2017-01-25 01:27


Emil Boc dă vina pe judecători pentru eşecul reformei pensiilor. Premierul, în Parlamentul magistraţilor: „Sunt jurist, nu sunt cizmar!”

 |  19:39
Emil Boc dă vina pe judecători pentru eşecul reformei pensiilor. Premierul, în Parlamentul magistraţilor: „Sunt jurist, nu sunt cizmar!”

Premierul Emil Boc s-a aflat ieri în plenul CSM, alăturide ministrul justiţiei, unde i-a criticat pe judecători pentru că au admisacţiunile petenţilor profesori şi pensionari, care au cerut şi obţinut îninstanţe salariile şi pensiile tăiate de către Executiv. Boc i-a ascultat curăbdare pe magistraţi, dar a gafat spunând despre ministrul justiţiei că este„reprezentantul Guvernului în Consiliu”, ceea ce a determinat reacţiainstantanee a lui Cătălin Predoiu, care i-a replicat Premierului: „Să ştiţi căsunt reprezentantul justiţiei în Consiliu!”.

Premierul Emil Boc a participat, ieri, la şedinţaplenului Consiliului Superior al Magistraturii, însoţit de ministrul justiţiei,Cătălin Predoiu. Au mai fost prezenţi procurorul general, Laura Codruţa Kovesi,preşedintele Înaltei Curţi, Livia Doina Stanciu, Mihaela Tropcea, şefulInspecţiei Judiciare, şi Mona Lisa Neagoe, preşedintele Tribunalului Bucureşti.Premierul a declarat, mai întâi, că este deschis dialogului, însă, probabiljenat de solicitudinea unora dintre membrii Consiliului, a replicat că înţelegemecanismele de funcţionare ale sistemului. „Sunt jurist, nu sunt cizmar!”, s-a zbârlitpremierul la magistraţi. După ce i-a ascultat pe toţi cei prezenţi, Emil Bocs-a pus să facă morală judecătorilor din România, aducând critici nemaintâlnitepână acum la vreun politician. Astfel, premierul a criticat judecătorii că auadmis acţiunile petenţilor, profesori şi pensionari, care au atacat individualtăierea pensiilor şi a salariilor.

„Instanţele administrează bugetulţării”

Declaraţiile şefului Executivului i-a iritat pemagistraţii prezenţi, însă nici unul nu i-a dat vreo replică legată de faptulcă judecătorii sunt independenţi şi că, atunci când pronunţă o hotărâre, judecăpotrivit actelor dosarului şi legilor în vigoare. Redăm mai jos, declaraţiaistorică a premierului României, nu înainte de a preciza că judecătorul MonaLisa Neagoe, preşedintele Tribunalului Bucureşti, tocmai îl informase pe EmilBoc de faptul că la această instanţă sunt înregistrate săptămânal 6.000 deacţiuni, ce au ca obiect recalcularea, returnarea pensiilor şi a salariilor.

„În strategia fiscal-bugetară 2012-2014, justiţia esteobiectiv prioritar naţional în privinţa finanţării. Două obiective mari avem,cofinanţarea proiectelor europene şi justiţia, care sunt, repet, douăpriorităţi puse în această strategie. Aş vrea să reţineţi că a fost o bătălieca să spui când ai şi sănătatea şi educaţia şi infrastructura şi fondurileeuropene, să vii să le explici colegilor din Guvern acest lucru. Este un lucrustabilit şi o să revedeţi în strategie prioritatea aceasta pentru justiţie. Doi- avem, dincolo de MCV, problema aceasta punctuală a duratei proceselorjudiciare. Eu cred că soluţia se află de ambele părţi, noi în alocarea unorscheme de personal şi, acolo unde este posibil, în limita resurselor puţine pecare le avem, am dat deja câteva semnale, le vom face în continuare, după orealocare, cu prioritate acolo unde este nevoie. Sper să aveţi odisponibilitate de a veni, cu cât puteţi face dumneavoastră, pentru că ţara arenevoie de acest semnal din perspectivă internă şi internaţională. În al treilearând, perioada aceasta de criză nu ne-a creat decât probleme uriaşe dinperspectiva bugetului, în condiţiile în care instanţele administrază bugetulţării, tot mai vine cineva să-ţi ceară bani. Pentru că noi ne facem o prognozăbugetară, răspundem în faţa Parlamentului, răspundem în faţa oamenilor, darbugetul ţării este, din nefericire, stabilit de instanţele de judecată, decreditori. În aceste condiţii, degeaba pot să fac eu o strategie să aloc atâtearesurse justiţiei, pentru că îmi vine teancul de sentinţe judecătoreşti deplată a unor drepturi de tot felul şi atunci, ce fac? Trebuie să refac toatăstrategia şi să spun: OK! Nu mai facem nici o politică investiţională niciacolo, nici acolo, ne ocupăm de drepturi restante. Am venit în faţaParlamentului, ne-am asumat răspunderi, sunt legi în vigoare, nu pot să înţeleguneori cum este posibil ca şi în baza legii declarate constituţională, în bazalegii neatacate totuşi să fie sentinţe de altă natură. Sunt jurist şi mi-efoarte greu să înţeleg! Dacă eşti în faţa acestei situaţii, trebuie săregândeşti toată politica bugetară a Guvernului. Principalul atribut alGuvernului este acela de a ţine în mână finanţele ţării. Or, dacă el nu arecontrol asupra finanţelor ţării şi altcineva le stabileşte, vă daţi seama căsuntem într-o situaţie greu, greu de descris! Ştiu că resursele financiare suntinsuficiente pentru toate categoriile populaţiei, dar dacă nu luam astfel dedecizii, ajungeam cu salarii şi pensii într-o situaţie mult mai gravă. Acum, amdepăşit partea aceea grea, s-a dus, e de domeniul trecutului, bun, norii maisunt, încă, deasupra, nu putem face paşi înapoi. Dacă această politică estereversibilă, nu vom avea viitor, pe nici o componentă, nici posturi înjustiţie, nici intrarea Codurilor noi, nimic! Pentru că de acolo trebuie să ieiresursele şi să te ocupi de trecut”, a declarat Emil Boc

