2017-01-25 03:24


EXCLUSIV. Liderul PDL Tulcea a garantat un împrumut cu acţiuni pe care nu le mai deţine

 |  19:23
EXCLUSIV. Liderul PDL Tulcea a garantat un împrumut cu acţiuni pe care nu le mai deţine

Preşedintele Casei Judeţene deAsigurări de Sănătate Tulcea, Anişoara Radu, care este şi consilier judeţeandin partea PDL şi vicepreşedintele PDL Tulcea, a luat un credit de la o bancă pecare l-a garantat cu 40 la sută din acţiunile unei firme. După împrumut,numărul acţiunilor deţinute de Anişoara Radu au scăzut de la 40 la sută la doar8 la sută. Astfel, în caz de nerambursare a creditului, banca nu are ceexecuta.

Anişoara Radu este preşedinteleCasei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Tulcea, este şi consilier judeţean,iar la ultimele alegeri a candidat din partea PDL pentru un post în CameraDeputaţilor, dar a pierdut. Soţul ei, Ricu Radu, este doar consilier local. Ceidoi fac mai multe afaceri, dintre care cea mai importantă este o fabrică demobilă operată prin intermediul firmei Narcisa Mob Design. În urmă cu patruani, soţii Radu au decis să investească în societatea Apartamentul SA, o firmăimobiliară din Tulcea. Ei au luat împrumut de la BCR şi au cumpărat prinintermediul firmei Narcisa Mob Design, 40% din acţiunile Apartamentul SA. Celălaltpachet important de acţiuni a fost cumpărat de omul de afaceri Teia Sponte, unuldintre oamenii de bază ai lui Becali. Ulterior cumpărării acţiunilor, cândpiaţa imobiliarelor era pe val, cele două tabere au început să-şi pună piediciuna-alteia declanşându-se un adevărat război pentru supremaţia firmeiApartamentul SA. Încercând să-i “sape groapa” lui Teia Sponte, familia Radunu a mai fost antentă la subterfugii. Prin majorări de capital succesive,declanşate de acţionarul majoritar Teia Sponte, familia Radu a devenitminoritară. Astfel, Teia Sponte a ajuns să deţină 85 la sută din acţiuni, întimp ce familia Radu, prin SC Narcisa Mob Design, doar 8 la sută. La scurt timpdupă alegeri, numele Anişoarei Radu a fost vehiculat pentru şefia FinanţelorPublice din Tulcea, ea fiind economist. Auzind acestea, Teia Sponte a decis sămute firma la Bucureşti şi să-i schimbe numele în Apartamentul Imob.

Banca are pe hârtie 40%, iar de recuperat, doar 8%

Verificând ieri în ArhivaElectronică de Garanţii Reale Mobiliare apare că “pentru garantarea obligaţiilorrezultate din contractul de credit 10/20174/2007, garantul împrumutat SC Narcisa Mob Design SRL constituie garanţie realămobiliară asupra unui număr de 24.104 acţiuni nominative înregistrate laregistrul acţionarilor în valoare totală de 60.300 lei reprezentând 40% dincapitalul social al SC Apartamentul SA Tulcea”. Surse din cadrul Consiliului JudeţeanTulcea ne-au declarat că cei doi soţi au luat, în anul 2007, de la BCR uncredit în valoare de 1.200.000 de lei scadent în 2012. În prezent, spunaceleaşi surse, cei doi soţi mai au de plătit 500.000 de lei, dar au mariîntârzieri la plata ratelor. Restanţele vordetermina banca să treacă la executări, numai că pachetul pus iniţial gaj s-adiminuat considerabil.

Cine-mparte, parte-şi face

Aceasta nu pare a fi singuraproblemă a preşedintei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Tulceaşi a soţului ei. Fabrica celor doi a concesionat un teren de la Consiliul Localdin Tulcea unde Radu Ricu este consilier. Terenul de 2.500 de metri pătraţi afost primit de firma soţilor Radu la jumătatea anului trecut prin bunăvoinţa ConsiliuluiLocal Tulcea. Colegii lui Ricu Radu au decis ca firma acestuia să plătească ochirie modică, de numai 290 de euro/lună pentru a ocuparespectivul teren situat pe strada Barajului numărul 4 din Tulcea. Surse din ConsiliulJudeţean Tulcea ne-au declarat că DNA verifică legalitatea acestei operaţiuni încondiţiile în care firma avea datorii la bugetul local şi îl suspectează peRicu Radu de trafic de influenţă.

Conform datelor de la MinisterulFinanţelor, Narcisa Mob Design Tulcea a avut, în anul 2009, o cifră de afacerinetă de 4.617.762 lei, datorii de 5.770.834 lei şi o pierdere netă de 77.918lei.

Cealaltă firmă pe care o deţin soţiiRadu, Easy Credit SRL, se ocupă cu intermedieri financiare, exclusiv activităţide asigurări şi fonduri de pensii. Conform datelor de la Ministerul Finanţelor,firma a avut în 2009 o cifră de afaceri totală de 137.434 de lei şi cheltuielitotale 38.784 de lei şi un profit de 96.582 de lei.

Neconcordanţe îndeclararea averii

Îndeclaraţiile de avere depuse de cei doi apar neconcordanţe în ceea ce priveşteterenurile deţinute. Astfel, Anişoara Radu declară în anul 2009 că deţine douăterenuri agricole în Cataloi şi Somova în suprafaţă totală de 2,3 hectare careau fost cumpărate în 2006. Ei bine, consilierul local Ricu Radu a uitat sătreacă aceste terenuri în declaraţia de avere din anul 2008. De asemenea, ceidoi soţi nu mai ştiu câte case şi ce fel de case deţin. Astfel, Anişoara spunecă are 3 apartamente şi o casă de locuit, în timp ce soţul spune că are doartrei case de locuit. O altă neconcordanţă o reprezintă numărul şi valoareaconturilor din bănci. Astfel, Anişoara Radu spune că are doar două conturi înbănci - unul de 70.000 de lei, iar celălalt de 45.000 de euro, deschise în2008, în timp ce soţul spune că are trei conturi deschise toate în 2008 - unul la Bancpost de 325.000 de lei, unul laVolksbank de 60.000 de euro şi încă unul la Bancpost de 250.000 de lei. Maimult, Anişoara Radu spune că a împrumutat firma Narcisa Mob Design cu suma de206.759 lei. Nici l-a capitolul împrumuturi nu s-au înţeles ce să declare dinmoment ce unul spune că a luat împrumut în euro, iar altul spune că a luat înfranci elveţieni. În ultima declaraţie de avere depusă de Anişoara Radu pe 5noiembrie 2010, a dispărut un teren agricol care nu apare nici la bunurivândute, mai deţine o casă şi două apartamente, două depozite bancare unul de100.000 de lei deschis în 2009 şi unul de 40.000 de euro deschis în 2008, şidouă credite - unul luat în 2009 şi scadent în 2019 în valoare de 25.000, darnu este menţionată moneda şi unul de 45.000, luat în 2007 şi scadent în 2017,de asemenea, fără să fie menţionată moneda.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image