2017-01-18 15:02

EVENIMENT


Fitch: România poate adera la euro în 2015, doar dacă va face reforme suplimentare

 |  17:43
Fitch: România poate adera la euro în 2015, doar dacă va face reforme suplimentare

Adoptarea monedeieuro în 2015 de către România este o ţintă optimistă, în condiţiile în carerămân unele deficienţe structurale importante şi sunt necesare reforme suplimentare,a declarat pentru NewsIn directorul în cadrul grupului Fitch, Douglas Renwick.

"Fitchvede 2015 ca pe o ţintă optimistă. Criza careare locîn zona eurosubliniază necesitatea unei gestionări fiscale solide în ţările din aceastăzonă. Vedem, de asemenea, ca vitală în uniunea monetară, flexibilitateaeconomică, în special pentru economiile convergente. România a înregistratprogrese în aceste domenii în cadrul programului cu FMI. Cu toate acestea, înopinia noastră, rămân unele deficienţe structurale importante şisuntnecesare reforme suplimentare. Aderarea lazona euro oferă o ancorăpolitică pentru autorităţile româneşti şi, prin urmare, este utilă", aspus Douglas Renwick.

Reprezentantulagenţiei de rating susţine că măsurile luate de autorităţi şi revenireaeconomică ar putea duce la o îmbunătăţire a ratingului de ţară, fără a precizacând ar putea avea loc aceasta.

"Înceea ce priveşte ratingul, continuarea consolidării, reformele şi o revenireeconomică mai puternicăar putea pune o presiune ascendentăasupraratingului«BB+» acordat României", a mai spus Douglas Renwick.

Româniaeste evaluată de către S&P cu un rating “BB+”, cel mai înalt nivel dinclasa speculativă (junk), iar perspectiva este negativă. Moody’s InvestorsService este singura agenţie ce acordă încă rating investiţional României,cotată la “Baa3”, în timp ce ratingul acordat de Fitch este “BB+”.

Fostul comisar european Leonard Orban declara,recent, că România nu îndeplineşte în prezent majoritatea criteriilor deaderare la zona euro. "Suntem destul de departe în anumite zone. Dincolode criteriile tehnice, cred că cel mai important criteriu este cel alconvergenţei reale şi aici lucrurile trebuie îmbunătăţite semnificativ. Estevorba despre continuarea reformelor structurale - lucru esenţial dacă dorim nunumai aderarea la zona euro, dar inclusiv modernizarea profundă, aşezarea pebaze puternic competitive a economiei româneşti", a spus Leonard Orban.Acesta a adăugat cădecizia de a stabili ca obiectiv aderarea la Zona Euroîn anul 2015 a avut la bază necesitatea continuării reformelor. El a subliniat că, în cele dinurmă,este în interesul tuturor ca "aceste reforme să continue, chiardacă obiectivul 2015 va fi dificil de atins". "Dacă nu creştemcompetitivitatea, convergenţa reală, până la urmă noi vom avea de suferit.Fiecare cetăţean al României va fi afectat de lipsa sau de încetinirea acestorreforme structurale", a mai spus Leonard Orban.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image