Ministrul justiţiei l-a corectat pe premier

În finalul întâlnirii, premierul şi-a declarat, încă odată, disponibilitatea de a merge mai departe pe calea reformei „împreună cureprezentantul Guvernului în Consiliu, domnul ministru al justiţiei”. Afirmaţialui Emil Boc i-a provocat lui Cătălin Predoiu o replică imediată: „Să ştiţi căsunt reprezentantul justiţiei în CSM!”. Premierului a continuat: „Reprezentantul justiţiei în CSM! Iar în privinţa Codurilor,am acelaşi punct de vedere exprimat de ministrul justiţiei, exprimat de altfelîn cadrul Guvernului”. Confuzia lui Emil Boc demonstrează că Executivul aretendinţa de a stăpâni, cel puţin la nivel psihologic, dacă nu prin mecanismelede finanţare, nu numai pe ministrul justiţiei, dar şi pe judecători şiprocurori .

Boc: „Cum să spun? Deciziile să fie... unitare în aplicare”

Revenind la problemele justiţiei discutate, ieri, înplenul CSM, mai spunem că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiea intrat într-un dialog punctual cu premierulpe tema unui recurs în interesul legii promovat de Curtea de Apel Cluj, pe Legeapensiilor. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a explicat că practica nueste unitară în această materie, că unele instanţe au dat câştig de cauzăpensionarilor, iar altele nu. Procurorul general a explicat că în acest momentse verifică practica judiciară şi că recursul în interesul legii nu a fost încăpromovat. „Ar fi bine să... Am ţinut cont absolut în integralitate de deciziaÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aţi văzut, nu comentăm deciziile, leaplicăm! Nu a fost şi nu va fi din partea noastră o reţinere în a respectalegea, de a nu respecta deciziile, dar cum să spun? Deciziile să fie... unitareîn aplicare”, a spus Emil Boc. Magistratul Livia Doina Stanciu a subliniind căla Curtea de Casaţie se judecă recursurile în interesul legii, numai după ceinstanţa are o reprezentare clară asupra modului în care este chemată săuniformizeze practica neunitară. „Domnule prim-ministru, cu privire la acestrecurs în interesul legii, noi am fost sesizaţi de către Curtea de Apel Cluj,dar pentru a putea verifica dacă există o practică neunitară la nivel naţional,am discutat cu doamna procuror general”, a subliniat preşedintele Curţii de Casaţie,care a fost întrerupt de către premier: „Dacă există... Am verificat laminister... Sunt 60 într-un fel, 40 în alt fel, într-o sută de cauze”, a spusBoc. „În mod cert există, dar vrem să avem o reprezentare clară a elementelorde aplicabilitate diferită”, a completat prim-preşedintele Curţii de Casaţie.„Atunci e bine....”, a mai spus Boc.

