2017-01-22 18:28


Dosarul „Vama Halmeu” a ajuns în instanţă. Fostul şef al ANV şi democrat-liberalul Eugeniu Petrescu sunt cercetaţi în continuare

 |  19:52
Dosarul „Vama Halmeu” a ajuns în instanţă. Fostul şef al ANV şi democrat-liberalul Eugeniu Petrescu sunt cercetaţi în continuare

ProcuroriiDNA Oradea au finalizat dosarul şpăgii de la Vama Halmeu şi au trimis înjudecată cinci persoane, printre care şi fosta şefă a structurii din cadrulANV. Fostul preşedinte al ANV, Radu Mărginean, şi democrat-liberalul EugeniuPetrescu vor fi cercetaţi în continuare într-un dosar disjuns.

LiviuFlorian şi Ion Savu vor fi judecaţi în stare de arest pentru trafic de influenţă,iar Ioan Niţu, pentru complicitate la cumpărare de influenţă. Pentru aceeaşiinfracţiune va fi judecat şi Florin Feher. Nicoleta Dobrescu, fosta şefă aVămii Halmeu, care a dat şpaga, este acuzată de cumpărare de influenţă.

Potrivitprocurorilor, în perioada septembrie 2009-februarie 2010, Liviu Florian apretins şi primit de la Nicoleta Manuela Dobrescu, inspector vamal în cadrulBiroului Vamal Halmeu, 130.000 de euro,promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa reală asupra lui Radu Mărginean,pe care îl va determina s-o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.Florian Liviu a intervenit la Mărginean prin intermediul lui Eugeniu Petrescu.Ca urmare, prin ordinul din data de 22septembrie 2009 semnat de Mărginean, Nicoleta Dobrescu a fost delegată până la31 decembrie 2009 în funcţia de şef Birou Vamal Halmeu, delegare ce a fostprelungită până la 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurspublic. Banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul lui Ion Savuşi Ioan Niţu.

Deasemenea, în cursul lunii martie 2010, Liviu Florian, cu ajutorul lui Savu, i-acerut Nicoletei Dobrescu 300.000 de euro,promiţându-i că-l va determina pe Mărginean s-o numească definitiv în funcţiade şef al Biroului Vamal Halmeu. În cursul anilor 2009 şi 2010, Dobrescu aobţinut suma de 130.000 de euro cu ajutorul lui Niţu şi Feher prin colectareaacestor bani de la cămătari sau traficanţi de ţigări, dar şi prin primirea a 21.000de euro de la Niţu. Prin acordarea acestui ajutor, cei doi au urmărit să obţinăsprijinul Nicoletei Dobrescu pentru a introduce în ţară ţigări de contrabandă,după delegarea acesteia în funcţia de şef birou vamal. O parte din bani au fostobţinuţi de Dobrescu personal, prin încheierea unor contracte de amanet(bijuterii) sau de împrumut bancar. Pentru că nu a mai putut strânge suma de300.000 de euro cerută de Liviu Florian, Nicoleta Dobrescu nu a mai fost numităîn funcţia de conducere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image