2019-03-24 01:31


Elena Udrea, chemată să oprească demolarea Halei Matache. Astăzi se decide soarta unui monument istoric de mare însemnătate pentru Bucureşti

 |  17:26
Elena Udrea, chemată să oprească demolarea Halei Matache. Astăzi se decide soarta unui monument istoric de mare însemnătate pentru Bucureşti
Un grup de 21 de organizaţii nonguvernamentale le-auadresat ministrului dezvoltării, Elena Udrea, şi ministrului culturii, KelemenHunor, o scrisoare deschisă în care le cer să intervină pentru a stopademolarea monumentului istoric Hala Matache, acţiune a Primăriei Capitalei cese înscrie în proiectul Diametrala Nord-Sud, care a mai făcut până acum şi alte„victime”.

Cele 21 de organizaţii nonguvernamentale susţin că în şedinţa Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, care areloc astăzi, se discută cele trei PUZ-uri legate de proiectulDiametralei Nord-Sud: PUZ str.Berzei – Calea Griviţei – str. Atelierului – str. Cameliei; PUZ str. Berzei – str. Mircea Vulcănescu – str.Baldovin Pârcălabu – str. Cameliei; PUZ str.Berzei – str. Mircea Vulcănescu – Bd. Dinicu Golescu.

Potrivit scrisorii,în afară de a propune regimul de construire de-alungul şoselei, se cere demolarea Halei Matache şi reconstruirea ei pe un altamplasament.În acest sens, asociaţiile semnatare solicită celor doi miniştri să admită prezenţa a patru specialişti din partea organizaţiilor la şedinţa de astăzi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. „Vă reamintim că în discuţia pe care aţi avut-o pe 2februarie cu reprezentanţii organizaţiilor noastre, ne-aţi asigurat că veţipermite participarea câtorva reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentalela şedinţa Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice în care se va discutaproiectul complet al Diametralei Nord-Sud şi eventuala relocare a Halei Matache”, se aratăîn scrisoare.

„Translatareaprin desfacere”

Încontinuare, asociaţiile participante la acţiunea de protest arată că pe 25 şi26 iunie „am asistat stupefiaţi la demolarea monumentelor istorice din str.Berzei nr. 81 şi str. Berzei nr. 89, fapt inacceptabil din mai multe motive:demolările au avut loc cu încălcarea dispoziţiei dumneavoastră de oprire alucrărilor, emisă în data de 2 iunie, şi cu încălcarea angajamentului primaruluigeneral, Sorin Oprescu, de a colabora cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismuluişi cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi neguvernamentale în vedereaelaborării unui program de regenerare urbană integrată a zonei Buzeşti-Berzei; înurma eliberării unor autorizaţii de "translatare prin desfacere" s-audemolat cu excavatorul monumente istorice care nu fuseseră declasate; autorizaţiileau fost emise de primarul general în baza unui Plan Urbanistic Zonal suspendatla data emiterii autorizaţiilor; nu în ultimul rând, demolările au avut loc înweek-end, inclusiv pe timp de noapte, lucru de neconceput într-o capitală europeană”.

„Reaua-credinţăa Primăriei”

Protestatariiprecizează că monumentul istoric Hala Matache se găseşte în aceeaşi situaţiejuridică în care se găseau cele două monumente recent demolate, întrucât existăun aviz al Direcţiei pentru Cultură Bucureşti care prevede „translatarea prindesfacere”. Avizul se bazează pe Planul Urbanistic Zonal şi pe HotărâreaConsiliului General al Municipiului Bucureşti de declarare a utilităţii publice,care între timp au fost anulate sau suspendate de instanţele judecătoreşti. Înbaza acestui aviz, Primăria Municipiului Bucureşti poate emite o autorizaţie de„translatare prin desfacere”, prin care să desfiinţeze Hala Matache. Reprezentanţiiasociaţiilor sunt convinşi de „reaua-credinţă pe care ne-a dovedit-o Primăria”,astfel că „poate pune în executare această autorizaţie în orice zi sau noapte, începânddin acest moment”.

