2017-01-24 01:03


Europol ne scade tot mai mult șansele pentru aderarea la Schengen

 |  18:23
Europol ne scade tot mai mult șansele pentru aderarea la Schengen

ȘefulDepartamentuluipentru analiză şi informaţii al Europol încinge spiritele petema aderării țării noastre la Schengen, spunând că infracționalitatea se vaintensifica în zona balcanică, mai ales după ridicarea vizelor UE pentru țăriledin Balcanii de Vest, pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Declaraţiilefăcute, ieri, la Sofia de oficialul Europol, care a spus că aderarea Românieişi Bulgariei la Schengen probabil va spori imigraţia ilegală, sunt de natură săalimenteze polemica despre oportunitatea de a da celor două ţări, în acest an,o dată de admitere, comentează EUobserver. "Aderarea României şi Bulgarieila spaţiulSchengen arepotenţialul de aridica presiunea asupragraniţeidintre Turcia şi Greciaşi de a conducecătre ointensificare ainteresuluiimigranţilor ilegalipentru coastabulgară a Mării Negre", a declarat Jean-Dominique Nollet, şefulDepartamentuluipentru analiză şi informaţii al Europol, la oconferinţăorganizată la Sofia.

„Intrarea în Schengennu va schimba fața Pământului”

Chiardacă intrarea în Schengen a celor două ţări "nu va schimba faţaPământului", este nevoie de evaluarea riscurilor şi de luarea unor măsuriadecvate, mai ales că traficul de droguri şi de fiinţe umane şi contrabandacunosc o intensificare în regiunea balcanică în ultimii ani, a subliniatanalistul.

Comentariileoficialului Europol vor alimenta polemica în privinţa oportunităţii ca Românieişi Bulgariei să li se indice odată de aderare la Schengen încă din acestan, după ce miniştrii de interne din UE au amânat decizia în acest sens dupăvacanţa de vară, aşteptând din partea celor două ţări mai multe progrese înlupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate,scrie EUobserver. Ambele ţări,reaminteşte publicaţia electronică de la Bruxelles,sperau să se alăturezonei fără frontiere a celor 26 de ţări (cu Liechtensteinul, care va adera pânăla sfârşitul acestui an - n.r.) în 2011, dar opoziţia Olandei, Franţei şiGermaniei, precum şi a altor câtorva state, alimentată de dezbateri internedespre imigraţie, au împiedicat aceste planuri.

Nuar fi pentru prima dată când Europol dă argumente celor care sunt sceptici înprivinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen. Un raport al organismuluieuropean de poliţie, dat publicităţii la începutul lunii mai, afirma că"grupările infracţionale albanofone, turce şi din fosta Uniunea Sovieticăîncearcă să îşi extindă interesele în UE şi ar putea exploata oportunităţileoferite deposibila aderare a Bulgariei şi a României la spaţiul Schengenşi (...) deridicare a vizelor UE pentru statele din Balcanii de Vest,Ucraina şi Republica Moldova".

DirectorulEuropol, Rob Wainwright, declara atunci căstudiul este obiectiv, fărăinfluenţă politică, şi va fi transmis miniştrilor de interne din UE, care urmausă se reunească în iunie, depinzând de ei "orice ajustare a priorităţilorUE".

Ideeaprincipală aanalizei era că Europa de Sud-Est devine principalul punct deintrare în UE pentru traficul de droguri, arme şi persoane, iar aceeaşipublicaţie EUobservercomenta, la 4 mai,că studiul este de natură săafecteze şanseleRomâniei şi Bulgariei de a adera la spaţiul Schengen.

Criticile României laadresa Europol

MinisterulAdministraţiei şi Internelor din România a contestat ulterior unele concluziidin raportul Europol, pe care le-a considerat nefundamentate, şi aacuzatcăorganizaţia paneuropeană a poliţieinu a ţinut cont deobservaţiile autorităţilor române făcute anterior publicării documentului.Astfel,MAI îşi exprima unele rezervefaţă de concluziile analiştilorEuropol, în specialîn ceea ce priveşte crearea unei legături decauzalitate între aderarea României la spaţiul Schengen şi proliferarea criminalităţiiorganizate în UE.

DacăBulgaria, în schimb, nu a avut reproşuri de făcut şi, dimpotrivă,aapreciat că raportul Europol dădea o notă bună profesionalismului poliţieisale, ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a criticat, la rândulsău,organizaţia, afirmând că încearcă să găsească pretexte pentru a-şijustifica propria activitate. "Oricât ar fi de stimabil Europol, sigur căîncearcă să identifice diverse pretexte care să justifice propria saactivitate", a declarat ministrul de externe într-o emisiune la TVR1."În acelaşi timp, cred că e puţin concludent să operăm cu ipoteze şi cuameninţări virtuale", a adăugat şeful diplomaţiei române.

Dezbaterileantiimigrație se încing

Înce privește afirmațiile lui Dominique Nollet, EUobserveraminteşte decampania deeliminare a grănicerilor corupţi care a avut loc în urmă cu câteva luni înRomânia, "în încercarea de a spori încrederea în capacitatea sa de asecuriza graniţa Schengen". De asemenea, publicaţia notează şi arestarea,zilele trecute, asoţiei unui diplomat din Congo în maşina căreia au fostgăsite 18.000 de pachete de ţigări.

Întretimp, în ţările nordice - cândva un rai al refugiaţilor şi al imigranţilor ilegali- dezbaterea antiimigranţi se aprinde, subliniază EUobserver. Marţi, câteva tabere de romi dincapitala Finlandei au fost evacuate ca urmare a unei decizii a consiliuluilocal, amintind de măsurile similare luate vara trecută de francezi, aratăpublicaţia.

Danemarca,unde guvernul a trebuit să cedezecondiţiilor antiimigranţi pusedePartidul Poporului ca să-şi asigure votul pentru reforma pensiilor, îşicontinuă planul de a spori controlul vamalla graniţele sale. Ministruldanez de externe, Lene Espersen, era aşteptat la Berlin pentru a aplanatensiunile cu vecinul sudicgenerate deaceastă măsură controversată.În zilele următoare,ea are prevăzute întâlnirişicu omologiidin Suedia şi Polonia.

Măsuranu prevede, totuşi, menţinerea permanentă a patrulelor de poliţie la graniţă.Acestea vor acţiona mai ales la solicitarea ofiţerilor de la vamă. De asemenea,nu vor fi reinstaurate controlul paşapoartelor şi verificările individuale alepersoanelor care trec frontiera, a precizat Ministerul danez al Justiţiei.Totuşi, vor fi construite la graniţe noi centre vamale şi puncte de verificare,iar numerele de înmatriculare ale vehiculelor vor fi înregistrate prinmonitorizare video.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-09

Mai multe imagini:
Europol ne scade tot mai mult șansele pentru aderarea la Schengen
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image