2018-12-14 14:24


Fost adjunct al şefului Poliției Brăila, reţinut pentru abuz în serviciu

 |  11:55
Fost adjunct al şefului Poliției Brăila, reţinut pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA Galați au dispus reţinerea lui Petru-Mihăiță Coadă, adjunct al şefului Poliției municipiului Brăila la data faptelor, el fiind acuzat pentru favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Acesta va fi prezentat, marți, Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii DNA au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de George-Viorel Ghelase și Virginel Sasu, agenți de poliție la Biroul de Ordine Publică la data faptelor. Cei doi sunt acuzaţi pentru favorizarea infractorului și fals intelectual, în formă continuată (două acte materiale).

„La data de 26 august 2013, inculpații Ghelase George-Viorel și Sasu Virginel, în calitate de agenți de poliție în cadrul Poliției Municipiului Brăila - Biroul Ordine Publică, cu prilejul intervenției în urma sesizării unor acte de violență fizică (altercație în trafic), au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu respectiv fișa intervenției la eveniment „112”), pe care le-au întocmit și semnat cu acel prilej. În cuprinsul celor două documente, cei doi agenți de poliție au atestat, în mod deliberat, împrejurarea necorespunzătoare adevărului potrivit căreia agresorul era o persoană neidentificată și au omis, în mod intenționat, să insereze faptul că autorul agresiunii fusese indicat de victimă ca fiind un ofițer de poliție ce deținuse anterior o funcție de conducere în cadrul IPJ-Brăila”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Anchetatorii mai susţin că, „la data de 27 august 2013, inculpatul Coadă Petru Mihăiță, în calitate de adjunct al șefului Poliției Municipiului Brăila, acționând cu intenție directă, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin faptul că, prevalându-se de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcția sa, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliție, căruia i-a ordonat verbal, în mod ferm (după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului) ca, în fișa de eveniment pe care agentul avea obligația să o întocmească pentru a fi implementată în fluxul informațional polițienesc, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut”.

DNA a mai precizat că agentul de poliție respectiv s-a conformat iniţial ordinului ilegal și a întocmit, împreună cu o altă persoană, o fișă de eveniment neconformă adevărului, pe care ulterior a refuzat să o înainteze spre implementare în fluxul informațional polițienesc.

În aceeași zi, Mihăiţă Petru Coadă i-a prezentat șefului ierarhic, în mod deliberat, faptul că autorul agresiunii nu fusese identificat și nici nu existau posibilități obiective de identificare a sa.

Procurorii arată că „inculpatul Coadă Petru Mihăiță cunoștea identitatea agresorului, dar a încercat să îl determine pe Șeful Poliției municipiului Brăila să dispună înregistrarea sesizării ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urmă nefiind de acord cu cererea respectivă”.

„Prin aceste demersuri abuzive, inculpatul Coadă Petru Mihăiță a vătămat interesele legitime profesionale ale agentului de poliție căruia i-a ordonat să menționeze aspecte neadevărate în fișa de eveniment, precum și interesele legitime ale Poliției municipiului Brăila ( respectiv efectuarea de activități de cercetare penală în raport de situația de fapt reală, precum și întocmirea de înscrisuri oficiale corespunzătoare adevărului – activități ce se circumscriu interesului general al justiției penale). Inculpatul Coadă Petru Mihăiță a mai urmărit să obțină pentru agresor împiedicarea tragerii acestuia la răspundere penală pentru respectivul incident sau, cel puțin, îngreunarea cercetărilor, reușind astfel să obțină, ca folos necuvenit pentru acesta din urmă, întârzierea și îngreunarea cercetării sale penale”, se arată în comunicatul DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-12

TAGURI: fost, adjunct, sef, politie, braila, retinut, abuz, serviciu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...