Mediatorulde la MDRT

Înfinalul scrisorii de protest, asociaţiile îi solicită ministrului Elena Udrea sădispună Inspectoratului de Stat în Construcţii să avertizeze PrimăriaMunicipiului Bucureşti că orice autorizaţie de „translatare prin desfacere” saude orice alt tip în privinţa Halei Matache este ilegală, întrucât se bazează peun Plan Urbanistic Zonal suspendat, iar Hala Matache beneficiază în continuarede statutul de monument istoric şi să reacţioneze de urgenţă în eventualitateaîn care Primăria începe lucrări de desfiinţare ale Halei Matache şi să opreascăpe loc respectivele lucrări. „Ţinând cont de cele stabilite cudumneavoastră cu ocazia întrevederii din 2 iunie, luarea de poziţie fermă pecare aţi avut-o în cazul Diametralei Nord-Sud şi de ultimele evoluţii careîncalcă flagrant dispoziţiile dumneavoastră, apelăm la statutul de mediator alMDRT şi considerăm necesară intervenţia dumneavoastră”, încheie reprezentanţiicelor 21 de asociaţii.

Udrea:Am decis întreruperea lucrărilor

Ministruldezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a cerut, la începutul lunii, Inspectoratuluide Stat în Construcţii să oprească lucrările tronsonului rutier Buzeşti-Berzei,după ce a purtat discuţii cu reprezentanţii unor ONG-uri care au protestat lasediul MDRT. „Am convenit că vom decide întreruperea lucrărilor, începând deastăzi (2 iunie - n.r.), pentru că PUZ-ul nu îndeplineşte toatecondiţiile", a spus Udrea. Ministrul a mai spus că, dacă se va constata căfirmele de construcţii participante la proiect au încălcat legea, acestea vorfi sancţionate. Inspectoratul de Stat în Construcţii funcţionează, de anultrecut, în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale.

Oprescu:„Hala nu va fi desfiinţată, ci relocată”

PrimarulCapitalei, Sorin Oprescu, anunţa încă din luna martie, că hala va fi relocatăşi că va da un ordin în acest sens considerând că, astfel, a găsit soluţiapentru a nu demola clădirea istorică. Edilul-şef a făcut aceste precizări dupăce mai multe organizaţii neguvernamentale au protestat în faţa MinisterulCulturii, pentru ca hala, considerată monument istoric, să nu fie demolată. Oprescunu a precizat unde va fi mutată Hala Matache, dar a spus că relocarea ei estenecesară pentru a face loc viitorului bulevard ce va face legătura între PiaţaVictoriei şi Palatul Parlamentului.

Unamplasament vechi de peste un secol

MatacheMăcelarul, pe numele său adevărat Matache Loloescu, şi-a început afacereaimediat după războiul de independenţă şi şi-a amplasat coşmelia într-un punctstrategic, la intersecţia dintre două drumuri principale, Calea Griviţei şiCalea Buzeşti, la marginea unui oraş ce arăta mai degrabă a sat, profitândastfel de vadul comercial extraordinar pe care i-l crea zona. Proiectul HaleiMatache Măcelaru-Griviţa a fost realizat de Serviciul Tehnic al Comunei în 1886.În 1887 s-au dat în folosinţă două module (sudice) din cinci proiectate. Perestul suprafeţei alocate halei funcţionau în 1898 tarabe cu produseagro-alimentare. În 1898 primăria începe procesul de reavizare a realizăriicelorlalte trei module. În 1899 cele trei module sunt executate după proiectuliniţial cu o singură modificare sigură, profilul rigolelor. La 1948, HalaMatache a fost renovată şi restilizată, pentru că era construită din fier şilemn. Nu era un specialist al cărnii sau al mezelurilor, dar era un negustorfoarte sociabil şi exuberant, ceea ce l-a făcut să rămână în conştiinţa publicăşi în istorie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09

Mai multe imagini:
Elena Udrea, chemată să oprească demolarea Halei Matache. Astăzi se decide soarta unui monument istoric de mare însemnătate pentru Bucureşti
zoom
Elena Udrea, chemată să oprească demolarea Halei Matache. Astăzi se decide soarta unui monument istoric de mare însemnătate pentru Bucureşti
zoom
Elena Udrea, chemată să oprească demolarea Halei Matache. Astăzi se decide soarta unui monument istoric de mare însemnătate pentru Bucureşti
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
29 Iun 2011

TEODOR
29 Iun 2011

ONG-isti vorbesc despre "victime"!!!Niste sandramale,pline de igrasie,sobolani si alti chiriasi nedoriti,sunt victime???Nici gand!Sorin Oprescu este victima,bucurestenii afectati de aceasta situatie sunt victime!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...