2017-01-20 22:19

EVENIMENT


Finlanda ne dă aripi

 |  19:50
Finlanda ne dă aripi

Şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Marian Tutilescu, consideră că România are 80-90 la sută şanse să adere la spaţiul Schengen în trepte, în 2012, apreciind că Olanda şi-ar putea schimba poziţia după raportul pe justiţie al CE din februarie.

Marian Tutilescu a declarat, la RFI, că rămâne optimist şi că speră că Olanda îşi va „flexibiliza“ poziţia după raportul de monitorizare pe justiţie. „Raportul MCV din vara aceasta a fost interpretat diferit, pentru că există o notă de subiectivism. Olanda consideră că nu sunt progrese suficiente, spre deosebire de celelalte state membre, care consideră că sunt progrese clare, evidente şi ireversibile. Fiind vorba despre acest subiectivism, credem noi că următorul raport ar putea să-i convingă să-şi flexibilizeze poziţia şi să înţeleagă într-adevăr că este un progres evident, ireversibil“, a spus şeful Departamentului Schengen.

Finlanda a sugerat că este dispusă să accepte varianta de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în două etape, pe parcursul anului 2012 - graniţele aeriene şi maritime în martie, în timp ce chestiunea graniţelor terestre ar urma să fie discutată în iulie.

În schimb, Olanda nu îşi va schimba poziţia pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului olandez de Interne, relatează radioul naţional bulgar. Guvernul olandez a insistat mereu că obligatorie este înregistrarea de rezultate în combaterea corupţiei şi crimei organizate, a spus purtătorul de cuvânt, precizând că, din moment ce raportul CE din vară nu a fost atât de bun, Parlamentul olandez nu poate susţine aderarea în acest moment. El a reiterat că guvernul olandez este de acord că cele două state au îndeplinit toate criteriile tehnice, dar sunt necesari paşi mai fermi în combaterea corupţiei şi crimei organizate.

În opinia lui Marian Tutilescu, sunt aproape 90 la sută şanse ca România să intre în spaţiul Schengen în etape, anul viitor. „Sunt şanse foarte mari, undeva la 80-90 la sută şanse, în opinia mea. În trepte“, estimează şeful Departamentului Schengen. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image