriledecât am mers eu, în perioada 2005-2007, când m-am ocupat de acest dosar",a mai spus Voinea. Teodor Mărieş şi Dan Voinea au susţinut că vor face memoriicătre instituţiile abilitate ale statului pentru luarea unor măsuri în cazultergiversării timp de aproape 4 ani a Dosarului Revoluţiei. "O să măasigur că dosarul va ajunge la preşedintele Băsescu, ca să vadă cu ochii lui ceeste în el", a completat Mărieş.

4.500de lucrări penale

Parchetul de pe lângăÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi parchetele militare din teritoriu auînregistrat 4.495 de dosare penale referitoare la Revoluţia din decembrie 1989,în 112 din cauze fiind trimise în judecată 245 de persoane, se arată într-uncomunicat al Parchetului General.

Potrivitcomunicatului Parchetului General, din cele 4.495 de dosare referitoare la Revoluţiadin decembrie 1989, în 2.894 de cauze au fost efectuate cercetări de cătreSecţia Parchetelor Militare şi Parchetul Militar Bucureşti, iar în 1.601 dosarede către unităţile militare de parchet din teritoriu. De asemenea, din totaluldosarelor instrumentate, un număr de 3.135 au avut ca obiect uciderea saurănirea unor persoane (818 dosare privind perioada 17-22 decembrie 1989, iar2.317 cauze privind perioada de după 22 decembrie 1989). De asemenea, dintotalul de 3.135 de dosare instrumentate de parchetele militare, SecţiaParchetelor Militare şi Parchetul Militar Bucureşti au instrumentat 2.311, 647de cauze privind perioada de până la 22.12.1989, iar 1.664 de dosare privindperioada următoare.

Pe de altă parte,arată Parchetul General, într-un număr de 112 cauze, din totalul de 4.495, aufost trimişi în judecată, de către Secţia Parchetelor Militare şi parchetelemilitare din subordine, 245 de inculpaţi, dintre care şase generali, 32 deofiţeri, nouă subofiţeri şi 35 militari în termen din cadrul MinisteruluiApărării Naţionale (MApN), precum şi 12 generali, 73 de ofiţeri, 8 subofiţerişi un militar în termen din cadrul Ministerului de Interne, dar şi 69 de civili.

Kovesi:“Dosarele, un eşec pentru justiţie”

În finalulcomunicatului de presă, Parchetul General arată că "în dosarele aflate îninstrumentarea procurorilor s-a lucrat în mod constant, într-un ritm susţinut,în vederea finalizării acestor cauze".

Procurorul general alRomâniei, Laura Codruţa Kovesi, declara în decembrie 2009, într-un interviupentru AFP, că la 20 de ani de la sângeroasa "revoluţie" din România,două dosare în privinţa persoanelor ucise şi rănite în decembrie 1989 nu auajuns la nici un rezultat - un "eşec" pentru justiţie.

Cele două anchetenefinalizate se referă la 48 de persoane moarte după 22 decembrie la Bucureşti,Braşov şi Slobozia, precum şi la 150 de răniţi. "În prezent, şapteprocurori au fost degrevaţi de toate misiunile lor pentru a se concentra asupraacestor cazuri", a subliniat Kovesi. În 2008, Consiliul Suprem alMagistraturii a iniţiat sancţiuni disciplinare împotriva procurorului DanVoinea, care se ocupa de aceste dosare.

În ciuda eşecului înaceste două dosare, Kovesi a dat asigurări că justiţia a reuşit să sancţionezeo parte dintre cei vinovaţi: 245 de persoane au fost trimise în faţatribunalelor pentru evenimentele din 1989 - generali, membri ai ComitetuluiCentral al Partidului Comunist. Unii au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă,alţii la pedepse de 15 ani. Unii condamnaţi au fost graţiaţi totuşi de fostulpreşedinte Iliescu, în anii '90, notează AFP.

