2017-01-19 11:24

EVENIMENT


Europa ne aşteaptă la tribunal

 |  21:00
Europa ne aşteaptă la tribunal

România are 56 de probleme în relaţiile sale cu Comisia Europeană pentru că nu respectă regulile comunitare. Cele mai multe au impact economic, dar sunt şi cazuri în care ţara noastră tratează cu uşurinţă responsabilităţile ce-i revin. Partea proastă este că toate aceste atenţionări din partea forului comunitar se pot sfârşi cu amenzi pe care statul trebuie să le plătească, dar şi cu preţuri mai mari pentru populaţie.

Statisticile Ministerului Afacerilor Europene (MAEur) arată că România se confruntă cu 56 de acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (n.r. – proceduri de infringement) ce ne revin ca stat membru. În total, în contul României au fost deschise 373 de acţiuni din care 317 au fost închise în fază precontencioasă.

Singurul proces pe rolul instanţei Curţii Europene de Justiţie este cel referitor la accesul operatorilor la reţelele de gaze, care s-ar putea solda cu export de gaze naturale româneşti, ceea ce va avea implicaţii asupra preţului gazelor pentru populaţie.

Finalizarea unei astfel de proceduri presupune amenzi ce trebuie plătite de statul în culpă, calculate în funcţie de pagubele produse pieţei comune sau ca atenţionare până la remedierea situaţiei.

Consumatorul vulnerabil

Cu cel mai mare impact pentru populaţia României sunt procedurile de infringement declanşate în domeniul energiei. Diferendele cu privire la accesul la reţelele de energie electrică şi gaze naturale, precum şi preţurile practicate pentru consumatorii non-casnici pot afecta direct viaţa oamenilor de rând.

Totul vine de la preţurile solicitate de către agenţii economici furnizorilor de gaze şi electricitate. Potrivit legislaţiei actuale, firmele pot renunţa la preţurile negociate şi să le ceară furnizorilor să plătească preţurile recomandate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Cum acestea sunt, de regulă, sub cele practicate pe piaţa liberă, CE consideră că este afectată concurenţa. Această situaţie ar dispărea dacă autorităţile statului ar defini consumatorul vulnerabil care ar putea beneficia de preţuri preferenţiale. Numai că acestea amână, pentru că vine an electoral.

Panseluţe sabotoare

Cele mai multe proceduri declanşate vizează activitatea Ministerului Finanţelor Publice (MFP) referitoare, bineînţeles, la fiscalitate. Neconcordanţele dintre legislaţia comunitară şi cea naţională înregistrate de CE se referă la TVA, la impozitare şi la regimul accizelor. Toate acestea au impact asupra finanţelor naţionale, iar Comisia Europeană consideră că pot aduce dezechilibre pe piaţa internă a Uniunii.

În top urmează încălcările legislaţiei de mediu, multe dintre ele din cauza „neinspiraţiei” autorităţilor de tot felul din România. Este celebru cazul în care România riscă amenzi din cauza calităţii aerului, a prafului care a umplut mai multe oraşe ale ţării după „plantările de panseluţe” de anul trecut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-09

TAGURI: comisia europeana, tribunalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GEORGETA
05 Dec 2011

de ce sa plateasca popula tia si nu cei direct rasp unzatori pentru furtisagu ri si incompetenta?

Adauga un comentariu

Random image