2017-01-16 21:39

EVENIMENT


Elena Udrea pregăteşte clădirile pentru un cutremur de peste 9 grade

 |  18:43
Elena Udrea pregăteşte clădirile pentru un cutremur de peste 9 grade
Un cutremur de 8 sau 9 grade pe scare Richter e puţinprobabil că ar avea loc în România. În schimb, unul de peste 7 grade esteprobabil, spun specialiştii seismologi. Iar efectele sale ar fi devastatoare.Cutremurul de vineri din Japonia ne-a făcut să ne întrebăm cum vom face faţănoi românii unui astfel de eveniment. Iar răspunsul la întrebare esteîngrijorător. Infrastructura actuală a ţării nu ar rezista unui cutremur maimare de 7 grade Richter. Ziarul „Puterea” vă propune să urmăriţi ce măsuri iauautorităţile pentru a preîntâmpina transformarea României într-un morman demoloz.

Capitala este celmai vulnerabil oraş din România în cazul unui cutremur, având peste 100 declădiri care s-ar prăbuşi complet la un seism mare şi mai mult de 300 care arfi avariate grav. Primarul Oprescu afirmă alarmant că ar putea fi peste 500.000de morţi la un cutremur mai mare de 7 grade. Ritmul în care Primăria Generală reabilitează aceste clădiri este extrem delent, în anul 2009 reuşindu-se consolidarea spectaculoasei cifre de 1 imobil. Singuraautoritate care pare să fi mişcat ceva în acest domeniu este MinisterulDezvoltării Regionale, condus de Elena Udrea, care a lansat un program derefacere a clădirilor.

Grijile atârnă greu

Elena Udrea şi Sorin Oprescu sunt în acest moment persoanelepe umerii cărora ar trebui să atârne cel mai greu responsabilitatea siguranţeicetăţenilor în caz de cutremur. Udrea - pentru că ministerul condus de ea puneîn aplicare planul Guvernului de consolidare a clădirilor care prezintă riscseismic ridicat. Oprescu – din cauză că majoritatea imobilelor care stau să cadă– peste 100 la număr sunt în Capitală, iar de reabilitarea lor se ocupăPrimăria Generală. Doar că, surpriză, lanivelul Bucureştiul, Sorin Oprescu a venit în 2011 cu un Buget scăzut alocatreabilitării clădirilor cu bulină.

Metoda Udrea dă rezultate în 10 ani

Elena Udrea are un program de reconsolidare a clădirilorcu bulină roşie, ca urmare a schimbării legislaţiei în domeniu şi a implicăriiministrului dezvoltării regionale în acest program. Potrivit noiilegislaţii, toate clădirile nou construite trebuie să reziste unui cutremur de9 grade pe scara Richter. Doar că acest program se desfăşoară deocamdatălent, incluzând anual aproape 20 de clădiri din cele câteva sute aflate peteritoriul întregii ţări. Dacă ar fi să privim în cea mai optimistă notă, înacest rimt, ministerul condus de Udrea ar putea reabilita 200 de clădiri înzece ani. Guvernul din care parte Elena Udrea ar trebui să dea un semnal înacest sens.

Anul acesta, deexemplu, sunt incluse în planul lui Udrea 25 de clădiri. Dintre care 11 sunt„restanţe” de anul trecut. În planul de reconsolidare aferent anului 2010 intrau 22de clădiri.

Suma totală pe care Ministerul Dezvoltării oalocă în acest moment reconsolidării imobilelor cu risc seismic este de 8milioane de euro. În anexa proiectului sunt incluse 11 clădiri cu lucrări deconsolidare în curs de execuţie la 1 ianuarie (opt unităţi din Bucureşti, unadin Roman şi două din Tulcea), zece clădiri la care urmează să se organizezecontractarea execuţiei lucrărilor (opt unităţi din Bucureşti, una din SfântuGheorghe şi una din Hârşova) şi patru clădiri cu proiecte de consolidare încurs de elaborare la 1 ianuarie (trei din Bucureşti şi una din Târgu-Mureş),conform Mediafax.

Caresunt criteriile?

