2019-03-19 08:08


Exclusiv. Craniul gasit pe malul Oltului nu se potriveste profilului Elodiei Ghinescu

 |  23:33
Exclusiv. Craniul gasit pe malul Oltului nu se potriveste profilului Elodiei Ghinescu

Elodia nu a fost găsită. Înschimb s-a găsit doar un craniu, aruncat de apele râului Olt, undeva înCovasna, la 40 de kilomeri de Braşov. Descoperirea a fost făcută la sfârşitullunii iunie, craniul, aflat într-o stare avansată de descompunere, fiindexpertizat. El aparţine unei femei cu vârsta de 35-40 de ani, dar lasuprapunerea proiecţiei sale pe fotografiile Elodiei Ghinescu, anchetatorii au înghiţitîn sec. Nu se potriveşte. Procurorii mai speră, însă, în analiza ADN. Ea va fifinalizată în cel puţin o lună. Până atunci, anchetatorii s-au ales cu încă uncaz de omor pe care trebuie să-l elucideze, întrucât acest craniu, dacă nu esteal Elodiei, aparţine cu siguranţă unei alte femei ucise.

Cu douăluni înainte de împlinirea a trei ani de la dispariţia misterioasă a avocateibraşovene Elodia Ghinescu, procurorii care instrumentează cazul, consideratunul de omor, au mai trecut încă o dată milimetric pe lângă şansa de a elucidasituaţia. Surse din cadrul echipei de ancheta au declarat, în exclusivitatepentru ziarul “Puterea”, că la sfârşitul lunii iunie a acestui an, un cetăţeana descoperit pe malul râului Olt, la limita judeţelor Braşov şi Covasna, uncraniu uman. A anunţat autorităţile, respectivul fragment al cadavrului fiindridicat de o echipă de criminalişti din cadrul IPJ Braşov şi supus uneiexpertize preliminare. Ulterior, criminaliştii au stabilit că respectivulcraniu aparţine unei femei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani, adicăexact parametrii vârstei Elodiei Ghinescu. A fost anunţată imediat conducereaSecţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângăÎnalta Curte de Casaţie şi Justitie, procurorii dispunând transportarea înregim de urgenţă a craniului la Bucureşti, unde a fost predat în custodiaInspectoratului General al Poliţiei Române – Institutul de Criminalistică.

Victima a fost lovită în cap

“Craniul se afla, la momentul găsirii lui, într-oavansată stare de descompunere, era total decalotat, pielea şi carnea fiinddeja putrezite.Am comparat datele primite de la Braşov cu noi expertizepentru a stabili vârsta probabilă a victimei. Într-adevăr, craniul aparţineunei persoane de sex feminin, cu vârsta de 35- 40 de ani”, ne-a declarat şefulSecţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, procurorul Marius Iacob. Acesta aprecizat că locul în care a fost găsit craniul se află la o distanţa de maximum40 de kilometri de oraşul Braşov, fapt ce a întărit suspiciunea ca descoperireasă aibă legătură cu dosarul privind dispariţia Elodiei Ghinescu. Vârsta depotrivea, zona, de asemenea, având în vedere şi faptul că indiciile ridicate dela faţa locului arată faptul că respectivul craniu a fost practic adus de apelerâului Olt, în urma inundaţiilor din zonă, în locul în care a fost găsit,nefiind depistate în respectivul perimetru şi alte părţi ale cadavruluivictimei. La o analiza mai atentă, criminaliştii IGPR au descoperit în parteasuperioară a craniului o leziune înfundată ce creează premisa ca victima să fisuferit înaintea decesului un traumatism cranio-cerebral ce putea fi produsprin lovirea cu sau de un corp dur.

Proiecţia nu se potriveşte cu fotografiile

“Am dispus o expertiză comparativă, respectiva fost comparat profilul craniului cu fotografiile numitei Ghinescu ElodiaMarilena. Expertiza a arătat că acest craniu nu se suprapune perfect pe proiecţianici uneia dintre aceste fotografii”, a mai precizat procurorul Marius Iacob.Acest fapt însă nu închide perfect cercul, întrucât există, chiar şi dacă numaila nivel pur teoretic, posibilitatea ca descompunerea craniului să fi cauzatmodificări de natură fizică a fragmentului cadaveric. Motiv pentru careprocurorii au dispus efectuarea unei expertize ADN, pentru a se stabili dacăacest craniu aparţine sau nu Elodiei Ghinescu. “În paralel se efectuează cercetăritehnico-ştiinţifice şi criminalistice pentru a se identifica victima. Craniulpoate fi sau nu al Elodiei Ghinescu, însă cu certitudine avem de-a face cu oinfracţiune de omor. În acest moment se efectuează cercetări încrucişate,craniul în cauza fiind comparat cu profilele fotografice ale aproape 500 depersoane de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani care se află înbaza de date a Inspectoratului General al Poliţiei Române ca fiind dispărute”.

