2017-01-18 12:04

EVENIMENT


Explodează Valea Jiului. Liderul sindical de la Mina Livezeni avertizează asupra riscului unei noi mineriade

 |  19:43
Explodează Valea Jiului. Liderul sindical de la Mina Livezeni avertizează asupra riscului unei noi mineriade
Maimulţi lideri sindicali au declarat, după întâlnirea cu delegaţia FonduluiMonetar Internaţional, că Valea Jiului poate exploda în câteva zile din cauzaimposibilităţii plăţii salariilor, fiind posibilă o nouă mineriadă în cazul încare Guvernul nu intervine urgent.

Liderulsindical de la Mina Livezeni, Adrian Jurcă, a declarat ieri, după întâlnirea cuFMI, că sindicaliştii au prezentat problemele atât din minerit, cât şi din altecompanii cu capital de stat şi au cerut atât Fondului, cât şi Băncii Mondialesă solicite Guvernului să intervină urgent în aceste sectoare. "Amexplicat FMI că avem nevoie urgentă de un plan social de restructurare şi dereorganizare în Valea Jiului, este nevoie de intervenţia urgentă a Guvernuluiîn problema Văii Jiului prin înfiinţarea celor două companii energetice dincare să facă parte şi Compania Naţională a Huilei (CNH)", a declaratAdrian Jurcă.

„Situaţiefoarte critică”

Liderulsindical a subliniat că, din 3 ianuarie, CNH funcţionează fără subvenţie şitoată producţia vândută acoperă doar 80% din plata salariilor. "Suntemîntr-o situaţie foarte critică, Executivul nu-şi mai poate permite ca celelalteguverne să împingă problema Văii Jiului până la alegeri şi după alegeri săvedem ce facem", a mai spus Adrian Jurcă. Liderul sindical a precizat căFMI este de acord cu aproximativ toate solicitările sindicatelor şi va cereGuvernului să ia măsuri urgente. "Este o problemă foarte urgentă, ValeaJiului poate exploda în câteva zile din cauza imposibilităţii plăţii salariilor,nu vreau să mă gândesc ce vor face 8.700 de oameni dacă nu-şi vor primisalariile. Este posibilă o nouă mineriadă", a spus Jurcă.

Aritonvrea să sprijine mineritul

Ministruleconomiei, Ion Ariton, a declarat că joi va avea loc a întâlnire la care vorparticipa ministrul muncii, Ioan Botiş, şi ministrul de finanţe, GheorgheIalomiţianu, în cadrul căreia se va lua o decizie cu privire la restructurareaminelor.

Ela spus că nu vrea ca acest sector să dispară, precizând că doreşte sprijinireamineritului şi crearea de locuri de muncă în zonă. "Joi, vom avea o nouăîntâlnire cu conducerea (CNH - n.r.) şi sindicatele pentru a lua o deciziefinală în legătură cu ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, deci curestructurarea pe care am început-o şi vrem să o finalizăm pentru a da unmoment de linişte şi de echilibru celor care lucrează în sistem, în minerit.Aşa cum am mai declarat, nu vrem ca acest sector să dispară, dimpotrivă, vremsă sprijinim mineritul, şi ne dorim crearea cât mai multor locuri de muncă în aceastăzonă şi, bineînţeles, dacă va fi nevoie, la un moment dat, şi de soluţiialternative", a spus Ariton. "Ne dorim să creăm condiţii de muncămult mai bune în mină", a mai spus Ariton.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image