2017-01-23 16:52


După ninsori, urmează gerul

 |  21:00
După ninsori, urmează gerul

Cel puţin 120 de localităţi sunt izolate din punctul de vedere al comunicaţiilor rutiere sau feroviare, potrivit datelor centralizate în ultimele 24 de ore. Potrivit datelor de la Administraţia Naţională de Meteorologie, în zilele următoare revine gerul, după oprirea ninsorilor.

Potrivit ISU, din cele 120 de localităţi, 23 de sate, cătune, cartiere şi localităţi sunt nealimentate parţial sau total cu energie electrică, iar 11 au dificultăţi în asigurarea cu apă potabilă sau menajeră. Conform autorităţilor statului care se ocupă cu gestionarea crizei ca urmare a ninsorilor „istorice”, 104 persoane sunt adăpostite în prezent în spaţii aparţinând instituţiilor publice în Buzău, Constanţa şi Ialomiţa, 40 de persoane sunt rămase în autovehicule, iar 22 de autovehicule erau, ieri, blocate în trafic. Pe aceeaşi „listă neagră” se mai aflau 360 de persoane din localităţi izolate, cărora li s-a acordat asistenţă medicală de urgenţă. Potrivit reprezentanţilor MECTS, „la nivelul întregii ţări, pentru data de 14 februarie au fost închise 7.156 de unităţi şcolare, în care învăţau 1.103.635 de elevi”.

Bucureştiul, acoperit de munţi de nămeţi

În Bucureşti, astăzi, toate şcolile vor fi închise. Cele mai mari probleme le ridică deszăpezirea pe străzile secundare ale marilor artere şi bulevarde, după cum au recunoscut edilii celor şase sectoare ale Capitalei. Conform acestora, ei „nu pot interveni cu pluguri mari pe străzile secundare din cauza maşinilor parcate pe ambele părţi ale drumului, iar cu plugurile mici nu se poate deszăpezi decât pe lăţimea roţilor unei maşini, deoarece nu au unde să depoziteze zăpada, riscând să lovească portierele maşinilor parcate”. O situaţie inedită s-a înregistrat în sectorul 2, unde au fost ridicate autovehiculele aflate pe străzile secundare, s-a pluguit zăpada, după care proprietarilor li s-a comunicat de unde îşi pot lua maşinile.

Starea de urgenţă

Conform articolului 3 din Legea 453/2004, starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situaţii: a) existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale; b) iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre”.

Deţinuţii au ieşit la dezăpezit

Aproximativ 900 de deţinuţi care execută pedeapsa în regim deschis şi semideschis au participat ca voluntari în activităţile de deszăpezire de la începutul lunii februarie, informează un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). La acţiuni au participat deţinuţi de la penitenciarele Bucureşti Jilava, Timişoara, Focşani, Oradea, Iaşi, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi, Tulcea, Brăila, PMT Craiova, Botoşani, Vaslui, Târgu-Jiu, Slobozia, Drobeta-Turnu Severin, centrele de reeducare Găeşti şi Târgu Ocna.

Ajutoare financiare de la Guvern

Potrivit lui noului ministru al MAI, Gabriel Berca, Guvernul va analiza în şedinţa de astăzi posibilitatea de acordare a unor ajutoare financiare pentru zonele afectate de căderile masive de zăpadă. Berca a precizat că până în prezent nu a mai fost solicitată declararea stării de alertă în alte judeţe cu excepţia Vrancei.

TIR-uri oprite la graniţa de Est

Peste 40 de autotrenuri din Republica Moldova au fost blocate în ultimele 48 de ore în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa. Autorităţile au decis ieri să închidă traficul rutier prin Vama Albiţa, judeţul Vaslui, din cauza ninsorilor abundente.

Tone de alimente pentru sinistraţi

Tone de alimente greu perisabile, apă şi pâine au fost trimise către zonele afectate de căderile masive de zăpadă, iar în Braşov şi Prahova au fost asigurate cazarea şi hrana pentru vârstnici şi femei cu copii. Crucea Roşie a trimis în zonele afectate peste 12 tone de alimente în cadrul campaniei umanitare „Apel de urgenţă pentru persoanele afectate de căderile masive de zăpadă”.

Şcoli închise în 12 judeţe şi Bucureşti

Ministerul Educaţiei informează că astăzi vor fi suspendate integral cursurile, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, în 12 judeţe - Argeş, Buzău, Călăraşi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa Mehedinţi, Olt, Prahova, Vrancea -, dar şi în municipiul Bucureşti, în urma deciziilor luate în cadrul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-06

TAGURI: ninsori, gerComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image