2017-01-21 08:18

EVENIMENT


Evaziune fiscală cu grâu, rapiţă şi orz. Foamea de bani a transformat cerealele în marfă de contrabandă

 |  19:51
Evaziune fiscală cu grâu, rapiţă şi orz. Foamea de bani a transformat cerealele în marfă de contrabandă

Ofiţerii Serviciului de Investigare aFraudelor Prahova au descins la mai multe societăţi comerciale deţinute deaceeaşi persoană despre care aveau informaţia că practică evaziunea fiscală cucereale. În urma cercetărilor s-a stabilit un prejudiciu adus statului învaloare de aproximativ 1,4 milioane de lei. Pentru recuperarea prejudiciului afost pus sechestru asigurator pe un autoturism Volskwagen Tuareg.

Ofiţerii Serviciului de Investigare aFraudelor Prahova, în urma unor verificări încrucişate au reuşit să dovedească oevaziune fiscală în domeniul comercializării cerealelor, de aproximativ1.400.000 de lei. În fapt, în urma investigaţiilor efectuate au rezultat indiciică, în perioada iulie-august 2010, Ştefan Panduru, în vârstă de 29 de ani şi MioaraAlbu, în vârstă de 57 de ani, ambii din Ploieşti, în calitate de administrator,respectiv contabil ai unei societăţi comerciale, au efectuataprovizionări-achiziţii de cereale şi plante tehnice (aproximativ 14.000 de tonerapiţă, 23.000 de tone grâu şi 1.900 de tone orz), în valoare totală deaproximativ 38.200.000 de lei (fără TVA). Ulterior, cerealele şi planteletehnice au fost comercializate integral, societatea realizând venituri deaproximativ 32.375.000 de lei. Produsele figurau ca fiind deţinute în baza unorborderouri de achiziţie de la populaţie, dar verificările poliţiştilor au scosla iveală faptul că documentele erau false, producătorii agricoli menţionaţi înacte neavând nici o relaţie comercială cu societatea reprezentată de cei doi. Practic,societatea comercială cumpăra produsele de la producători particulari, în acestcaz nefiind necesară plata TVA. Ulterior, cerealele erau revândute unor firme,dar de data aceasta cu TVA aferent, în acest mod, cei doi suspecţi creând unprejudiciu de aproximativ 1.400.000 de lei. Totodată, din verificări a rezultatcă societatea prin care cei doi suspecţi au derulat activităţile, a avutrelaţii comerciale cu mai multe firme ce activează în ţară şi străinătate,cercetările fiind continuate pentru documentarea activităţii tuturorpersoanelor suspectate. În urma percheziţiilor, poliţiştii au identificat şiridicat înscrisuri financiar-contabile, unităţi de stocare şi prelucrareinformatică. De asemenea, în vederea recuperării prejudiciului, în urmaefectuării percheziţiilor domiciliare, au fost identificate şi ridicate sumelede 20.000 de euro şi 15.000 de lei, fiind instituit sechestru asigurator asupraunui autoturism de lux. Cele două persoane au fost reţinute pe bază deordonanţă, urmând să fie prezentate instanţei de judecată, cu propunere dearestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şifals.

Conform datelor de RegistrulComerţului, Ştefan Panduru deţine trei firme: OregoDistribution SRL, Silent Company SRL şi Milena Distribution SRL. Firmele seaflă fie în suspendare de activitate fie nu au depus bilanţul contabil.

Mărfurisubevaluate în vamă

La sfârşitul lunii ianuarie, tot prinverificări încrucişate, ofiţerii din cadrul Brigăzii de Combatere a CrimeiOrganizate Iaşi au reuşit destructurarea unei reţele specializate încontrabandă cu cereale, evaziune fiscală,spălare de bani, fals în înscrisurisub semnătură privată şi uz de fals. Grupul era constituit din 12 învinuiţicare importau cereale din Republica Moldova, prin Vama Sculeni, în cantităţimai mari decât cele declarate în vamă, cerealele fiind declarate în altăcategorie decât cea reală (de exemplu, grâu furajer în loc de grâu de panificaţie).Au fost folosite borderouri false pentru acoperirea cantităţilor de grâuimportate şi nedeclarate la vamă şi pentru ridicarea în numerar de la bancă asumelor de bani rezultate din vânzarea acestora. În acest mod au fostcomercializate aproximativ 7.000 de tone de cereale, fără a evidenţia în actelecontabile veniturile obţinute, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilorfiscale aferente, iar valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de600.000 de euro.

În această cauză au fost învinuite şi nouăpersoane juridice, societăţi comerciale, din judeţele Iaşi şi Călăraşi, pentrusăvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spalare de bani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image