2017-01-16 13:08

EVENIMENT


Fiscul verifică profiturile transferate în offshore-uri de marii corporatişti. ANAF ştie despre formele legale de evaziune fiscală

 |  18:39
Fiscul verifică profiturile transferate în offshore-uri de marii corporatişti. ANAF ştie despre formele legale de evaziune fiscală
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) verificămodul în care multinaţionalele şi marii corporatişti au transferat înparadisurile fiscale, în numai doi ani, 741.233.151 de euro. Sunt analizate aşa-numiteleoperaţiuni cu preţuri de transfer, preferate de multinaţionale cu filiale înstrăinătate, cu cel mai mare risc în evoluţia evaziunii fiscale, despre carecotidianul „Puterea” a scris în ediţia de miercuri, 20 iulie 2011. Cei vizaţisunt beneficiarii operaţiunilor cu produse petroliere, cu energie şiconsultanţă.

Dragoş Bogdan, vicepreşedintele ANAF, ne-a declarat căfluxurile financiare, care au luat calea offshore-urilor, sunt în atenţia uneidirecţii special înfiinţate, cu birouri în toată ţara, şi că, în prezent, se verificălegalitatea transferurilor bancare. „În aceastăperioadă se desfaşoară inspecţii fiscale de anvergură a dosarului preţurilor detransfer în domenii cu risc fiscal mare şi foarte mare cum ar fi operaţiunilederulate cu produse energetice - produse petroliere şi energie electrică precumşi în cazul operaţiunilor de perfecţionare activă. Iniţierea inspecţiilorfiscale şi selectarea contribuabililor se efectuează doar în baza unei analizede risc riguroase, pe domenii de activitate pentru stabilirea riscului fiscalaferent privind preţurile de transfer”, ne-a declarat Dragoş Bogdan.

În cazul în care există suspiciuni că s-a produsevaziune fiscală, prin interpunerea societăţilor afiliate, circuitele fiscalese pot verifica pe 5 ani. “Legislaţia fiscală prevede termenul de prescripţiede 5 ani, astfel încât se analizează documentele financiar contabile dinultimii 5 ani fiscali ale contribuabililor vizaţi pentru verificări în domeniulpreţurilor de transfer (inclusiv anul 2006)”, a mai subliniat vicepreşedinteleANAF.

Controlul Fiscului se realizează prin analiza uneibaze de date, aflate la dispoziţiainspectorilor, ce permite analiza prin comparaţie a profiturilor companiilorverificate. “ANAF a achiziţionat o bază de date ce conţine informaţii publicedespre companii din întreaga lume atât din zona industrială, cât şi companiibancare sau de asigurări. Avem astfel o privire de ansamblu despre organizareacompaniilor multinaţionale, inclusiv relaţiile de afiliere. Baza de date oferăinformaţii sub forma de rapoarte standardizate care facilitează analiza şicompararea profiturilor companiilor verificate”, a completat Dragoş Bogdan,vicepreşedintele ANAF.

FOTO: Ziarul Financiar


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image