Profilulgenetic al craniului va fi comparat cu profilul genetic al Elodiei Ghinescu,aflat deja la dosarul privind dispariţia avocatei. Dacă se dovedeşte a fi unul şiacelaşi profil, atunci cel mai răsunator caz de dispariţie din Româniaultimilor 20 de ani va fi elucidat.

Dispărutăde trei ani. Soţul, suspect de omor

AvocataElodia Marilena Ghinescu a disparut de la domiciliul conjugal din Braşov înnoaptea de 29 spre 30 august 2007, însă dispariţia a fost anunţată de soţulacesteia, poliţistul Cristian Cioacă, abia cinci zile mai târziu. Ulterior,locuinţa conjugală a fost percheziţionată de o echipă de criminalişti, fiind descoperitemai multe pete de sânge împraştiate prin baia, dormitorul şi holulapartamentului, dar şi în portbagajul autoturismului marca Peugeot 607 aparţinândpoliţistului. Cristian Cioacă a devenit suspectul numărul unu al acesteimisterioase dispariţii, fiind pus sub urmărire penală pentru omor calificat. DeşiCioacă a negat în permanenţă faptul că şi-a ucis soţia, cu ocazia testării cuaparatul poligraf, la întrebările relevante ale cauzei (dacă şi-a ucis soţia,dacă i-a segmentat cadavrul şi dacă i-a transportat cadavrul într-o locaţienecunoscută) răspunzând negativ, aparatul poligraf a indicat aceste răspunsurica fiind nesincere.

Misterul Elodiei

Ar putea fi primulcaz de condamnare pentru crimă, fără să se găsească şi cadavrul victimei

Autrecut trei ani de când anchetatorii adulmecă acest caz. Suspectul susţine încontinuare că este nevinovat. Mai mult, Cioacă a precizat în nenumărate rândurică Elodia trăieşte. Toate probele şi indiciile converg însă spre o ipotezăcontrarie.

CristianCioacă este urmărit penal pentru omor, dar procurorii nu au reuşit până acum să-lşi dovedească drept criminal. În septembrie 2007, când poliţistul a fost reţinut,instanţa Curţii de Apel Braşov a refuzat să emită pe numele său un mandat dearestare preventivă. Chiar dacă existau indicii temeinice, cum ar fi petele desânge din apartament şi din autoturism, comportamentul simulat la poligraf,lipsa de interes a acestuia de a o găsi, dar şi indicii care arată şi un prezumtivmobil al faptei nu i-au convins pe judecători. Potrivit anchetatorilor,Cristian Cioacă, în urma unei dispute conjugale cu soţia sa, legată de o relaţieextraconjugală a acesteia cu un ofiţer SPP, i-ar fi aplicat acesteia o loviturăcauzatoare de moarte. Adică a ucis-o accidental, după care, în loc să sepredea, a segmentat cadavrul şi l-a transportat într-un loc necunoscut.Ulterior, într-o râpă de lângă localitatea natală a Elodiei, Râşnov, procuroriiau descoperit mai multer obiecte din locuinţa soţilor Cioacă-Ghinescu, printrecare fotografii ale avocatei, obiecte ale copilului ei, dar şi o uniformă depoliţist şi o pereche de chiloţi de pe care a fost recoltat ADN-ul lui CristianCioacă. La faţa locului au fost găsiţi şi saci din plastic, din acelaşi lot cuunii găsiţi în portbagajul autoturismului suspectului, pe unii dintre ei fiinddescoperite pete minuscule de sânge despre care anchetatorii spun că ar aparţineElodiei Ghinescu. Magistraţii nu s-au lăsat însă convinşi. Chiar dacă acesteindicii ar putea conduce la ipoteza că Elodia este moartă şi că a fost ucisă deCioacă, în lipsa cadavrului aceste indicii nu se pot transforma în probe.

Procuroriiaşteaptă, însă, ca timpul să lucreze în favoarea lor. Mai sunt doi ani pânăcând familia poate cere unei instanţe civile să declare pe cale judecătoreascămoartea Elodiei Ghinescu. Dacă timp de cinci ani, persoana declarată dispărută,nu este găsită, ea poate fi declarată moartă pe cale judecătorească. Atunci, cucertificatul de deces eliberat de autorităţile statului, procurorii se potprezenta din nou în faţa instanţei, pentru a-l aresta pe Cioacă. Atunci aravea, alături de indiciile că acesta şi-a ucis soţia, şi proba juridică a morţiiavocatei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-02-18

Mai multe imagini:
Exclusiv. Craniul gasit pe malul Oltului nu se potriveste profilului Elodiei Ghinescu
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...