ParchetulMilitar a început urmărirea penală împotriva unor persoane decedate

În 1998, dosarelerevoluţiei, disjunse de către procurorii militari în funcţie de fapte, au fostpreluate spre instrumentare de către generalul Dan Voinea. Acesta, spun sursedin cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justitie, aconexat toate cauzele care au privit evenimentele din decembrie 1989 într-undosar mamut, imposibil de instrumentat. Timp de şase ani, nu a fost întocmitnici un rechizitoriu, nu a fost pus sub învinuire nici un suspect şi ancheta arămas îngropată.

Abia la data de 7decembrie 2004, procurorul militar Dan Voinea a emis ordonanţa în dosarul97/P/1990, prin care a dispus începerea urmăririi penale pentru aproximativ 60de persoane, în majoritate cadre ale armatei. Cei în cauză au fost puşi sub urmărirepenală pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de articolele 174, 176, 360,357 şi 359 din Codul penal. Intersant este însă faptul că, la data începeriiurmăririi penale, nouă dintre cei 60 de inculpaţi erau dja decedaţi. Astfel,generalul Nicolae Militaru a decedat în anul 1996, generalul Ion Bunoaica adecedat în anul 1995, generalul Ştefan Guşă a decedat în anul 1994, NicolaeAndruţa Ceauşescu a decedat în anul 2000, generalul Ion Hortopan a decedat înanul 2000, generalul Nicolae Şchiopu a decedat în anul 2002, generalul GheorgheArdeleanu a decedat în anul 1992, iar generalul Gheorghe Voinea a decedat înanul 1991. Cei în cauză sunt acuzaţi, prin rezoluţia începerii urmăririi penaledin anul 2004, de crime împotriva umanităţii săvârşite în timp de război,genocid, tratamente neomenoase, tăinuire, tulburarea liniştii publice prinviolenţă şi neluarea unor măsuri pentru asigurarea liniştii publice. (IonAlexandru)

VoicanVoiculescu, audiat la Comisia de Cultură a Senatului

Revoluţionarul GeluVoican Voiculescu a fost audiat ieri de Comisia de cultură a Senatului cuprivire la un material difuzat de TVR în care acesta este acuzat că ar fi ucisprin împuşcare la Revoluţie 11 oameni, informaţie citată de TVR din declaraţiaunui presupus martor. Voiculescu a explicat membrilor comisiei că este vorba despreacuzaţiile aduse la adresa sa în cadrul unui reportaj al TVR de către opersoană, Sorin Florin Georgescu, care susţine că ar fi fost martor în cadruldosarului Revoluţiei. "Este evident că nu e cazul ca să vin cu argumenteîn apărarea mea. (...) Oricum acolo nu se putea petrece aşa ceva nicăieri şinicicând. Au fost două comisii senatoriale de anchetă (în cazul Revoluţiei,n.r.), au generat două rapoarte voluminoase, s-au înregistrat foarte multemărturii care există arhivate şi acum aici la dv la Senat şi niciodată nu aapărut această chestiune a unor militari care au fost lichidaţi în ComitetulCentral", a spus Voican Voiculescu. El a precizat că se pregăteşte să-lacţioneze în instanţă pe care a făcut respectivele acuzaţii, dar şi pe cei doiproducătorii ai emisiunii TVR. "Este vorba despre o miză politică, însăşiincriminarea mea viza de fapt un atac la Ion Iliescu, şi se ştie că încircumstanţele politice de acum se face din Ion Iliescu o ţintă chiar dacă numai are nici un fel de rol, de funcţie", a mai explicat Voican Voiculescu.

Preşedintele TVR,Alexandru Lăzescu, a anunţat că subiectul se află în atenţia comisiei de eticădin cadrul TVR, urmând ca la nivelul conducerii televiziunii să fie luatemăsuri administrative după pronunţarea comisiei. Prin acordul membrilorcomisiei, subiectul a fost amânat pentru două săptămâni pentru ca oficialii TVRsă prezinte comisiei de cultură măsurile luate după pronunţarea comisiei deetică. De asemenea, Lăzescu a menţionat că se va lua în discuţie şi sancţiuneaCNA în acest caz, existând disponibilitatea TVR pentru acordarea unui drept lareplică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12

Mai multe imagini:
Dosarul “Revoluţiei”, cercetat în continuare de parchetul civil
zoom
Dosarul “Revoluţiei”, cercetat în continuare de parchetul civil
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image