În cuvântul său, preşedintele Înaltei Curţi a subliniatnecesitatea alocării de resurse umane şi de bani, astfel încât instanţa săfuncţioneze la intrarea în vigoare a noului Cod civil, dar mai ales a celuipenal şi de procedură. Astăzi, anunţă preşeditele Curţii de Casaţie, se vorafla la sediul instanţei supreme preşedinţii Curţilor de Apel din toată ţara,pentru a se pune la punct detalii cu privire la mecanismele de funcţionare dinnoile coduri.

Tribunalul Bucureşti, asaltat de profesori şi pensionari

Judecătorul Mona Lisa Neagoe, preşedintele TribunaluluiBucureşti, a declarat că instanţa pe care o conduce este supraaglomerată, încondiţiile în care săptămânal este sesizată cu cel puţin 6.000 de petiţii aleprofesorilor şi pensionarilor. „În materia conflictelor de muncă şi aasigurărilor sociale, iarăşi avem un val de acţiuni legate, cum spuneaţi, depensii. Sunt acţiuni colective, vin într-o săptămână cam 6.000 de petenţi. Avemdificultăţi să facem faţă tuturor acestor operaţiuni de înregistrare şi dupăacee să soluţionăm. Este greu în condiţiile aplicării programului de normare amuncii şi în condiţiile schemei de personal restrânse a Tribunalului săasigurăm şi interesul justiţiabilului de a se soluţiona mai repede şijudecătorul să aibă timp să studieze dosarele, să studieze jurisprudenţa. Poateşi de aceea sunt atâtea cauze de practică neunitară, din lipsă de timp! Vă spuncă din 2005, de când sunt preşedintele Tribunalului Bucureşti, activitateainstanţei s-a dublat, schema de personal este cam aceeaşi”. În materiecomercială, preşedintele Tribunalului a subliniat scoaterea din competenţainstanţelor a cauzelor privind radierile şi dizolvările societăţilorcomerciale. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, subliniază judecătorul Neagoe, 61%din volumul de activitate al instanţelor comerciale ar fi degrevat.

Procurorul general vrea să cumpere aparatură de înregistrare audio-video

Laura Codruţa Kovesi a declarat că politicenii au adăugatîn plenul Parlamentului amendamente la Codul de procedură penală, după ce comisiileau stabilit anumite prevederi. „Ştiu că nu ţine nici de dumneavoastră, nici deministrul justiţiei, însă dacă la adoptarea Codului de procedură penalădiscuţiile în comisii au fost foarte constructive, în plen s-a venit cu nişteamendamente care nu au fost corelate cu dispoziţiile Codului penal, iar acum MinisterulJustiţiei se vede în postura de a schimba Codul de procedură penală, deşi el nua fost adoptat. Rugămintea ar fi să aveţi în vedere şi acest aspect, poate s-arputea rezolva cumva”, a declarat procurorul general. Mai departe, Kovesi i-acerut premierului să înlăture interdicţia Ministerului Public de a achiziţionaaparatură de înregistrare audio-video pentru Parchetele din ţară, pentru cănoile prevederi obligă la imprimarea audierilor audio şi video, inclusiv decătre Poliţie.

Procurorul general a mai ridicat problema expertizelor,arătând că s-a creat o practică potrivit căreia judecătorul dispune expertizenoi, indiferent dacă la urmărirea penală au fost administrate astfel de probe.Cum instanţele nu au bani, ca să dispună şi să plătească aceste expertize, pemasa judecătorului ajung expertizele plătite de inculpaţi, de părţi. „Instanţelenu plătesc aceste expertize, ci le plătesc părţile, respectiv inculpatul saucine solicită. Şi atunci trebuie pus în balanţă de către judecător, dacă oexpertiză plătită de stat are aceeaşi valoare cu aceeaşi expretiză plătită decătre inculpat. Există o tendinţă, în ultima perioadă, că tot ce se face laurmărirea penală nu ar fi obiectiv şi atunci toate probele se readministreazăîn instanţă. Poate sunt lucruri utile, însă problema pleacă de la cine plăteşteexpertiza. Eu cred că şi instanţele ar trebui să aibă bani de expertize,indiferent de tipul de expertiză, să poată dispune, să nu stea la mâna inculpatuluisă-şi plătească expertiza”, a precizat procurorul general.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16

Mai multe imagini:
Emil Boc dă vina pe judecători pentru eşecul reformei pensiilor. Premierul, în Parlamentul magistraţilor: „Sunt jurist, nu sunt cizmar!”
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ASKMENOQUESTIONS
29 Mai 2011

Pentru aceasta imixtiune in treburile justitiei, asteptam DEMISIA LUI BOC SI A LUI BASESCU, CARE L-A PUS SA LATRE!
Random image