2018-12-13 10:41


După trei zile de doliu naţional, valul revoltei i-a măturat pe cei consideraţi vinovaţii moral: Ponta, Oprea, Piedone

 |  20:28
După trei zile de doliu naţional, valul revoltei i-a măturat pe cei consideraţi vinovaţii moral: Ponta, Oprea, Piedone

Marţi seară, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la clubul Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat împotriva politicienilor şi a corupţiei, cerând o schimbare din rădăcini a sistemului. Forţa morală a protestului şi modul exemplar în care el s-a desfăşurat au avut efect.

Miercuri, în jurul prânzului, premierul Ponta a anunţat demisia sa şi a întregului Guvern, gestul său fiind urmat de demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, “ţinta” iniţială a întregului protest. Miercuri, la închiderea ediţiei, bucureştenii erau chemaţi din nou în Piaţa Universităţii, prin intermediul reţelelor de socializare, iniţiatorii spunând că protestatarii trebuie să meargă acum la Palatul Cotroceni şi ”să ceară un guvern bazat pe oameni specializaţi, nu politici”. Consiliul Tineretului din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Naţional al Elevilor i-au încurajat pe tineri să iasă în stradă, susţinând că doar câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului şi că trebuie o reacţie publică la nereguli.

"Corupţia şi lăcomia ucid România!"

Protestul istoric de marţi seară, în Piaţa Universităţii, a fost anunţat iniţial pe Facebook, cu mesajul "Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători" şi "Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!".

Înainte de ora 18.00, anunţată pentru începerea manifestaţiei, peste 100 de oameni, majoritatea tineri, erau deja la Universitate, în zona fântânii, unde au format o cruce din lumânări şi au depus flori, în amintirea celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de la clubul Colectiv.

De altfel, potrivit Mediafax, cei veniţi la protest au adus poze cu tinerii decedaţi, alături de steaguri naţionale şi pancarte cu mesaje precum: "The day we give in is the day we die. Goodbye to Gravity" (Ziua în care cedăm este ziua în care murim - versuri ale trupei Goodbye to Gravity), "Bunicii la război, părinţii la Revoluţie, e rândul nostru acum", "Corupţia ucide", "Corruption Kills", "România fără ei", "Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid toată România", "Politicieni, toţi sunteţi vinovaţi de masacrarea României", "Şpagatone şi prietenii tăi, dormiţi bine?".

Numărul celor din Piaţa Universităţii a crescut rapid, astfel că, înainte de ora 19.00, mii de manifestanţi au pornit în marş spre Guvern, cerând demisiile primarului sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta.

"Piedone nu uita, a venit şi vreama ta", "Jos Oprea", "Jos Ponta", "Piedone asasin, Oprea asasin" strigau manifestanţii în drum spre Guvern.În faţa Guvernului, au ajuns peste 15.000 de oameni, care au umplut Piaţa Victoriei, şi alţii au continuat să li se alăture.

 "Să vă fie frică, poporul se ridică!"

Cu excepţia unei scurte ciocniri între un grup de manifestanţi şi jandarmii care se alăturau cordonului deja format din faţa sediului Guvernului, manifestaţia din Piaţa Victoriei a decurs fără incidente.

Oamenii au scandat "Jos Guvernul", "Nu plecăm până nu plecaţi", "Ne-am săturat", "Toate partidele politice, aceeaşi mizerie", "Demisia", "Să vă fie frică, poporul se ridică", "N-aveţi coloană, decât oficială", "Voi daţi afară tinerii din ţară", "Ruşine să vă fie", "Oprea e de vină pentru moartea lui Gigină", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Ultima soluţie, înc-o revoluţie".

Marea de oameni din Piaţa Victoriei a început să se îndrepte, în jurul orei 21.00, spre sediul MAI, pe Calea Victoriei. Din urmă venea un convoi uriaş, numărul manifestanţilor crescând încontinuu. Mulţimea, deja de aproximativ 25.000 de oameni, a continuat să mărşăluiască până la Palatul Parlamentului, unde primii protestatari au ajuns în jurul orei 22.00. Următoarea oprire a convoiului a fost la Primăria Sectorului 4, păzită de asemenea de jandarmi, unde manifestanţii au cerut demisia lui Piedone, strigând "Demisia", "Ruşine, ruşine să vă fie", "Asasinii" şi "Ieşi afară, javră ordinară".

Preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Facebook, în jurul orei 22.30, că este impresionat de manifestări şi că următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă.

"Am venit pentru prietenii noştri, fraţii noştri, familia noastră, oameni dragi nouă. E momentul să se schimbe ceva. Sunt mulţumit că cei care au fost aici în seara asta au făcut ceva, probabil că au tras un semnal de alarmă şi se simte. Cred că schimbarea începe din noi, degeaba îl schimbăm pe ăla sau pe ăla. Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume şi de aici se leagă toate", a spus Sergiu, un tânăr care a fost marţi noaptea în stradă, pentru Mediafax.

Manifestaţii precum cea de marţi seară, în care centrul Bucureştiului a fost cucerit de zeci de mii de protestatari, nu au mai avut loc din toamna anului 2013, când o lege iniţiată de Guvern pentru demararea proiectului minier de la Roşia Montană a trezit de asemenea în oameni un sentiment de revoltă şi i-a determinat să protesteze săptămâni în şir, până la respingerea legii. Proteste similare au avut loc, marţi seară, şi în alte oraşe, printre care Iaşi, Braşov şi Ploieşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-04

TAGURI: schimbare, protest, ponta, oprea, piedone, revolta, strada, oameni, colectiv
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...