2017-01-21 04:16

EVENIMENT


EXCLUSIV. Prietenul chestorului Pătraşcu urma să fie “uns” la şefia Direcţiei de Logistică din MAI. Generalii implicaţi în dosarul “Jandarmeria” au acţionat ca o grupare de crimă organizată

 |  19:37
EXCLUSIV. Prietenul chestorului Pătraşcu urma să fie “uns” la şefia Direcţiei de Logistică din MAI. Generalii implicaţi în dosarul “Jandarmeria” au acţionat ca o grupare de crimă organizată

Fals, trafic deinfluenţă, invocarea unor ordine verbale ale ministrului de interne şicumetrie. Acestea sunt ingredientele dosarului privind angajările abuzive laJandarmerie care au făcut ca mai multe capete din MAI să cadă. În spateleacestei afaceri, la prima vedere una banală, deşi penală, stătea una cu adevăratimportantă. Unul dintre civilii încadraţi, prin încălcarea legislaţiei, lapresiunile fostului secretar general al ministerului, Adrian Pătraşcu, urma ca,în cursul acestei luni, să fie promovat în cadrul Direcţiei Logistice, adicăstructura care se ocupă, printre altele, cu administrarea patrimoniuluiimobiliar, asigurare tehnică cu mijloace de mobilitate, armament şi tehnicăspecială. În doar cinci zile de când a tras sforile pentru a fi încadrat înMAI, civilul în cauză a primit gradul profesional de comisar şi a devenit şefulServiciului Sistematizări al Poliţiei Rutiere pe ţară.

Mecasnismul desfăşurăriievenimentelor care au culminat, la începutul acestei săptămâni, cu destituirea şefilorJandarmeriei Române, dar şi a unor căpetenii ale Ministerului de Interne esteunul tipic mafiot. Personajul central al poveştii este un anume Cornel Faris, învârstă de 44 de ani, un prosper om de afaceri din Bragadiru. Faris este acţionarîn societatea Berlin Com SRL, care deţine afaceri în domeniul transporturilor şial extracţiei, printre care şi o balastieră. O altă calitate a lui Cornel Fariseste aceea că îl are drept bun prieten pe chestorul Adrian Pătraşcu, proaspătdemis de la conducerea Direcţiei de Resurse Umane din Ministerul Administraţieişi Internelor.

Surse judiciare dincadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au precizat,pentru ziarul “Puterea” că, în urma investigaţiilor derulate în dosarul“Jandarmeria”, anchetatorii au constatat că Cornel Faris a lucrat ca şofer pânăîn anul 2000 la Clubul Sportiv Dinamo, care aparţine tot de Ministerul deInterne. Aspiraţiile lui de a ocupa funcţii importante în minister s-aumanifestat încă de la acea vreme, Faris dorind cu orice preţ să acceadă încorpul ofiţerilor. Chiar dacă nu absolvise încă studiile liceale, respectiv nuobţinuse încă diploma de bacalaureat, Faris s-a înscris la o facultateparticulară din cadrul Universităţii „Gheorghe Cristea“, pe care a absolvit-o.După absolvire, a fost făcut ofiţer, primind gradul de căpitan şi a fosttransferat la Serviciul de Gospodărire din cadrul Clubului Dinamo. Între anii2001 şi 2002, Cornel Faris este avansat, la excepţional, de două ori, prima datăîn gradul de maior, iar a doua oară în cel de locotenent-colonel. Anchetatoriimai subliniază faptul că, în cursul anului 2002, a izbucnit megascandalul legatde diplomele false de absolvire la Ministerul de Interne, însuşi Cornel Farisfiind cercetat penal pentru că la dosarul său de cadre ar fi fost găsită odiplomă falsă de bacalaureat. Nu a apucat să fie condamnat, întrucât, întretimp, intervenise termenul de prescripţie a faptei.

Scandalul dimplomelorfalse

În urma acestuiscandal, Faris demisionează din Ministetul de Interne, pleacă de la ClubulDinamo şi se apucă de afaceri. Una dintre activităţile economice ale acestuia,pe lângă afacerile firmei Berlin Com SRL, este şi restaurantul “La Jupânu’”,din Bragadiru, pe care îl şi patronează. Odată revenit în civilie, omul deafaceri absolvă, în sfârşit, liceul, obţine diploma de bacalaureat şi se înscriela a doua facultate, cu profil economic, pe care o absolvă în cursul anului2006. Anchetatorii mai susţin că, din informaţiile existente la dosar, reiese cărelaţia lui Cornel Faris cu chestorul Adrian Pătraşcu devenise atât de strânsă,încât primul l-a ajuta efectiv pe al doilea să-şi construiască o casă laBragadiru.

