2017-01-17 09:10

EVENIMENT


Europa, în pragul dezintegrării

 |  19:07
Europa, în pragul dezintegrării

Europa nu s-a aflat niciodată sub un risc mai mare de dezintegrare, au fost cuvintele pe care preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, le-a folosit înaintea Summitului de la Bruxelles unde este aşteptat un consens privitor la soluţionarea crizei euro.

Oficialii europeni participă astăzi la o serie de discuţii care se anunţă cruciale pentru viitorul întregii zone euro şi a Uniunii Europene. „Niciodată Europa nu a fost atât de necesară. Niciodată nu s-a aflat într-un pericol mai mare”, a declarat Sarkozy. „Europa se află în faţa unei ameninţări fără precedent, iar riscul dezintegrării nu a fost vreodată mai crescut decât acum”, a declarat preşedintele francez. „Diagnosticul arată că mai avem puţine săptămâni să acţionăm, dar timpul este inamicul nostru numărul unu. Dacă nu reuşim să ne punem de acord acum, mi-e teamă că nu vom mai reuşi să ajungem la vreo înţelegere faţă de nici o problemă”, a prevăzut sumbru Sarkozy.

Franţa şi Germania speră ca în urma discuţiilor de astăzi, întregul bloc euro să accepte impunerea unui nou Tratat European, bazat în special pe o disciplină financiară mult mai strictă. Cancelarul german Angela Merkel a promis că în cadrul summitului va fi găsită o soluţie, chiar dacă va dura ani de zile pentru ca actuala criză a euro să se soluţioneze complet. Banca Centrală Europeană a anunţat între timp că a scăzut rata dobânzii cu 0,25 de procente, până la 1%, în concordanţă cu aşteptările pieţelor. Chiar dacă acest lucru a fost primit pozitiv de pieţele financiare, preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că economia zonei euro se află în faţa unei „nesiguranţe extreme”. Anunţul l-a determinat pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso să ceară tuturor liderilor politici europeni să „facă absolut tot ce este posibil” pentru a salva moneda unică europeană. „Întreaga lume ne urmăreşte.

Este extrem de important ca împreună, toţi membrii Uniunii Europene, să arătăm că euro este ireversibil”, a spus Barroso. O undă de optimism a fost susţinută de secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, aflat într-o vizită în Italia. În cadrul unei întâlniri cu premierul italian Mario Monti, Geithner a declarat că „lumea a fost încurajată de progresul realizat în ultimele săptămâni”, subliniind că SUA sprijină puternic succesul Summitului de la Bruxelles.

Discuţiile sunt de aşteptat să fie extrem de tensionate, în special datorită opoziţiei ridicată de Marea Britanie, care nu doreşte aplicarea unor măsuri care să transforme proiectul european într-o Uniune Europeană cu două viteze. Premierul britanic David Cameron se anunţă unul dintre principalele impedimente pentru cuplul Merkel-Sarkozy de a impune soluţia unui nou Tratat UE în cadrul Summitului de la Bruxelles.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-25

TAGURI: Uniunea Europeana dezintegrare, summit Bruxelles, Merkel Sarkozy, criza euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image