2017-01-25 01:25


FMI: Criza euro va încetini creşterea economiei mondiale

 |  20:24
FMI: Criza euro va încetini creşterea economiei mondiale

Riscurile la adresa stabilităţii financiare mondiale „au crescut, în ciuda măsurilor adoptate pentru ţinerea sub control a crizei datoriilor din zona euro şi a problemelor din sistemul bancar”, se arată în Raportul de Stabilitate Financiară Globală publicat ieri de FMI.

Băncile europene reduc creditarea pentru a-şi majora rezervele de capital, ceea ce va afecta probabil economiile din Europa Centrală şi de Est, care depind semnificativ de împrumuturile de la băncile europene, a avertizat FMI. Reducerea creditării va încetini creşterea în multe economii din Asia, susţine FMI. Totuşi, impactul asupra Chinei va fi modest, FMI estimând o creştere de 8,2% a economiei chineze în acest an, faţă de 9% prognoza anterioară

O recesiune în Europa va încetini creşterea economiei mondiale în acest an, a estimat FMI, cerând liderilor din întreaga lume să se concentreze mai mult pe stimularea creşterii decât pe reducerile bugetare.

FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, din cauza efectelor crizei datoriilor din zona euro. În 2012, economia mondială va înregistra o creştere de 3,25%, mai lentă decât un avans de 4% estimat de FMI în septembrie 2011.

Economia zonei euro ar putea intra într-o recesiune uşoară şi se va contracta în acest an cu 0,5%, faţă de un avans de 1,1% cât estima în septembrie FMI. În schimb, recesiunea din Europa va avea un impact modest asupra economiei Statelor Unite, care va înregistra o creştere de 1,8% în 2012, la fel ca în precedenta prognoză a FMI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image