Aspiraţiile lui Fariserau însă unele mai înalte. El ţintea un post gras în Ministerul Administraţieişi Internelor, mai ales că prietenul său Pătraşcu deţinea deja funcţia dedirector al Direcţiei Management Resurse Umane. Postul vizat de acesta era,nici mai mult, nici mai puţin, decât scaunul de director al Direcţiei Logisticea Ministerului de Interne. Această structură este unitatea de specialitate aAparatului Central al Ministerului Administraţiei şi Internelor care asigurăelaborarea şi implementarea unitară a strategiilor, politicilor şiprocedurilor în domeniul logistic şi care funcţionează în coordonareasecretarului general al ministerului. Direcţia Logistică are competenţegenerale pentru coordonarea, îndrumarea şi controlul activităţilor desfăşurate încadrul principalelor sectoare logistice - planificare, metodologie şi pregătirelogistică, intendenţă şi administrarea patrimoniului imobiliar, asiguraretehnică cu mijloace de mobilitate, armament şi tehnică specială, dezvoltaretehnică şi standardizare, dar şi controlul calităţii în construcţii şi protecţiamediului. Şeful ierarhic superior al acestei structuri era nimeni altul decâtchestorul Cristian Baci, secretarul general al MAI şi bun prieten, la rândul său,cu chestorul Adrian Pătraşcu, ambii prieteni cu comisarul şef Valentin Opriţescu,director al Direcţiei Financiare din Minister.Toţi aceşti trei ofiţeri superiori au elaborat planul de aducere a luiCornel Faris în minister.

Prietenia e maipresus de lege

Adrian Pătraşcu afost cel care a făcut “cărţile”, respectiv l-a contactat telefonic pe generalulOlimpiodor Antonescu, şeful Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, căruiai-a comunicat că este ordin de la ministrul de interne să se deblocheze treiposturi pentru încadrarea din sursă externă a unor persoane. Deşi solicitareaera una în afara legii, întrucât Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2009interzicea cu desăvârşire încadrarea din sursă externă, generalul Antonescu nua pus prea multe întrebări. Deh, ordinul nu se discută. Cele trei persoanepentru care conducerea Jandarmeriei a încălcat legea sunt Cornel Faris, prietenal chestorului Adrain Pătraşcu, Laurenţiu Moroianu, viitorul ginere al luiCornel Faris, şi Alexandru Ştefan, fiul unui medic din Bragadiru, bun prietencu Cornel Faris. În doar cinci zile de la convorbirea telefonică purtată de Pătraşcucu Olimpiodor Antonescu, conducerea Jandarmeriei a cerut oficial conducerii MAIdeblocarea celor trei posturi, dintre care două de execuţie şi unul deconducere, şi a întocmit dosarele candidaţilor. Avizul a fost semnat, cuapostilă, în numele ministrului de interne, de către secretarul generalCristian Baci. După care Jandarmeria a organizat examenul de încadrare din sursăexternă, i-a admis pe cei trei şi i-a numit pe funcţii. Toate cu încălcarealegii penale. Efectiv de aceste proceduri s-a ocupat prim-adjunctul comandantuluiJandarmeriei Române, chestorul Nicolae Rugină. La ordinul lui OlimpiodorAntonescu, Nicolae Rugină a constituit Comisia de Examinare pe care el însuşi aprezidat-o. Acesta a înregistrat şi aprobat, cu complicitatea coloneluluiMarian Grigoroaia (şeful direcţiei de resurse umane a Jandarmeriei), dosarelede candidaţi, cu toate că lipseau documente importante, printre carecertificatul de testare prihologică, documente medicale sau alte acteimportante. Falsul era evident.

