2018-12-15 14:16


Boc nu dă nici cu voie de la FMI

 |  20:59
Boc nu dă nici cu voie de la FMI

Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a aruncat, ieri, mărul discordiei în Coaliţie, anunţând că este posibilă o creştere a salariilor bugetarilor până la sfârşitul acestui an. La mai puţin de o oră după declaraţia sa, liderii Coaliţiei guvernamentale s-au reunit pentru discuţii pe această temă, după care a urmat un şir de declaraţii contradictorii. Deşi unii au propus ca majorarea salariilor să se facă de la 1 octombrie 2011, premierul Emil Boc a afirmat, răspicat, că nu se pune problema creşterii salariilor înainte de 2012.  Analiştii financiari consideră că, momentan, orice creştere generală de salarii ar fi o greşeală de neiertat.

„Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creşterea (salariilor bugetarilor - n.r.) sau la momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înţelept, nici din partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment care va fi decizia. Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public”, a spus Jeffrey Franks, la finalul misiunii de evaluare FMI-CE-Banca Mondială. El a arătat că veniturile fiscale sunt în concordanţă cu nivelurile anticipate, în timp ce cheltuielile au fost menţinute sub control strâns, datorită eforturilor continue de raţionalizare şi reducerii numărului de angajaţi. „Aceste eforturi ar putea crea spaţiu pentru o modestă recuperare a salariilor în lunile ce urmează”, a subliniat Franks. 

La scurt timp, liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a anunţat că liderii Coaliţiei au decis, în şedinţa de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, fiind luat în discuţie un procent de 5%. Declaraţia lui Pambuccian a fost infirmată, imediat, de premierul Boc.

Boc: Recuperarea salarială, din ianuarie 2012 

„Legat de eventuala majorare a salariilor începând din luna octombrie, nu a fost o asemenea discuţie în cadrul Coaliţiei. Obiectivul nostru este ca de la 1 ianuarie să începem recuperarea salarială, dar aceasta depinde de creştere economică, de încadrarea în plafonul pentru banii alocaţi pentru 2012 şi aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012”, a declarat premierul Emil Boc după şedinţa BPN al PDL.   

Şi purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a subliniat că nu se pune problema creşterii salariilor bugetarilor de la 1 octombrie. „Astăzi, la Coaliţie, nu a existat o astfel de discuţie şi, doi, nu există această intenţie (de majorare a salariilor de la 1 octombrie - n.r.), pentru că raportarea responsabilă la exerciţiul bugetar ne face să nu cedăm. Eventual, această discuţie va fi reluată după 1 ianuarie”, a spus Voinescu.

Blănculescu: Creşterea nediferenţiată a salariilor ar fi o greşeală de neiertat

Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că o creştere generală a salariilor în acest moment ar fi o foarte mare greşeală. „Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi practic o acţiune împotriva curentului mondial, o deschidere a cutiei Pandorei. Pe de o parte, vom inflama inflaţia, pe de alta, vom dezechilibra spaţiul macroeconomic. Discutăm despre o economie care hibernează. Când hibernezi, reuşeşti să supravieţuieşti reducând funcţiile vitale la minim. Asta facem noi acum. Nu putem stresa organismul care deja are toate resurse împărţite la limită. Când vii cu o măsură necorespunzătoare ca asta, nu faci decât să strici puţinul bine pe care l-ai făcut”, ne-a declarat Blănculescu. În opinia sa, „salarizarea bugetară nu poate să scadă sau să crească în mod uniform pentru toată lumea. Trebuie să scadă unele componente şi să crească altele. Practic, trebuie să institui sistemul diferenţiat de salarii din mediul privat şi să-l aplici la mediul public. Dar mai ales, şi asta este foarte important, trebuie să scăpăm de acele 300.000 de posturi bugetare redundante”, a mai spus analistul. 

Pogonaru: Nu poţi să dai înapoi la bugetari şi să nu ajuţi  mediul de afaceri

„Ceea ce mi se pare anormal este că, odată cu venirea anului electoral, s-a început repararea «stricăciunilor» aduse sistemului bugetar, fără nici un fel de menţiune asupra mediului de afaceri. Ar trebui să dea şi drumul la TVA, să dea ceva înapoi afaceriştilor”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru. Referitor la  creşterea   salariilor, acesta a menţionat că „este stupid să tot vorbeşti despre management şi despre criterii de performanţă şi apoi să dai la toată lumea la fel”. Mai mult, acesta a avertizat şi asupra dezechilibrelor ce vor urma după o astfel de măsură. „Crescând salariile bugetarilor, creşti consumul şi stimulezi şi economia. Singura problemă este că în acel moment se acţionează asupra unui echilibru foarte fragil. Eu menţin ideea că salariile ar trebui crescute doar pe baza unor criterii de performaţă foarte clare”.

Liviu Voinea: În România nu s-a întâmplat nici un fel de reformă

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, consideră că, de fapt, în România nu s-a întâmplat nici un fel de reformă. „În cazul creşterii salariilor bugetarilor ne punem o întrebare elementară: care a fost reforma în România? Dacă toată reforma a constat în creşterea TVA şi tăierea salariilor, ce ne mai rămâne după aducerea salariilor la nivelul anterior? Practic, ne-am jucat de fapt cu inflaţia, respectiv am mâncat inflaţia din salariile reale şi am câştigat timp în care s-au folosit banii de la FMI. Ne-am împrumutat şi ni s-a triplat datoria publică în acest interval. Chiar dacă vor reveni salariile bugetarilor la nivelul dinaintea tăierilor din 2010, una era să ai 10 milioane de lei vechi în 2010 şi alta este să ai 10 milioane de lei vechi în 2012. Sunt aceiaşi bani, dar între timp inflaţia a fost de 15% adunată pe doi ani”, a precizat Voinea.

Hossu: Statul poate creşte salariile şi fără disponibilizări

 „Ce am înţeles eu este că vor întreprinde două creşteri în 2012 care cumulează 12%, în condiţia în care inflaţia pe 2010-2011 este de 14%. Practic, ei nici măcar nu acoperă inflaţia”, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pentru ziarul „Puterea”. Referitor la cei aproximativ 300.000 de bugetari ce ar trebui diponibilizaţi, acesta a spus că „statul, dacă este responsabil, poate creşte salariile şi fără disponibilizări. Noi, momentan, colectăm doar 33% la bugetul de stat. Până şi bulgarii colectează 39%. Trebuie în mod imperativ să creştem gradul de colectare şi să oprim diversele tipuri de evaziune fiscală. Datul afară nu ajută cu nimic. Aici se vede capacitatea managerială slabă a guvernării”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-13

Mai multe imagini:
Boc nu dă nici cu voie de la FMI
zoom
Boc nu dă nici cu voie de la FMI
zoom
Boc nu dă nici cu voie de la FMI
zoom

Boc nu dă nici cu voie de la FMI
zoom
Boc nu dă nici cu voie de la FMI
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...