2019-02-20 09:34


E-111, primul supersonic românesc. ARCA lucrează de un an în secret la un program aeronautic îndreăzneţ

 |  19:30
E-111, primul supersonic românesc. ARCA lucrează de un an în secret la un program aeronautic îndreăzneţ

AsociaţiaRomână pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a anunţat ieri, într-oconferinţă de presă, un program la care a lucrat în secret în ultimul an,vizând realizarea primului avion supersonic românesc de mare altitudine ce valansa racheta Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize.

ARCAa lansat, pe 1 octombrie, prima rachetă spaţială românească, Helen 2, dinlargul Mării Negre, realizând astfel primul zbor din cadrul competiţiei GoogleLunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de oorganizaţie privată.

AvionulE-111 la care ARCA a lucrat în ultimul an este destinat extinderii capacităţilorasociaţiei de lansare a rachetei Haas II, pentru competiţia americană GoogleLunar X Prize, precum şi dezvoltării tehnologiilor pentru turismul spaţial.

Anunţula fost făcut miercuri de preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, în cadrul uneiconferinţe de presă. "Prezentarea programului avionului experimentalsupersonic E-111, cu câteva zile înainte de Crăciun şi la câteva zile de laCentenarul zborului primului avion cu reacţie din lume, realizat de HenriCoandă, nu este întâmplătoare. Am ales acest moment, deoarece dorim pentru ceicare vor vedea acest anunţ să se bucure de existenţa unui program major,pozitiv, inspiraţional, pe care România îl aşteaptă de 20 de ani. Un program încare să spere, un program care să însemne progres. Avionul supersonic E-111este un asemenea program", a declarat Dumitru Popescu, potrivit unuicomunicat ARCA.

Începândcu 1 februarie 2011, ARCA va oferi publicului din ţară şi din lume ooportunitate unică, aceea de a participa zilnic, pe parcursul unui an şijumătate, prin intermediul camerelor video, la povestea creării supersoniculuiromânesc. Astfel, vor fi postate zilnic imagini pe canalele web ale ARCA -youtube.com, facebook.com, site-ul asociaţiei etc.

Viteza- Mach 1,5, la 16.000 m altitudine

E-111a fost proiectat pentru a înlocui baloanele purtătoare folosite până în prezentde ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei terestre a vehiculelorrachetă. Baloanele purtătoare au reprezentat o soluţie ieftină şi rapidă, însăşi-au arătat şi limitele, fiind cauza principală pentru două amânări succesiveale lansării rachetei spaţiale Helen.

Navava avea capacitatea de zbor supersonic cu viteza de Mach 1,5 la altitudini de16.000 de metri, în cazul transportului rachetei Haas II, iar în cazulfolosirii ca platformă de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spaţial,va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 de metri.

Secvenţade zbor tipică a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafaţa mării,executarea unui zbor orizontal de accelerare, până la viteze subsoniceridicate, urmat de ascensiunea rapidă, în circa două minute, până laaltitudinea de 16.000 de metri. La această altitudine, avionul va eliberaracheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. E-111, fără sarcinautilă acroşată, va reveni planat pe suprafaţa mării.

Avionulva avea un echipaj format din două persoane - pilot şi navigator -, urmând sădevină primul avion supersonic românesc. Cabina avionului este separabilă şieste echipată cu două paraşute propulsate cu motoare rachetă proprii. Astfel,cabina avionului poate fi separată de avion la viteze de Mach 0-1,2 şi înălţimide 100 de metri şi poate aduce echipajul în siguranţă pe suprafaţa mării.Propulsia va fi asigurată de un motor rachetă cu combustibil lichid,funcţionând cu apă oxigenată şi kerosen. Datele geometrice şi masele aparatuluinu sunt comunicabile.

Primadecolare, la sfârşitul lui 2012

Finalizarealucrărilor la aparatul E-111 este stabilită pentru jumătatea anului 2012,urmată de prima decolare, la sfârşitul anului 2012. Primul zbor supersonic alavionului E-111 este prevăzut pentru prima jumătate a anului 2013.

Programuleste finanţat integral din surse private, prin sponsorizări şi donaţii. ARCA adecis să nu comunice deocamdată valoarea programului.

Înluna octombrie a acestui an, prin lansarea cu succes a rachetei Helen 2, ARCA adevenit prima echipă din cele 22 înscrise în competiţia Google Lunar X Prize,care a realizat un zbor în spaţiu. De asemenea, ARCA a reuşit să lanseze unobiect de zbor românesc la cea mai mare altitudine de până acum - 40.000 demetri.

Lansatăîn 2007, Google Lunar X Prize este o competiţie internaţională de astronautică.Concursul vizează trimiterea pe Lună a unui robot, având capacitatea săaselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară pe o distanţă de 500 metrişi să transmită imagini foto şi video. Premiul pentru echipa câştigătoare va fide 30 milioane de dolari.

AsociaţiaRomână pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţieneguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale. Începânddin anul 2002, ARCA reprezintă unul dintre concurenţii importanţi înscrişi încea mai prestigioasă competiţie de astronautică - Ansari X Prize.

ARCAparticipă, din 2008, în Competiţia Google Lunar X Prize. Pentru a reuşi săintre în posesia premiului de 30 milioane de dolari, ARCA dezvoltă sonda lunarăELE şi racheta lansatoare de sateliţi Haas. Acesta este cel mai ambiţiosproiect de cercetare iniţiat vreodată de România. Până în prezent, ARCA adezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...