În aceeaşi zi încadrat,transferat şi uns şef în Poliţia Rutieră

Examenul a fost luatfără probleme de cei trei. În aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2010, generalulOlimpiodor Antonescu emite ordinul de numire pe funcţie pentru fiecare candidatadmis. Ştefan Alexandru a fost încadrat pe o funcţie de execuţie în cadrulInspectoratului Judeţean de Jandarmi Brăila, în timp ce viitorul ginere al luiCornel Faris, Laurenţiu Moroianu, a fost încadrat la Brigada Specială deIntervenţii din cadrul Jandarmeriei Municipiului Bucureşti. Cornel Faris a fostîncadrat cu gradul de locotenent-colonel şi numit în funcţia de şef al DirecţieiFinanciare a Jandarmeriei Române, funcţie aferentă gradului de general debrigadă. Anchetatorii nu exclud ca această funcţie să fi fost, scriptic, ocupatăde Faris ca urmare a intervenţiilor comisarului-şef Valentin Opriţescu, celcare conducea Direcţia Financiară din MAI. Faris, Moroianu şi Ştefan nu aulucrat nici măcar 24 de ore la Jandarmerie, întrucât, în cursul aceleiaşi zile,secretarul general al MAI, Cristian Baci, emite ordine de transfer ale celortrei la Poliţie. Laurenţiu Moroianu şi Ştefan Alexandru, ambii de profesie jurişti,au fost transferaţi în cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor aleSectoarelor 2 şi 3 ale Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Înceea ce-l priveşte pe Cornel Faris, ordinul lui Cristian Baci a fost unulincredibil, anume de transfer la Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrulInspectoratului General al Poliţiei şi de numire a acestuia, cu gradulprofesional de comisar de poliţie, în funcţia de şef al Serviciului Sistematizărial structurii în cauză. La toate aceste fapte au participat Baci, Pătraşcu, darşi comisarul-şef Constantin Stoleru, din cadrul Direcţiei Management ResurseUmane. Potrivit procurorilor, pentru Faris au început abia atunci să se tragăsforile cele mari şi anume că acesta urma să fie numit, în cursul luniiianuarie, în funcţia vizată, respectiv aceea de director al Direcţiei Logisticea MAI.

Pe Pătraşcu îl aşteaptăşi o anchetă a DNA

Procurorii careinstrumentează acest dosar scandalos susţin că, în timpul cercetărilor, aurezultat mai multe fapte. Una dintre acestea a făcut obiectul unei sesizări înaintatede către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentruverificarea chestorului Adrian Pătraşcu. Asta deoarece procurorii au constatatcă Adrian Pătraşcu utilizează un autoturism Volkswagen Touareg, în leasing, înmatriculatpe numele societăţii Berlin Com SRL, aparţinând lui Cornel Faris. Deocamdată,chestorul Adrian Pătraşcu a fost destituit de la conducerea DirecţieiManagement Resurse Umane şi pus la dispoziţia ministrului, împotriva sa fiind începutăurmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Aceeaşisoartă a avut-o şi chestorul Cristian Baci, secretar general al MAI, şicomisarul-şef Valentin Opriţescu, dar şi Constantin Stoleru. GeneralulOlimpiodor Antonescu a fost destituit de la conducerea Jandarmeriei Române şieste urmărit penal pentru neglijenţă în serviciu. Adjunctul său, Nicolae Rugină,a fost destituit şi este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz înserviciu contra intereselor publice, iar colonelul Marian Grigoroaia pentrucomplicitate la fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselorpublice.

Cercetările vor fiextinse şi la Direcţia Medicală a Ministerului de Interne

Ancheta nu se opreşteaici. Procurorii vor extinde cercetările şi la Direcţia Medicală a MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor. Surse judiciare afirmă că angajaţii acesteistructuri au întocmit fişele medicale ale celor trei candidaţi abia la câtevazile după ce aceştia absolviseră concursul de încadrare organizat deJandarmeria Română. Mai mult, pentru că Cornel Faris deţinea un certificatmedical în care i se constata un grad de handicap, fiind declarat, astfel,inapt pentru serviciul militar, Direcţia Medicală a anulat gradul de handicapdin fişă chiar a doua zi după ce acesta a susţinut concursul de încadrare înJandarmerie. În urma anchetei, Cornel Faris a fost destituit din funcţia deconducere pe care a ocupat-o la Poliţia Rutieră şi a fost pus la dispoziţiaministrului într-un post în cadrul Oficiului pentru Protecţia Martorilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

COMAN
21 Ian 2011

poli?aii sunt ni?te criminali.
COMAN
22 Ian 2011

NU ARE NIMENI CURAJ S? SCRIE AICI? DAC? V? ESTE TEAM? DE ASTFEL DE BAGABON?I-PANARAME V? MERITA?I SOARTA.

Adauga un comentariu

Random image