Conform vechii pagini de internet aministerului dezvoltării, prioritare sunt construcţiile de dinainte de 1943 saucele de dinainte de 1978 care au mai mult de trei etaje şi care deţin spaţiipublice la parter, sau la alte niveluri ale clădirii. Cităm în continuare de pevechiul site al ministerului: „Clădirile prioritaresunt stabilite pe baza următoarelor criterii tehnice: numărul (mediu) depersoane existente în clădire; existenţa spaţiilor publice (la parter sau laalte niveluri ale clădirii); gradul de avariere a structurii clădirii lacutremurele din 1940, 1977, 1986; asimetria structurii clădirii, în plan şi înelevaţie, precum şi numărul de etaje ale acesteia; anul construirii, respectivnormele de proiectare antiseismică utilizate pentru proiectarea structurii derezistenţă a clădirii; poziţia în municipiu/oraş a clădirii şi consecinţele lascara urbană ale unei prăbuşiri;condiţiile locale de teren, ce pot favoriza perioade predominante aleterenului cvasirezonante cu perioada fundamentală de vibraţie a clădirii”.

Diagnosticul „Doctorului”: 500.000 de pacienţi morţi

Primarul Generalal Capitalei Sorin Oprescu i-a îngrozit acum doi ani pe bucureşteni printr-odeclaraţie şoc. Oprescu a spus la vremea respectivă că la primul mare cutremurvor fi peste 500.000 de morţi în Bucureşti. „Doctorul” a susţinut atunci sus şitare că cifrele i-au fost prezentate de Institutul de Cercetare înConstrucţii.

Peste 100 de clădiri din Bucureşti au bulină roşie

Nu ştim dacăcifrele vehiculate de fostul chirurg sunt reale, dar e cert că Bucureştiul estecel mai vulnerabil oraş în cazul unui seism puternic. 123 de clădiri sunt evaluateşi încadrate ca făcând parte din clasa I de risc seismic. Adică au bulinăroşie, mai pe româneşte spus. Majoritatea sunt imobile vechi şi au valoare istorică,fiind situate pe Calea Victoriei, sau pe Bulevardul Magheru. La un cutremur depeste 6 grade Richter, aceste imobile se vor prăbuşi complet.

În afară de aceste 123 de imobile, mai există alte peste 300 de clădiricare au risc seismic de gradul II. Adică, la un cutremur de peste 6 grade vorrămâne în picioare, dar vor fi avariate grav.

90% din clădiri sunt neconsolidate

Programul de reabilitarea acestor imobile se desfăşoară extrem de lent. În acest moment, din mai multde 400 de clădiri sunt consolidate doar 40.Ca să ne facem o idee de ritmul greu pe care îl are reconsolidarea putem da caexemplu bilanţul pe anul 2009: doar un singur bloc a fost reconsolidat în acelan.

Oprescu dă în judecată proprietarii

Primargul Generalal Capitalei a găsit vinovaţii de ritmul încet cu care se desfăşoarăreabilitarea. Oprescu ne spune că de vină sunt chiar proprietarii blocurilor cuprobleme, pentru că aceştia nu acceptă lucrările. El a declarat sâmbătă căprimăria a dat în judecată locatarii şi că în acest moment se află pe rol maibine de 200 de procese cu proprietarii care nu aceeptă consolidările.

Pe de altă parte,locuitorii se plâng că nu vor să înlesnească lucrările dintr-un motiv simplu:nu au unde să se mute în tot acest timp.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-15

Mai multe imagini:
Elena Udrea pregăteşte clădirile pentru un cutremur de peste 9 grade
zoom
Elena Udrea pregăteşte clădirile pentru un cutremur de peste 9 grade
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

EMILIAN
14 Mar 2011

D-le Ionut Dumitrescu.Dac a la inceputul articolulu i faci referire la un cut remur de gr. 7R,afla ca p e aceasta scara nu sunt d ecat 9 diviziuni.De altfe l la peste 8R sar pietrel e pe pamant,iar la 8,2-8, 3 pamantul "crapa".Deci c utremur peste 9 in acesta scara nu exista.Poate ca un pic de documentare nu ar strica.Scara la care faceti referire este scar a de magnitudine-moment,c are este altceva.De altfe l multe televiziuni in ac este zile au facut aceias i confuzie.Cine nu stie s a nu scrie.
TEODOR
14 Mar 2011

Chiar nu inteleg de ce at at ironie la adresa lui O prescu?Primarul General e ste un om care nu se joac a cu vorbele,asa cum ca m edic ,nu s-a jucat cu vie tile oamenilor.Oprescu a vorbit in perfecta cunost inta de cauza:era la cure nt cu rezultatele studiul ui facut de INCERC.

Adauga un comentariu

Random image