2018-07-20 20:56


Duminica Sfinţilor români. GALERIE FOTO!

 |  13:46
Duminica Sfinţilor români. GALERIE FOTO!

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte în prima duminică după „Duminica tuturor sfinţilor” pe Sfinţii români şi pe cei care, deşi s-au născut în alte părţi ale lumii, au fost martirizaţi pe acest pământ.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în şedinţa sa din 20 iunie 1992 canonizarea a 19 călugări şi călugăriţe, preoţi, ierarhi şi domnitori şi generalizarea cultului lor ca Sfinţi români. Tot atunci s-a stabilit şi data cinstirii lor în calendarul ortodox astfel: Cuviosul Ioan de la Prislop (13 septembrie), Ierarhul Martir Antim Ivireanul (27 septembrie), Preoţii Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel (21 octombrie), Călugărul Antonie de la Iezeru-Vâlcea (23 noiembrie), Călugărul Daniil Sihastrul (18 decembrie), Călugărul Gherman din Dobrogea (29 februarie), Ierarhul Iosif Mărturisitorul din Maramureş (24 aprilie), Ierarhul Ghelasie de la Râmeţ (30 iunie), Ierarhul Leontie de la Rădăuţi (1 iulie), Voievodul Ştefan cel Mare (2 iulie), Călugărul Ioan Iacob Hozevitul (5 august), Călugăriţa Teodora de la Sihla (7 august), Domnitorul Constantin Brâcoveanu cu fiii săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi cu ginerele sfetnic Ianache (16 august).

Cel mai nou sfânt român este Sf. Pahomie

Sfântul Sinod a hotărât şi datele în calendarul ortodox de sărbătorire a sfinţilor canonizaţi în 1950 şi proclamaţi cu cinstire locală în anul 1955: Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş (15 septembrie), Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion, Sofronie de la Cioara şi Sfântul Mucenic Oprea Nicolae de la Sălişte (21 octombrie), Sfântul Calinic de la Cernica (11 aprilie), Sfinţii Ierarhi şi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici, Mitropoliţi ai Ardealului (24 aprilie). A fost proclamată, totodată, generalizarea cultului sfinţilor autohtoni care au vieţuit pe teritoriul României sau, fiind născuţi în alte părţi, au fost martirizaţi pe aceste locuri şi sunt cinstiţi ca sfinţi şi de alte Biserici Ortodoxe. Aceştia sunt în număr de 24 şi cei mai mulţi dintre ei vin din primul mileniu creştin. Lor li s-au adăugat Sf. Cuvios Vasile de la Poiana Mărului canonizat de BOR la 5 octombrie 2003, Sf. Ierarh Dosoftei canoniza în 5 iulie 2005 şi Sf. Pahomie, canonizat pe 14 aprilie 2007.

Lăcaşul Sfinţilor Români

În Bucureşti, pe Şoseaua Olteniţei la nr. 255, în curtea Institutului Biblic, pe un teren ce aparţine Arhiepiscopiei Bucureştilor, se află biserica cu hramul Duminica Sfinţilor Români, apropiată de sufletul regretatului ÎPS Teoctist, care a sperat să o construiască încă din anul 1955, de pe vremea când era Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Una dintre primele lucrări dedicate martirilor de pe aceste meleaguri este cartea „Sfinţi Români” de Ioan Eşeanu, apărută la Editura Logos, cu o prefaţă de Dumitru Stăniloae şi se adresează ortodoxiei şi lumii creştine deopotrivă. Aceasta reprezintă o completare necesară a calendarului creştin prin expunerea vieţilor unui număr de sfinţi români canonizaţi în 1992 după tradiţia străveche a BOR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-30

Mai multe imagini:
Duminica Sfinţilor români. GALERIE FOTO!
zoom
Duminica Sfinţilor români. GALERIE FOTO!
zoom
Duminica Sfinţilor români. GALERIE FOTO!
zoom

Duminica Sfinţilor români. GALERIE FOTO!
zoom

TAGURI: sfinti_romani, Credinţă, martiri_români, Duminica_sfintilor

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova