2018-10-16 19:31


Europa se reinventează cu Orizont 2020

 |  21:00
Europa se reinventează cu Orizont 2020

Reprezentanţa Comisiei Europene din România a găzduit miercuri un eveniment care a marcat anunţul lansării Programului Orizont 2020, care va reuni toate finanţările Uniunii Europene dedicate cercetării şi inovării. Orizont 2020 va lua locul Programului-Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (FP7), precum şi programelor-cadrul pentru Competitivitate şi Inovare (CIP) şi Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT).

Comisarul Máire Geoghegan-Quinn a anunţat lansarea Programului Orizont 2020 pentru investiţii în cercetare şi inovare, cu un buget de 80 de miliarde euro: „Am creat Orizont 2020 astfel încât să atragem participarea marilor companii de cercetare, ce reprezintă principalii piloni de cercetare, însă nu vrem să ignorăm nici IMM-urile, care reprezintă 99% din companiile din UE şi oferă locuri de muncă pentru 67% dintre angajaţi”.

Noul program dezvoltat de Uniunea Europeană va oferi finanţare pe întregul parcurs al lanţului de inovare, de la cercetarea de bază până la poziţionarea pe piaţă a produselor inovate. Johannes Klumpers, reprezentantul Comisiei Europene prezent la Bucureşti pentru a discuta despre Programul Orizont 2020, a subliniat că acesta a fost gândit substanţial pentru a răspunde crizei economice în vederea creării de locuri de muncă şi a stimulării creşterii economice. „Orizont 2020 vrea să întărească poziţia Uniunii Europene la nivel global în privinţa cercetării, inovării şi tehnologiei şi are ca scop sprijinirea cetăţenilor pentru îmbunătăţirea modului de viaţă, a securităţii şi a mediului înconjurător”, a declarat Klumpers.

Principala noutate pentru aplicanţii care doresc să primească finanţare în cadrul programului o constituie simplificarea regulilor de accesare a banilor pentru cercetare, prevăzând un singur set de norme care trebuie respectate în concordanţă cu reducerea birocraţiei. Orizont 2020 va însemna simplificarea considerabilă a rambursării prin introducerea unei rate forfetare unice pentru costurile indirecte şi a numai două rate de finanţare - pentru cercetare şi, respectiv, pentru activităţi de piaţă. De asemenea, vor exista mai puţine formalităţi administrative în pregătirea propunerilor şi renunţarea la toate controalele şi auditurile inutile. Un obiectiv-cheie este reducerea cu 100 de zile, în medie, a intervalului de timp dintre solicitarea unui grant şi primirea finanţării, ceea ce înseamnă că proiectele pot fi iniţiate mai devreme.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-05-06

TAGURI: europa, orizont 2020
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...