2019-02-20 09:30


Eduard Hellvig dă CĂRȚILE PE FAȚĂ: Care e adevărul despre protocolul cu Parchetul General

 |  20:32
Eduard Hellvig dă CĂRȚILE PE FAȚĂ: Care e adevărul despre protocolul cu Parchetul General

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a ieșit vineri seară pentru prima dată în mandatul său într-o declarație de presă în care a făcut precizări importante privind scandalul protocoalelor secrete care a ținut atenția publică în ultima perioadă și a căpătat atenție sporită în ultimele ore odată cu publicarea de către Darius Vâlcov unui protocol semnat în 2016 între SRI și Parchetul General.

"Au existat mai multe ieșiri publice dinspre SRI prin care am încercat să explicăm care este situația referitoare la acest subiect, dar cred că e necesar pentru că personal nu am nimic de ascuns.În februarie anul trecut, am denunțat oficial toate acele protocoale controversate, oprind o practică existentă în trecut.

Așa cum am explicat și la comisia de control al SRI, pe 28 februarie 2017, încă de la început am întrebat instituția dacă aceste protocoale erau necesare, nu puteam să punem în practică legea fără protocoale? Mi s-a răspuns că da, se va putea conform legii, dar acesta a fost instrumentul traditional și cadrul prin care am pus în practică ceea ce scrie în lege.

Am dispus un audit intern referitor la toate aceste protocoale de colaborare cu alte instituții, am decis denunțarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau în CSAT.

În februarie 2017 am demarat un proces de denunțare a protocoalelor cu parchetele și insituțile din justiție, nu mai exista în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăpturirea justiției în România.

Referitor la cele două protocoale aflate în discuție, ambele au fost semnate în decembrie 2016. Primul e unul neclasificat care arată accesul organele de urmărire la facilitățile SRI. Este în vigoare dar nu presupune nicio formă de implicare a SRI în activitatea parchetelor.

Toate acestea le-am adus la cunoștință comisiei de control din Parlament.

Al doilea protocol, cel clasificat, reflectă modalitate prin care SRI colaborează cu Ministerul Public exclusiv pe infracțiuni privind securitatea națională și infractiunile de terorism.

Ne-a fost impus de legea de organizare și functionare a SRI, legalitatea nu poate fi pusă la îndoială și sper că prin aceste precizări am lămurit aceste discutii din spațiul public", a afirmat Eduard Hellvig.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-08-24

GALERIE MEDIA


TAGURI: sri, eduard hellvig, protocol, parchetul general
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
25 Aug 2018

Reamintiti piticului ca cine se scuză se acuză....nu trebui să o țină în minciuna ca sterpul care spune că în mandatul lui nu s.a încheiat protocoale ....două păpuși mincinoase.....care executa ordine de la stelați...
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...