2018-12-16 05:41


Efectul “Colectiv” pune lacătul pe 40 de localuri din toată ţara. ISU a sigilat restaurante, cluburi, discoteci, săli de cultură şi chiar şi un bazar

 |  21:01
Efectul “Colectiv” pune lacătul pe 40 de localuri din toată ţara. ISU a sigilat restaurante, cluburi, discoteci, săli de cultură şi chiar şi un bazar

Efectul “Colectiv” continuă să se facă simţit pe piaţa localurilor din Capitală şi din ţară. Aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci şi săli de spectacole au fost închise în ultimele săptămâni, pentru încălcarea gravă a normelor de securitate la incendii, toate fiind sigilate pentru a nu mai fi folosite întrucât ar pune în pericol siguranţa clienţilor.

După tragedia din clubul Colectiv, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au făcut controale la nivel naţional, pentru a vedea dacă localurile cu afluenţă mare de oameni respectă normele de siguranţă în caz de incediu. În urma verficărilor, 37 de localuri din Bucureşti şi din mai multe judeţe au fost închise doeoarece încălcau grav cerinţele de securitate la incendiu. Toate cele 37 de localuri au fost sigilate pentru a nu mai fi folosite, întrtucât în starea actuală ar putea pune în pericol siguranţa clienţilor, au declarat pentru Mediafax surse din rândul autorităţilor de control.

Potrivit surselor citate, localurile închise sunt din Bucureşti şi din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Teleorman, Suceava, Mehedinţi, Giurgiu, Timiş, Neamţ, Sibiu şi Caraş-Severin. În cazul acestor localuri s-a aplicat procedura de sigiliare, în baza HG 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi.

Casele de Cultură, “victime” sigure

Sursele citate au precizat că, în judeţul Teleorman, au fost închise cinci restaurante şi baruri, precum şi Casa de Cultură din municipiul Alexandria, toate pentru că nu respectau normele de siguranţă în caz de incediu.

În judeţul Sibiu, în 13 noiembrie a fost închisă Casa de Cultură din municipiu, de către ISU Sibiu, cu câteva ore înainte de începerea spectacolelor din cadrul Mozaic Jazz Festival. Reprezentanţii ISU Sibiu au închis instituţia pentru că nu avea instrumente de avertizare a incendiilor şi de stingere a acestora, dar nici autorizaţie PSI, evenimentele programate să se desfăşoare acolo fiind relocate în alte săli din municipiu.

În Bucureşti, în 12 noiembrie a fost închis un club, de către ISU Bucureşti-Ilfov, pentru nerespectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Patronii localului au fost amendaţi cu o sumă cuprinsă între 30.000 şi 100.000 de lei.

În judeţul Suceava, în 9 noiembrie a fost închis bazarul din municipiu, unde funcţionau 1.800 de spaţii comerciale. Şi în acest caz a fost vorba de nerespectarea normelor de siguranţă în caz de incediu şi lipsa autorizaţiei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. Sigiliarea complexului comercial a declanşat un val de proteste în oraş. Peste 300 de oameni au ieşit în stradă, săptămâna trecută, pentru a cere demisia primarului Ion Lungu, afirmând că nu au din ce să trăiască dacă bazarul este închis.

Pompierii, poliţiştii şi jandarmi au făcut, în perioada 9-16 noiembrie, 1.000 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf şi de spectacol, precum şi la mall-uri, pentru a vedea dacă acestea respectă normele de apărare împotriva incendiilor, potrivit unui comunicat al IGSU transmis miercuri agenţiei Mediafax.

În urma controalelor au fost constatate 3.218 deficienţe, dintre care 432 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. Echipele de control au dat 2.479 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.584 de avertismente şi 895 de amenzi în cuantum de 8.579.770 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-18

TAGURI: colectiv, localuri, isu, cluburi, discoteci, restaurante
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...