2018-12-17 03:10


Evaziune de 54 milioane lei cu mărfuri vândute în complexul Dragonul Roșu

 |  15:06
Evaziune de 54 milioane lei cu mărfuri vândute în complexul Dragonul Roșu

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat 64 percheziții domiciliare în București și județele Ilfov și Brăila, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări conduse de un român și doi chinezi, specializată în evaziune fiscală și spălare de bani, prin vânzarea de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte în complexuri comerciale din Capitală, printre care și "Dragonul Roșu", scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, un român și doi cetățeni chinezi au constituit un grup infracțional organizat la care au aderat 15 suspecți, români, turci și chinezi, având ca obiect realizarea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata TVA și a impozitului pe profit.

Procurorii susțin că mecanismul infracțional a fost constituit în beneficiul unor comercianți de cetățenie chineză, care își desfășoară activitatea prin societăți cu puncte de lucru în complexuri comerciale de pe raza municipiului București și a județului Ilfov.

Marfa provenea din China, însă articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte erau importate în România prin Turcia de către doi cetățeni chinezi.

Anchetatorii au constatat că rețeaua proceda sistematic la subevaluarea în vamă a produselor, declarând aproximativ 40-45% din valoarea reală, cuantum pentru care comercianții achitau taxe vamale și TVA. Restul banilor, până la concurența reală a valorii mărfurilor, erau expatriați cash, de regulă în Turcia, prin intermediul unor cetățeni turci.

Mărfurile erau transportate de la biroul vamal de intrare, unde erau efectuate formalitățile, în depozite situate pe raza municipiului București, de unde erau distribuite ulterior unor societăți comerciale cu acționariat chinez.

Pe traseul scriptic al mărfurilor, de la momentul importului și până la beneficiarii reali (mai exact în materie contabilă și fiscală), au fost interpuse o serie de societăți de tip "fantomă", care au sediul atât în România, cât și în Bulgaria și care erau controlate de către un membru al grupării, prin intermediul unor persoane interpuse.

Respectivele societăți erau folosite pentru a disimula realitatea comercială prin intermediul unor tranzacții fără bază faptică în realitate și fără un scop economic, pentru a crește în mod artificial prețurile de vânzare.

Odată ce prețul era crescut până la valoarea de piață, mărfurile erau transferate la nivel declarativ societăților controlate de către doi cetățeni chinezi, societăți cu puncte de lucru în complexul comercial Dragonul Roșu sau în alte complexuri comerciale din Capitală și Ilfov.

Ulterior, membrii grupării înregistrau în contabilitate facturi de achiziție la prețuri mai mari decât cele reale, evidențiind în mod nelegal TVA deductibilă și diminuându-și fără drept baza impozabilă la calculul impozitului pe profit.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO București, BCCO Ploiești, BCCO Constanța și SCCO Brăila și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, cu suportul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații.

De asemenea, acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale de Luptă Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-26

TAGURI: evaziune, fiscala, Dragonul Rosu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...