2017-01-19 09:14

EVENIMENT


EXCLUSIV. Achitat în două dosare ale procurorului Vasile Doană. Fostul şef al ISU Dâmboviţa, Corneliu Diaconiţă, găsit nevinovat de TMTB şi pentru instigare la mărturie mincinoasă

 |  19:11
EXCLUSIV. Achitat în două dosare ale procurorului Vasile Doană. Fostul şef al ISU Dâmboviţa, Corneliu Diaconiţă, găsit nevinovat de TMTB şi pentru instigare la mărturie mincinoasă

Fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) „Basarab I” Dâmboviţa, Corneliu Diaconiţă, a fost achitat de cătremagistraţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti în al doilea dosar, încare procurorii îl acuzau de zece infracţiuni de instigare la mărturiemincinoasă. Decizia vine la trei luni după ce aceeaşi instanţă îl găsisenevinovat pentru toate capetele de acuzare în dosarul în care Diaconiţă a fostacuzat că ar fi ordonat, în mod ilegal, ca un număr de 803 subordonaţi să-şiachiziţioneze prin mijloace financiare proprii articole de îmbrăcăminte şiîncălţăminte reprezentând uniforme militare, în condiţiile în care cadrelemilitare beneficiază în mod gratuit de astfel de echipamente.

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a datpublicităţii decizia de achitare a lui Corneliu Diaconiţă din dosarul în careera acuzat de abuz în serviciu şi înşelăciune. „Este justificată deciziainculpatului de a asigura ca toţi militarii să îşi procure echipament urmând săprimească drepturile de echipament sub formă bănească. În speţă nu existăelementele constitutive ale infracţiunii (n.n. - de abuz în serviciu), deoarecenu au fost vătămate interesele nici unui militar”, au constatat magistraţiimilitari. „Susţinerea reprezentantului Parchetului că echipamentul trebuiaasigurat gratuit pe lângă suma de bani pentru drepturile de echipament nu arenici o bază, nici legală, nici logică, deoarece în sensul legii şi al HG1301/2006 echiparea în natură sau în echivalent bănesc sunt două modalităţialternative şi nu cumulative de asigurare gratuită a echipamentului”, aratăTribunalul Militar Teritorial Bucureşti.

A adus „un beneficiu real” militarilor

„Nu se poate susţine că militarii au fost obligaţi să-şiprocure echipamentul de la firma stabilită de conducerea inspectoratului,fiecare putând, în mod evident, să dispună, pe banii săi, unde să-şiconfecţioneze echipamentul, singura obligaţie a acestora fiind să fie echipaţiconform modelului de echipament stabilit”, au reţinut magistraţii militari. Maimult, aceştia îl „felicită” pe şeful ISU Dâmboviţa pentru modul „organizat” încare i-a echipat pe militari. „Considerăm, mai mult, că în condiţiileoportunităţii evidente a echipării cu uniforme a militarilor (nu este deconceput ca într-o unitate militară să existe unii militari îmbrăcaţi în kaki,alţii în blue-navy), modul organizat în care a fost concepută echipareaacestora, preţul practicat şi modalitatea de confecţionare (nefiind necesarădeplasarea acestora în afara orelor de program, găsirea furnizorilor, probe,preţuri) a adus un beneficiu real militarilor şi a dus la îmbunătăţireaaspectului general şi a climatului din unitate”, au mai reţinut magistraţiiTribunalului Militar Teritorial Bucureşti.

Nu era obligat să facă o licitaţie publică

În considerentele deciziei de achitare pentru toatecapetele de acuzare, magistraţii consemnează că fostul şef al ISU Dâmboviţa nuera obligat să organizeze o licitaţie publică pentru a achiziţiona uniformele.„Nu se reţine nici faptul că inculpatul trebuia să facă achiziţia prinprocedeele de licitaţie publică, cu firma care trebuia să îndeplinească anumitecondiţii, deoarece aceste reglementări privesc achiziţionarea echipamentelordin fonduri publice, urmată de atribuirea gratuită a acestora militarilor, înspeţă fiind cea de-a doua modalitate alternativă de atribuire a echipamentuluişi anume prin echivalentul bănesc, urmând ca militarii să-şi confecţioneze pecont propriu echipamentul”, notează instanţa militară. „În mod evident,modalitatea organizată de confecţionare a acestui echipament «pe cont propriu»folosită în speţă, benefică după cum am arătat pentru militari, nu schimbănatura modalităţii de atribuire gratuită folosită, respectiv prin echivalentbănesc”, reţin judecătorii. „În realitate, din toate dovezile existente ladosar rezultă că inculpatul a hotărât ca tot personalul să fie echipat cuechipament blue-navy, dar nu li s-a impus ca acest echipament să fieachiziţionat de la o anumită firmă (...)”, au conchis magistraţii militari.

Presupus prejudiciu de peste 400.000 de lei

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 2006-2007, Diaconițăar fi ordonat, în mod ilegal, ca un număr de 803 subordonaţi să-şiachiziţioneze prin mijloace financiare proprii articole de îmbrăcăminte şiîncălţăminte reprezentând uniforme militare, în condiţiile în care cadrelemilitare beneficiază în mod gratuit de astfel de echipamente. În acest context,inculpatul a favorizat trei firme care au confecţionat echipamentul militar şi,în schimb, a primit de la reprezentanţii acestor firme suma de 7.500 de lei şiarticole de îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare totală de 280 de lei”. Pede altă parte, „în cursul anului 2008, după începerea cercetărilor în prezentacauză penală, inculpatul a cerut unui subordonat să falsifice un înscris dinanul 2006, pe care l-a depus la dosarul cauzei, ca argument în favoarea sa”. Deasemenea, „în perioada 2004-2009, Diaconiţă Nicolae Corneliu a organizat şicondus mai multe deplasări în Marea Britanie şi Germania, obligându-i pe uniidintre subordonaţi să contribuie cu bani personali la cheltuielile sale dedeplasare, în condiţiile în care cheltuielile i-au fost decontate, potrivitlegii”. Vasile Doană reţine că Diaconiţă a creat un prejudiciu de 415.025,96lei, 24.028 euro şi 7.605 lire sterline.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-11-27

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Achitat în două dosare ale procurorului Vasile Doană. Fostul şef al ISU Dâmboviţa, Corneliu Diaconiţă, găsit nevinovat de TMTB şi pentru instigare la mărturie mincinoasă
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image